به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، اشاعه و گسترش این ورزش ملی و دینی را که ریشه در فرهنگ و سنن ایرانیان دارد، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است و برای رونق و زنده نگه داشتن ورزش زورخانه ای که مراکز ترویج فرهنگ و منش پهلوانی بوده نیاز به حمایت و برنامه ریزی است.
کمبود امکانات، نبود فضای مناسب، حمایت نشدن، نداشتن مربی، نبود بودجه مناسب، نداشتن لیگ و برنامه نداشتن را از مهمترین مشکلات فراروی توسعه این ورزش اصیل و ایرانی است.
در حال حاضر بیش از 250 ورزشکار در رده های سنی 20 سال به بالا از 24 استان کشور در این مسابقات شرکت دارند و طبق آمار بیش از 25 هزار ورزشکار باستانی در کشور فعالیت دارند و چه بسیار نوچه، نوخاسته، پهلوان، میاندار و پیش کسوت که در آرزوی رونق این ورزش دیرپا و اصیل لحظه شماری می کنند تا دوباره صدای خوش مرشدان در بسیاری از زورخانه ها طنین انداز شود.
رونق ورزش پهلوانی مستلزم بها دادن به پیشکسوتان این رشته است
مربی تیم کشتی پهلوانی و زورخانه ای استان اصفهان در حاشیه برگزاری اولین دوره مسابقات ورزشهای پهلوانی و زورخانه ای کشور به خبرنگار مهر گفت: این ورزش اصیل و ماندگار که ریشه در باور، فرهنگ و سنت ایرانیان دارد، نیازمند توجه ویژه است.
مرتضی هاشمی افزود: این ورزش در بسیاری از زورخانه ها کشور کهنه شده و شمار ورزشکاران این رشته اصیل رو به کاهش است و برای رونق و پویایی دوباره این رشته ورزشی ضروری است که به فعالان و پیشکسوتان آن بها داده شود.
وی خاطرنشان کرد: ما در راه جهانی کردن این رشته پرپیشینه قرار داریم، بنابراین باید قدمهای بزرگی برداریم تا به جایگاه واقعی خویش در این رشته دست یابیم.
به گفته هاشمی، نباید بر اثر برخی کم توجهی ها شاهد بسته شدن زورخانه ای در کشور باشیم و رونق این رشته مستلزم اهمیت دادن به ورزشکاران و فعالان این رشته قدیمی است.
نداشتن لیگ کشتی پهلوانی یکی از موانع رونق این رشته است
سرمربی تیم کشتی پهلوانی و زورخانه ای استان آذربایجان شرقی نیز گفت: مشکلات فراروی توسعه و رونق این رشته ورزشی زیاد است که باید با حمایت متولیان امر رفع شود.
مجید اسدپور افزود: برای این رشته حتی در شهر تبریز که مرکز استان است، سالن و مکان مناسب برای کشتی پهلوانی و زورخانه ای وجود ندارد و کمبود امکانات و تجهیزات این رشته بومی و اصیل از دیگر مشکلاتی است که ورزشکاران را رنج می دهد و باید برای تامین آن حمایت و بودجه تخصیص داده شود.
وی خاطرنشان کرد: لباس و لوازم ورزشی این رشته گران بوده و ورزشکاران قادر به تهیه آن نیستند.
به گفته اسدزاده، تخته شنا، میل ورزش، میل بازی، کباده و سنگ از جمله تجهیزات مورد نیاز این رشته ورزشی بوده که اکنون درصد بالایی از این تجهیزات قدیمی و فرسوده هستند.
وی احیای ورزشهای بومی و سنتی را امری ضروری دانست و اضافه کرد: در صورت توجه بیشتر به این رشته شمار زیادی به این رشته روی می آورند.
سرمربی ورزش باستان و پهلوانی آذربایجان شرقی به برخی فنون کشتی پهلوانی اشاره و بیان کرد: برخی فنون کشتی پهلوانی با دیگر انواع کشتی فرنگی و آزاد متفاوت است و نداشتن لیگ کشتی پهلوانی از دیگر مشکلات فراروی این رشته جذاب است که مورد غفلت واقه شده است.
اسدزاده، بین المللی شدن ورزش کشتی پهلوانی را از اقدامات و تلاشهای خوب و ارزنده در رونق دوباره این رشته برشمرد و اظهار داشت: این امر باید زمینه توجه بیشتر به این رشته را فراهم کند.
وی از برخی تبعیض و کم توجهی ها به ورزش باستانی در شهرستانها و استانهای کشور انتقاد کرد و گفت: اکنون برای اعزام تیمهای کشتی پهلوانی و باستانی بیشتر از ورزشکاران تهران استفاده می شود و به ورزشکاران استانها توجه چندانی نمی شود.
وی افزود: برای اعزام تیمها باید مکانیزمی تعریف شود و مسابقاتی برگزار شود تا حقی از تیم یا ورزشکاری ضایع نشود.
ساختار اصلی ورزش پهلوانی، اخلاق، رفتار و منش پهلوانی است
دبیر هیئت ورزشهای باستانی گلستان نیز در این خصوص گفت: استقبال از این ورزش اصیل فرهنگی و باستانی در این استان چشمگیر است.
علی شامبیاتی در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: ساختار سنتی و اصیل این ورزش باستانی و منشهای پهلوانی آن موجب شده تا روند استقبال از این رشته ورزشی به ویژه در بین جوانان افزایش یابد.
وی اظهار داشت: تلفیقی از روشهای سنتی با شیوه های مدرن روز موجب جذابیت این رشته ورزشی و گرایش بیشترجوانان شده است و توجه بیشتر به ورزشهای اصیل و باستانی که ریشه در فرهنگ و هویت ما دارد، یکی از ضروریات است.
به گفته شامبیاتی، اکنون حدود چهار باشگاه در گرگان و در هر یک از شهرهای گنبد و فاضل آباد نیز یک باشگاه ورزشهای باستانی دایر و فعال است اما برای توسعه همه جانبه این رشته اصیل و پرپیشینه باید فرهنگ سازی و اطلاع رسانی مناسب صورت گیرد.
وی بیان داشت: ساختار اصلی این ورزش، اخلاق، رفتار و منش پهلوانی است که آن را از دیگر ورزشها متمایز می کند.
این مسئول ادامه داد: کلاسهای مختلف آموزشی، مرشدی و مربیگری برای رده های سنی مختلف در این استان در حال برگزاری است تا به توسعه آن کمک کند.
وی عنوان کرد: ورزشهای باستانی شاخه های متفاوتی مانند سنگ، میل، پازدن و کباده دارد و هم اکنون حدود 300 ورزشکار سازمان یافته در رده های سنی مختلف در رشته ورزشهای باستانی در گلستان فعالیت دارند.
رئیس فدراسیون پهلوانی و زورخانه ای کشور گفت: برای توسعه این رشته ورزشی باید تلاش های زیادی شود و باید برخی امکانات فراهم شود.
رشته های پهلوانی باید در مدارس دایر شود
علیرضا صفارزاده به خبرنگار مهر در گرگان اظهار داشت: باید پایه این ورزش در آموزش و پرورش نهاده شود و در متون آموزشی نیز درسهایی به آن اختصاص یابد همچنین در وزرات علوم نیز باید به گونه ای برنامه ریزی شود تا دانشجویان بیشتر با این رشته جذاب و اخلاق مدار آشنا شوند.
وی خاطرنشان کرد: احیای اینی ورزش زیبای ملی نیازمند عزم ملی است و دستگاه های مختلف باید در این زمینه همکاری و یاری کنند و صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی که در سراسر ایران قابل دسترسی است باید سرمایه گذاری ویژه ای را بر روی این ورزش ملی و باستانی انجام دهد تا شمار علاقمندان به این رشته ورزشی افزایش یابد.
رئیس فدراسیون پهلوانی و زورخانه ای کشور بیان داشت: برای توسعه این رشته ورزشی به اعتبارات ملی نیاز است و اعتبارات کنونی برخی از نیازمندیها را تامین می کند.
نظر شما