۱۸ مهر ۱۳۸۷، ۹:۳۲

کاشانی در گفتگو با مهر: شخصیت‌های فیلم‌های مجیدی در هاله‌ای از خوبی قرار دارند

کاشانی در گفتگو با مهر: شخصیت‌های فیلم‌های مجیدی در هاله‌ای از خوبی قرار دارند

فیلمنامه‌نویس فیلم سینمایی "آواز گنجشک‌ها" معتقد است مجید مجیدی به نشان دادن آدم‌های خوب در فیلم‌هایش تمایل دارد و حتی آدم‌های بد را هم در هاله‌ای از خوبی قرار می‌دهد.

مهران کاشانی در مورد همکاری با مجیدی در "آواز گنجشک‌ها" به خبرنگار مهر گفت: وقتی من در جریان نگارش فیلمنامه قرار گرفتم، مجیدی فیلمنامه‌ای تقریباً کامل داشت. فضا همین بود که در فیلم می‌بینیم و قصه فرار شترمرغ آغازگر ماجراها بود. آدم‌ها هم همین‌ها بودند، اما اتفاق‌هایی که برای آنها رخ می‌دهد در نگارش مشترک دچار تغییر و تحول شد.

وی با تاکید بر اینکه فیلمنامه اولیه "آواز گنجشک‌ها" از نگاه مجیدی و خود او کامل نبوده افزود: در بازنویسی فیلمنامه ماجراها را تغییر دادیم. در پروسه‌ای فشرده بازنویسی را آغاز کردیم و روزانه 10 تا 12 ساعت گفتگو می‌کردیم و می‌نوشتیم. حاصل آن تغییر بدنه داستان و پایان فیلم بود.

تقدیر از عوامل "آواز گنجشک‌ها" در سینما آزادی

کاشانی با اشاره به اینکه آشنایی مجیدی با نوع کارهایش دلیل انتخاب او به عنوان فیلمنامه‌نویس بوده، ادامه داد: مجیدی در کار کاملاٌ انعطاف‌پذیر است و از همین رو همکاری ما در نگارش فیلمنامه فوق‌العاده بود. او سرچشمه‌های ذهنی خودش را دارد. به هیچ وجه نمی‌توان چیزی که از جنس ذهنیات مجیدی نیست را به او تحمیل کرد.

این فیلمنامه‌نویس گفت: مجیدی آدمی اصیل است و در فضایی که شناخت کافی نسبت به آن دارد، از منظر خود به مسائل می‌نگرد. من با درک این نگاه تلاش کردم زاویه دید مشترکمان را بیابم و آن را پرورش دهم. او انسانی هوشمند است و در نگارش فیلمنامه نشد من پیشنهادی بدهم که از جنس او نباشد و آن را بپذیرد. اگر هم من پیشنهادی خوب داشتم، ایده خوب را نادیده نمی‌گرفت.

وی درباره فیلمنامه کم افت و خیز "آواز گنجشک‌ها" هم گفت: مجیدی قصد نداشت در این فیلم مانند سایر فیلم‌هایش با احساسات تماشاگر بازی شود. او می‌خواست تعقل بازیگر را برانگیزد. تلاش ما در بعضی بخش‌ها فاصله‌گذاری بود. در ادبیات نیز چنین است که گاهی خواننده باید از متن فاصله بگیرد و شروع به نقد کند. هر چند شاید این کار خطرناک و آزاردهنده باشد.

فیلمنامه‌نویس "آواز گنجشک‌ها" ادامه داد: با اتکا به این فاصله‌گذاری هدف ما حرکت به سمتی بود که وجه تقدیری ماجرا مورد توجه بینندگان قرار بگیرد. ما می‌خواستیم با ماجراهایی کوچک که در داستان قرار می‌دهیم، به سمتی پیش برویم که تاثیر تقدیر را بر زندگی‌ها به نمایش بگذاریم. برای رسیدن به این مقصود نیاز به ایجاد افت و خیز زیاد در فیلمنامه نداشتیم.

کاشانی درباره مثبت بودن تمام شخصیت‌های "آواز گنجشک‌ها" نیز گفت: مجیدی دوست دارد آدم‌های خوبی را در فیلم‌هایش ببیند. اگر آدم بد در فیلم او وجود داشته باشد، او را در هاله‌ای از خوبی قرار می‌دهد. علاوه بر اینها قرار نیست سینما همیشه واقعیت را نشان بدهد. از این جهت نیز ما شخصیت‌های اینچنینی را برای "آواز گنجشک‌ها" انتخاب کردیم.

وی در مورد حضور کودکان در این فیلم گفت: کودکان پلاتی فرعی در "آواز گنجشک‌ها" هستند که به روشن شدن قصه اصلی و پیشرفت داستان کمک می‌کنند. در اینجا اتفاقی که برای ماهی‌ها می‌افتد و واکنش بچه‌ها به آن نشان می‌دهد، کریم را در رسیدن به درکی تازه از زندگی کمک می‌کند.

این نویسنده درباره تاثیر مناسبات شهری بر شخصیت اصلی داستان افزود: به هیچ عنوان نگاه مجیدی در این فیلم آن نبود که شهر بد است و انسان برای زندگی خوب و سالم باید به روستا بازگردد. او نمی‌گوید آدمی که در شهر زندگی می‌کند بد است و نشانه آن هم خانواده‌ای نسبتاً متمول است که کریم مقابل در خانه آنها نماز می‌خواند و مرد برایش شربت می‌آورد.

فیلمنامه‌نویس "آواز گنجشک‌ها" که سابقه بازی در "به همین سادگی" سیدرضا میرکریمی را هم در کارنامه دارد، در پایان سخنان خود گفت: تاثیر مناسبات شهری بر کریم به وضوح قابل مشاهده است، مناسباتی که اولین نکته آن آموزش دروغگویی است. اما کریم از این مسیر بازمی‌گردد و به زندگی سالم خود رجوع می‌کند.

کد خبر 762066

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha