۱۳ آبان ۱۳۸۷، ۸:۲۹

گزارش خبری مهر/

جشنواره انار چینی روستای "انبوه" فرصتی برای توسعه گردشگری

جشنواره انار چینی روستای "انبوه" فرصتی برای توسعه گردشگری

رشت - خبرگزاری مهر: بسیاری از آیینها و باورداشتها در گیلان با اقتصاد و معیشت و تولید ارتباط تنگاتنگ دارند که با از میان رفتن شرایط کار و تولید به فراموشی سپرده شده و جز خاطره ‌ای تاریخی چیزی دیگر از آنها در ذهنها باقی نمانده است.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، بسیاری از این مراسمها و آئینها درباره کشت برنج، پرورش دام، صید و صیادی، جشن انار و....هنوز هم به حیات خود ادامه می‌دهند و در روستاها و آبادیهای سرزمین گیلان دیده می‌شوند.

گیلانیها از دیرباز همزمان با شروع برداشت و چیدن برخی از محصولات خود جشنهای باشکوهی برگزار می کردند که یکی از این جشنها به میوه بهشتی و زیبای انار در روستای تاریخی "انبوه " اختصاص دارد.

انارچینی یکی از جشنهای کهن و دیرینه است که مردم روستاهای انارخیز استان به ویژه روستای تاریخی انبوه همزمان با برداشت این محصول اقدام به برگزاری جشن دیدنی انار می کنند.

اشخاصی که از این روستاها مهاجرت کرده اند هنگام برگزاری جشن انار به زادگاه خویش باز می گردند و در کنار دیگر روستاییان در فضایی سرشار از شادی و نشاط به آیین مخصوص برداشت محصول می پردازند.                                                                                     

میوه انار در مناطق فاراب رودبارهمچون روستای تاریخی "انبوه" و "نوده" در سطح گسترده ای به عمل می آید و محصول انار دانه درشت، آبدار و شیرین انبوه از شهرتی فراوان برخورداراست.

همه ساله در میانه پاییز جشن انار در روستای تاریخی " انبوه " شهرستان رودبار برپا می شود و این رسم دیرینه و کهن در فصل رویایی برگریزان، فرصتی مغتنمی برای رونق مضاعف گردشگری دراین منطقه است. 

با این اوصاف باید این فرصت طبیعی که کشاورزی منطقه را رونق بخشیده غنیمت شمرد و طرحی از آن برای توسعه گردشگری درانداخت.

با این ظرفیت می‌ توان تورهای با زمان کم طراحی کرد که نیاز به اقامت هم نداشته باشند و از سوی دیگر می‌توان با طراحی خانه‌ های همجنس خانه‌های بومی این منطقه فرصت اقامت و اسکان توریستها را برای شرکت در جشنواره انار فراهم کرد.

اگر این کار با ابتکارعمل ساکنین این منطقه صورت گیرد و به دور از بلند مرتبه سازی و سری‌ سازیهای مرسوم و بدون ایراد وارد کردن به بافت طبیعی منطقه باشد، می‌ توان در کوتاه مدت هم اقامت توریستهای علاقه‌ مند را ممکن کرد و هم از جذابیت بافت تاریخی وطبیعی این خطه نکاست.

به هرحال آنچه از یک کشاورزی پررونق، فرصتی برای گردشگری ساخته است علاوه بر بحث آیین و مراسم برداشت و شیوه های فرآوری این محصول، قدمت و تاریخ این راه، رسم و طبیعتش در روستاهای تاریخی " انبوه" است.
                                                                                                                    

آیین انارچینی روستای تاریخی " انبوه " و" نوده فاراب" با دعا و نیایش آغاز می‌ شود و پس از آن به همراه موسیقی های سنتی، بازیهای سنتی، جوانان وارد باغها شده و شروع به چیدن انار می‌ کنند.

مردمان این سامان، از انار به عنوان میوه بهشتی و سنبل زیبایی یاد می‌ کنند و می‌گویند:" قبل از چیدن این میوه پربرکت هیچ کس نمی‌ تواند وارد باغهای انار شود ".

معاون فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌ دستی و گردشگری گیلان دراین باره می گوید: جشن "انار چینی" به منظور احیای آداب و سنن زیبای گذشتگان و همچنین توسعه گردشگری از دوسال گذشته در تقویم جشنواره‌های گیلان قرار گرفته است. 

محمد جعفر عابدنژاد افزود: تنوع فرهنگ و اقوام در موقعیت جغرافیایی گیلان، ظرفیت مناسبی برای جذب گردشگر و توسعه این صنعت محسوب می‌شود.

وی گفت: یکی از اهداف مهم سازمان احیاء آداب، سنن و فرهنگهای اصیل مردم است که در دنیای مدرنیته امروز به فراموشی سپرده شده است.

عابد نژاد ادامه داد: فرهنگ اصیل ما جایگزین مناسبی برای فرهنگ غرب بوده و آداب و رسوم ما بهترین جاودانگی ما به شمار می رود و گذشته پرافتخار ما دارای فرهنگ غنی و سرشاری است، ما چیزی کم نداریم که بخواهیم از غرب قرض بگیریم.

روستای تاریخی، توریستی و کوهستانی " نوده " در ۱۸۰‬ کیلومتری جنوب مرکز استان گیلان و ۱۱۶‬ کیلومتری نیمه‌ شرقی شهرستان رودبار و درارتفاع هزار و ۳۲۰‬ متری از سطح دریا واقع شده است.

این روستا دردامنه کوههای البرز شمالی در دل کوه و در امتداد گردنه " نواخان " واقع شده و به لحاظ، موقعیت جغرافیایی، منابع طبیعی، مردم شناسی، باستانشناسی، محصولات کشاورزی و دامی، صنایع دستی و مراسم آئینی از موقعیتهای ممتازی برای رونق گردشگری برخورداراست.

مردم این خطه از استان گیلان به گویش تاتی "فارسی دری" صحبت می کنند و قدمت سکونت انسان در روستای "انبوه" به سه هزار و ۵۰۰‬ سال قبل از میلاد می رسد.

"پل خشتی طاقی" ، "مسجد جامع"، "قلعه باستانی چسیمارود" و "قبرستان باستانی گروچل " از آثار تاریخی این روستاست و قدیمیترین سنگ قبر به دست آمده استان گیلان که متعلق به دوره اسلامی سال ‪ ۴۵۱‬هجری قمری است نیز مربوط به این روستا است.

کد خبر 772673

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha