مهدی غضنفری در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مشکلات پیش روی صادرکنندگان برای دریافت وام صادراتی مصوب بانک مرکزی گفت: در نظر گرفتن اعتبار 100 میلیون دلاری از سوی بانک مرکزی به هر یک از بانکها برای ارائه تسهیلات به صادرکنندگان از جنس قانون بودجه است، یکسال که این کار انجام می شود اگر سال بعد در قانون بودجه در نظر گرفته نشود، پرداخت نمی شود.
معاون وزیر بازرگانی افزود: در سال جاری نیز بانک مرکزی در توافق خود با صندوق ضمانت صادرات ایران تصمیم بر جاری شدن این تسهیلات گرفت. این درحالی است که صادرکنندگان سال گذشته نیز به دلیل برخی موارد استفاده بهینه ای از این تسهیلات صورت ندادند، ما نیز با صادرکنندگان موافق هستیم و معتقدیم که برخی موانع بر سر راه استفاده از این تسهیلات وجود دارد.
وی تصریح کرد: مشکل صادرکنندگان در استفاده از این تسهیلات مربوط به کمبود رقم نبوده که امسال افزایش این رقم مشکل را حل کند، چراکه برخی از بانکها سقفی که سال گذشته برای آنها در نظر گرفته شده بود را نیز استفاده نکردند (50 میلیون دلار برای هر بانک)، بنابراین مشکل مربوط به نحوه دریافت این تسهیلات و وثایق بانکی است.
به گفته غضنفری، سال گذشته چند مشکل وجود داشت که ممکن است امسال نیز تکرار شود، مشکل اول مربوط به عدم آشنایی بانکها با قوانین و مقررات این طرح و عدم آشنایی با ارائه وامهای ارزی بود که از سازمان توسعه تجارت تقاضای آموزش در این رابطه را کرده بودند.
حساب ذخیره ارزی
وی اظهار داشت: مشکل دوم این بود که زمانیکه حساب ذخیره ارزی اعتبار پیاده سازی این طرح که امسال 100 میلیون دلار برای هر بانک است را به حساب بانک می گذارد،هیچ سوختی را نمی پذیرد و هیچ توجیهی را در مقابل وصول شدن این مطالبات از سوی بانکها قبول نمی کند اما ممکن است بانک ارائه دهند تسهیلات به صادرکنندگان با مشکلاتی برای وصول طلب خود مواجه شود، لذا ریسک بانک به نظر بیشتر از ریسک حساب ذخیره ارزی است و بانکها به این دلیل احساس می کنند که فعالیتشان ممکن است پرریسک باشد، چراکه نوسانات نرخ ارز نیز می تواند صادرکننده را اسیر کرده و توان بازپرداخت را از آن بگیرد.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: در این شرایط بانک ریسک را باید تحمل کند. سومین مشکل اینکه تعداد بانکها سالهای گذشته محدود بود که امیدواریم امسال این مشکلات حل شده باشد، چراکه مجموعه ای از جلسات میان سازمان توسعه تجارت و صندوق ضمانت صادرات با بانکها برگزار شده تا این موضوع برای بانکها روشن شود.
به گفته وی، صندوق ضمانت صادرات نیز آمادگی خود را اعلام کرده و بانک توسعه صادرات نیز کارشناسان بانکی مرتبط که برای اولین بار ملزم به پیاده سازی این طرح هستند، را آموزش خواهد داد. ولی سطح ریسک پذیری بانکها همچنان یک مانع است.
این مقام مسئول در سازمان توسعه تجارت ابراز امیدواری کرد گسترش دامنه بانکها به تعداد بیشتر، بانکهای ریسک پذیر را برای بهره گیری از این فرصت جلو آورد.
بازگشایی قفل تسهیلات ارزی
غضنفری خاطرنشان کرد: به نظر می رسد با سیاست انقباضی پولی و بانکی بانک مرکزی برای ارائه تسهیلات، اختصاص این تسهیلات ارزی از سوی این بانک فرصت مناسبی برای صادرکنندگان باشد که بر این اساس، امید می رود حال که بانک مرکزی با اختصاص این اعتبار موافقت کرده، هم صادرکنندگان از آن بهره لازم را ببرند هم بانکها در ارائه این تسهیلات مجدانه بکوشند.
وی تصریح کرد: من نیز با ابهام صادرکنندگان موافقم ولی امیدواریم که این تسهیلات به کمبود نقدینگی در بازار کمک کنند، اگر گفته می شود که بانک مرکزی به خزانه قفل زده، حال بانک مرکزی قفل تسهیلات ارزی برای صادرات را گشوده است و بانکهای عامل نباید به این تسهیلات قفل زنند.
هشدار به بانکها
غضنفری هشدار داد: این خطر وجود دارد که بانکهای عامل نسبت به پرداخت تسهیلات ارزی بی توجهی کنند و صادرکنندگان برای دریافت تسهیلات با جواب منفی بانکهای عامل مواجه شوند.
وی اظهار داشت: سازمان توسعه تجارت منتظر است تا چندماهی از زمان ارائه این تسهیلات بگذرد و اگر متوجه شود کاستی هایی وجود دارد قطعا جلسات خود را با بانک مرکزی و بانکهای عامل شروع خواهد کرد. بنابراین پشتیبانی و حمایت سازمان توسعه تجارت و صندوق ضمانت صادرات ایران از اجرای صحیح این طرح صورت خواهد پذیرفت.
نظر شما