۲ آبان ۱۳۸۷، ۱۰:۵۳

سایه میثمی: نخبگان ایرانی به فلسفه تحلیلی روی آورده‌اند

سایه میثمی: نخبگان ایرانی به فلسفه تحلیلی روی آورده‌اند

استاد فلسفه تحلیلی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: وضعیت فلسفه تحلیلی در ایران به‌خصوص به دلیل حضور تعداد زیادی از دانشجویان نخبه از حوزه‌های علمی- تجربی و کسانی که در حوزه‌های علوم پایه و مهندسی تحصیل کرده‌اند، بهتر از قبل شده است.

دکتر سایه میثمی که با خبرنگار مهر گفتگو می‌کرد در مورد میزان توجه به کتاب "معنا و معرفت در فلسفه کواین" گفت: اصولاً استقبال از هیچ کتابی فلسفی خیلی بالا نیست. اولین چیزی که حداقل در ظاهر قابل تأمل است این است که در یک جامعه، کتابخوانی تا چه حد رونق دارد. در واقع تیراژ کتابهاست که این نکته را نشان می‌دهد و این البته شامل همه کتابها می‌شود و تیراژ پائین کتابها نشانگر استقبال کم مخاطبان از کتابهاست. در مورد کتاب "معنا و معرفت در فلسفه کواین " اولا ًباید بگویم که این کتاب یک کتاب تخصصی است و بیشتر برای دانشجویان کارشناسی ارشد و بالاتر مناسب است. با توجه به تخصصی‌بودن کتاب، من اما از استقبالش ناراضی نبودم و در نشریات متفاوتی هم راجعش صحبت شده است. از طرف دیگر خوانندگان عام  غیر از حوزه آکادمیک فلسفه یعنی مثلاً دانشجویان پزشکی و یا فنی هم هستند که علاقمند به فلسفه هستند و از اینگونه کتابها استقبال می‌کنند. 

این استاد فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه تصریح کرد: انگیزه من از پرداختن به این موضوع در رساله دکترایم یکی به جهت اهمیت کواین در تاریخ فلسفه معاصر بوده است. به‌خصوص اینکه کار جدی و حتی ترجمه‌ای اساسی از آثار کواین نشده بود. این انگیزه‌ای شد که سعی کنم کاری قابل‌فهم از رویکرد فلسفی کواین ارایه دهم. سعی کردم به همه آثار کواین سر بزنم و با یک زبان قابل‌فهم و روشنی، آنها را از منظر خودم بیان کنم.

این مترجم و پژوهشگر در خصوص اینکه آیا هنوز هم کارهایی در زمینه فلسفه قرون وسطا انجام می‌دهد؟ پاسخ منفی داد و افزود: علاقه و تخصص من فلسفه قرون وسطا نیست و ترجمه‌هایی که در این زمینه انجام داده‌ام بیشتر به دلیل کیفیت ادبی آثار مورد نظر و اهمیت آن آثار در ادبیات کلاسیک بوده است.

میثمی درباره کارهای آینده‌اش توضیح داد: کار آینده من در مورد کارنپ است که دوست واستاد کواین بوده است. همچنین بعضی پروژه‌های دیگر دارم که ترجیح می‌دهم راجع به آنها الان صحبت نکنم.

این محقق حوزه فلسفه در خصوص وضعیت فلسفه تحلیلی در ایران چنین خاطر نشان کرد: اخیراً وضعیت فلسفه تحلیلی در ایران خیلی بهتر از قبل شده است. به‌خصوص به دلیل توجه تعداد زیادی از دانشجویان نخبه از حوزه‌های علمی- تجربی و کسانی که در حوزه‌های علوم پایه و مهندسی تحصیل کرده‌اند. اینها در مقاطع بالا، کارشناسی ارشد و دکترا به فلسفه تحلیلی روی آورده‌اند. ولی متأسفانه در گروههای فلسفه محض به‌‍خصوص در سطح کارشناسی، دانشجویان را چندان متوجه اهمیت فلسفه تحلیلی نمی‌کنند و معمولاً این دانشجویان فکر می‌کنند که با یک فلسفه حاشیه‌ای طرف هستند.

کد خبر 770462

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha