به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی زاهدی روز گذشته در نخستین هم اندیشی روسای دانشگاهها و هیئت حمایت از کرسیهای نظریه پردازی در وزارت علوم گفت: تحقق آرمانهای متعالی انقلاب اسلامی نیاز به پشتوانه هایی دارد که از آن جمله نیاز مبرم و ضروری به تولید علم و پرهیز از تقلید در حوزه های مختلف علمی به ویژه حوزه علوم اجتماعی و انسانی است.
وی اظهار داشت: بنابراین اولویت با جنبشی است که در بخش نرم افزاری و اندیشه سازی رخ دهد. کشور ما برای رسیدن به اهداف چشم انداز بیست ساله نظام نیاز به ایجاد فضای فرهنگی، علمی و نظری متناسب در کلیه حوزه های علوم اعم از انسانی و پایه و ... دارد.
وزیر علوم با بیان اینکه آنچه در غرب معمول است و بعضا مقبولیت عامه نیز دارد قابل نقد است، گفت: از این رو برای پرهیز از فکر ترجمه ای باید تمدن و هویت خود را بازیافت و در عین حال جسارت پیدا کرد و جنبشی عظیم و حرکتی نوین و طرحی جدید در انداخت و مرتبا فکر تولید کرد به ویژه اینکه تولید فکر و علم اگر با سازندگی اخلاقی توام باشد هم پیشرفتهای خیره کننده به دست می آید و هم این که از آفات آن در امان خواهیم بود.
وی اضافه کرد: ایران اسلامی امروز به آن نوع از نظریه پردازی نیاز دارد که مبتنی بر جهان بینی اسلامی و واقعیتها و نیازهای فرهنگی و تمدنی کشور باشد. در حالی که نظریه های علوم انسانی در غرب نه تنها حائز این ملاک نیست بلکه به زمان و مکانی تعلق دارند که احتمالا تضادهایی با مبانی فکری پایه ای علوم اسلامی دارند از این رو تحقیق و پژوهش در حوزه علوم انسانی باید بومی باشد.
زاهدی درباره اهمیت ایجاد کرسیهای نظریه پردازی ، نقد و مناظره گفت: این کرسیها فرصتی را فراهم می آورند تا اهل نظر که در بالاترین مراتب از لحاظ تخصص در هر مورد خاص قرار دارند، گرد هم آیند و درباره اندیشه و نظریه ای که ارائه می شود، داوری کنند. بنابراین می توان گفت که کرسیهای نظریه پردازی، نقد و مناظره زمینه ساز تولید و رشد علم هستند و شرط لازم را برای غنا بخشیدن به اندیشه های علمی و جریان علم فراهم می سازند.
وی با اشاره به برخی از حمایتهای صورت گرفته یا در حال تدوین در وزارت علوم در رابطه با کرسیهای نظریه پردازی اظهار داشت: امتیاز این کرسیها برای ارتقای علمی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به رسمیت شناخته شده است و معرفی به بنیاد ملی نخبگان برای برخورداری از حمایتهای ویژه این بنیاد نیز یکی دیگر از این حمایت ها است.
وزیر علوم برخورداری از حمایتهای صندوق حمایت از پژوهشگران و حمایتهای مستقیم خود دبیرخانه برای تداوم و تکمیل طرح، اعطای جایزه ملی علوم انسانی و نیز معرفی برای شرکت در جشنواره فارابی ویژه علوم انسانی، چاپ حاصل کرسی در مجله علمی - پژوهشی، چاپ حاصل کرسی در قالب کتاب، پرداخت تمامی هزینه های مربوط به برگزاری کرسی برعهده دبیرخانه و دستگاههای همکار است، حق ثبت فکری ، اعطای کرسی استاد ممتازی ، فرصت مطالعاتی ، دادن حق ارتقای دانشجویان با نظر دارنده امتیاز به مقاطع عالی و .. که هنوز طرح آنها نهایی نشده است را دیگر موارد حمایتی وزارت علوم از کرسی های نظریه پردازی عنوان کرد.
وی درباره ویژگیهای هیئت حمایت از کرسیهای نظریه پردازی گفت: بارزترین ویژگی هیئت، ساختار علمی کرسیهای آن و سطح برگزاری آنها است که به ارکان علمی کشور گره خورده و اهداف و سیاستهای در نظر گرفته شده برای آن در راه ایجاد تحول علمی در مسیری همراه با شکوفایی و خلاقیت جمعی خواهد بود و این ساختار شامل 6 بخش علمی است.
زاهدی اهداف و سیاستهای کوتاه مدت و بلند مدت هیئت را که با ارتباط مستمر و چند جانبه با دستگاهها و مراکز علمی فرهنگی و شخصیتهای برجسته رشته های علوم انسانی و معارف دینی تحقق می یابد و موجب پیوند بین مجامع علمی و دینی داخل و خارج و فعال نمودن برجستگان علمی و پتانسیل غنی فکری کشور می شود را یکی دیگر از ویژگیهای هیئت ذکر کرد.
وی زاد و ولد فرهنگی، پیوند حوزه و دانشگاه، استفاده از نوآوریهای علمی حاصل شده در جهت استقلال کشور، نقد نسخه های ترجمه ای علم در حوزه علوم انسانی با مبانی داوری شده در جهت تغییر روند یک سویه علم در ایران، ایجاد فرصتهای علمی جدید مخصوصا در طراحی علوم میان رشته ای در مراکز علمی و پژوهشی کشور، زمینه سازی برای استقلال فکری و علمی که موجب دستیابی به اهداف چشم انداز 20 ساله کشور است را برخی دستاوردهای کرسیهای نظریه پردازی دانست.
وی اظهار داشت: انتظار ما از روسای دانشگاهها و فعالان علمی کشور این است که فقط به رابطه یک سویه هیئت با دانشگاهها بسنده نکنند و ارتباط خود را با هیئت حمایت از کرسیها از روال اداری دور کرده و اهداف و سیاستهای هیئت را با بوروکراسی اداری متوقف نکنند و هیئت را در برگزاری کارگاههای تخصصی و فراخوان برگزاری مجامع گفتگوی علمی یاری کنند.
وزیر علوم با اشاره به اینکه انتظار اصلی مقام معظم رهبری از نظام دانشگاهی ایجاد یک نهضت و جنبش نرم افزاری است گفت: با این دیدگاه، دانشگاه باید بتواند یک جنبش نرم افزاری همه جانبه و عمیق در اختیار کشور و ملت بگذارد تا آن کسانی که اهل کار و تلاش هستند، با پیشنهادها و با قالبها و نوآوریهای علمی و تفکر تمدن سازی خودی بتوانند بنای حقیقی یک جامعه آباد و عادلانه مبتنی بر تفکرات و ارزشهای اسلام را ایجاد کنند. در جهت تحقق این هدف متعالی، تأسیس و توسعه کرسیهای نظریه پردازی، نقد و مناظره در محیطهای علمی و به ویژه دانشگاهها و حضور پرشور و موثر اساتید، صاحب نظران، نخبگان و دانشجویان گامی بلند تلقی می شود.
وی ابراز امیدواری کرد: با حمایت مستمر از کرسیهای نظریه پردازی در آینده ای نزدیک شاهد جبران عقب ماندگی چند سده ای کشور و رشد و تعالی هر چه بیشتر جامعه علمی کشورمان باشیم.
نظر شما