به گزارش خبرنگار مهر، مقوله جنگ و تأثیر آن بر زندگی انسانها همواره مد نظر اهالی سینما و تئاتر بوده و نظریپور هم این روزها در حال تمرین نمایش "قانون نانوشته" بر اساس نمایشنامه مهرداد رایانی مخصوص با این موضوع است. این نمایش که از هفتم مهر در قشقایی به صحنه میرود، جریان حرکتی خود را از مقوله جنگ و تأثیر آن بر افراد یک خانواده وام گرفته است.
حجت جانباز که 15 سال از عمر خود را در جبهههای جنگ و اسارت در زندانهای عراق سپری کرده، با تنها فرزند خود در تقابل اعتقادی و رفتاری قرار گرفته است. حمید نمیتواند با رفتار و عقاید پدر ارتباط مناسب برقرار کند و به نوعی وی را مانعی برای آزادی و استقلال طلبی خود در زندگی میبیند.
یعقوب صباحی و بابک کشوری در تمرین نمایش "قانون نانوشته"
پدر در تلاش است تا سد میان خود و فرزندش از میان برداشته شود، ولی فاصلهای 15 ساله میان آن دو مانع این امر میشود. پدر نمیخواهد از گذشته خود برداشتی مادی داشته باشد، ولی پسر این را حق پدر میداند و او را به خاطر استفاده نکردن از این موقعیت شماتت میکند.
پسر تحت تأثیر رفقای خود قرار دارد که پدر با آنها موافق نیست و این خود سر منشاء مشکلات و اختلافهای بیشتر میشود. این مشکلات وقتی به اوج میرسد که پسر خانه را ترک میکند و پدر برای یافتن وی دو نفر از دوستانش را در خانه حبس میکند تا از وضعیت پسر خود اطلاعاتی به دست آورد.
پلاتو تمرین مجموعه تئاتر شهر آخرین روزهای میزبانی تمرین این نمایش را بر عهده دارد. در این سالن است که تقابل میان پدر و پسر خانواده با بازی یعقوب صباحی و بابک کشوری عینیت مییابد و شکل میگیرد. تقابلی که در آن کارگردان نمایش نیز در مقام مادر خانواده حضور دارد.
نظریپور همچون آثار گذشته خود در این نمایش نیز همزمان در مقام کارگردان و بازیگر حضور دارد. او این بار نقش مادر و همسری دلسوخته را ایفا میکند که هم در فراق حجت به تنهایی حمید را بزرگ کرده و سختیهایی را متقبل شده و حال که همسرش در زندگی حضور دارد، باز هم در تقابل میان پدر و فرزند فرسوده و فرتوت میشود.
کامران تفتی هم که این روزها در چند مجموعه تلویزیونی به ایفای نقش میپردازد، در "قانون نانوشته" در نقش بهرام دوست حمید حضور دارد که مشخص میشود الگوی ذهنی حمید است. آگاهی حجت از ذهنیت فرزند خود باعث میشود حجت عامل اصلی تمام مشکلات فرزند خود را حضور بهرام بداند و با وی به تقابل بپردازد.
در این بین روحالله کمانی نیز در نقش نیاسا دوست دیگر حمید به ایفای نقش میپردازد. حضور کمانی در کنار تفتی حال و هوایی طنز به فضای تمرین و نمایش میدهد که در عین حال بسیاری از اتفاقها و مشکلات موجود در رابطه پدر و فرزند مورد نمایش نیز در آن فضا روایت میشود.
نظریپور درباره انگیزه اجرای "قانون نانوشته" بعد از تجربه دانشجویی "الکتر" و "رومئو و ژولیت" میگوید: موضوع دفاع مقدس همواره مورد علاقه من بوده و دومین نمایش خود را که سال 75 به صحنه بردم نمایش "گفتگوی بیپایان ستاره" بود که موضوعی دفاع مقدسی داشت. همچنین نمایشهای "لیلی" سال 76 و "رعنا" سال 83 نیز درباره دفاع مقدس بودند.
وی میافزاید: اینکه مدام این موضوع را کار نمیکنم به این دلیل است که با وجود علاقه به این موضوع و کسانی که برای راحتی دیگران از علایق و جان خود گذشتند، متن باید من را جذب کند. اگر متونی که در این زمینه نوشته میشود جذابیتهای لازم را داشته باشد آن را به صحنه میبرم. این امر باعث شده از سال 83 تا امروز در حوزه تئاتر جنگ اثری را به صحنه نیاوردم.
این کارگردان درباره موضوع نمایش و برقراری ارتباط مخاطب با آن میگوید: وقتی متن را خواندم حس کردم این حرف تماشاگر امروز ماست. ما هشت سال درگیر جنگ بودیم و بعد از گذشت 20 سال کارهایی مختلف به صحنه رفت. در اوایل رشادتها و اتفاقهای قابل تمجید جنگ استفاده میشد، بعدها نقاط ضعف نیز گفته شد و بعد از آن جنگ در فضایی طنز نیز روایت شد.
نظریپور ادامه میدهد: نگاهی که در بعدها شکل گرفت نگاه نقادانه به جنگ و تأثیر آن بود. من این را بیشتر میپسندم. اینکه در حال حاضر تاثیر هشت سال جنگ را در جوانان خود میبینیم. چندی پیش مصاحبهای از یک دختر جانباز میشنیدم که در کنار پدر خود بود و میگفت پدرش همواره از جنگ برایش سخن میگوید، ولی او با هیچکدام از سخنان پدر ارتباط برقرار نمیکند.
وی معتقد است جوانان امروز ما به خاطر نبود شناخت کافی نسبت به قشر جانباز و کسانی که به جنگ رفتهاند با این افراد ارتباط برقرار نمیکنند و آنها را دوست ندارند. چیزی که در صحنههایی از "قانون نانوشته" دیده میشود و این سئوال پیش میآید که چرا نباید کسانی را که کاری بزرگ برای هر کدام از افراد جامعه انجام دادند از طرف جوانان مورد توجه قرار بگیرند.
سپیده نظریپور کارگردان و بازیگر نمایش "قانون نانوشته"
وی اظهار میدارد: این موضوع باید ریشهیابی و مرتفع شود و عشق میان نسل جوان و نسل بازمانده از جبهههای جنگ برقرار شود. این عشق باید همیشگی باشد، زیرا آن افراد عزیزترین لحظات زندگی خود و عزیزانشان را در راه دفاع از میهن خود فدا کردند.
نظریپور درباره حضور خود در مقام کارگردان و بازیگر به صورت همزمان در "قانون نانوشته" میگوید: وقتی در نمایشهایی که کارگردانی میکنم به عنوان بازیگر نیز حضور دارم، احساس میکنم هدایتی درونی در نمایش خود دارم و تأثیر مورد نظر خود را روی آن میگذارم. همواره از نمایشهایی که در آن بازی کردهام احساس بهتر و مطلوبتر داشتهام.
نمایش "قانون نانوشته" از هفتم مهرماه با بازی یعقوب صباحی، کامران تفتی، روحالله کمانی، بابک کشوری و سپیده نظریپور در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر اجرای خود را آغاز میکند. این نمایش ساعت 19:30 هر روز غیر از روزهای شنبه پذیرای تماشاگران و علاقمندان به تئاتر خواهد بود.
نظر شما