مهران امیر معینی در گفتگو با مهر در خصوص رابطه سرمایه گذاری و افزایش قیمت نفت توضیح داد: در شرایط کنونی افزایش قیمت مواد اولیه و تجهیزات، میزان سرمایه گذاری در پروژه های صنعت نفت را تحت تاثیر قرار داده است.
معاون پژوهش مرکز مطالعات بین المللی انرژی ادامه داد: براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته درصنعت نفت ایران، قرار نبود تمام منابع سرمایه گذاری در بخش نفت ایران از داخل تامین شود و تامین اعتبار و دانش فنی از خارج نیز در دستور کار قرار داشت.
به گفته وی این در حالی است که کاهش قیمت نفت نیز موجب عدم تحقق بخش عمده ای از بودجه دولت که تحت تاثیر درآمدهای نفتی است ، شده و اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد که تاثیر پذیری بخشهای مختلف اقتصادی از این موضوع باعث می شود سرمایه گذاری در صنعت نفت کاهش پیدا کند.
توان اندک بخش خصوصی داخلی
امیر معینی با تاکید بر ضرورت وجود توان فنی و دسترسی به تکنولوژی روز دنیا برای طرحهای نفتی اضافه کرد: متاسفانه در حال حاضر بخش خصوصی ما توان مالی مناسبی برای اجرای پروژه ها ندارد .
وی یکی از پیش نیازهای مهم برای سرمایه گذاری را اعتبار شرکتها برای اخذ وام و توانایی جذب سرمایه از موسسات مالی و اعتباری و بانکها عنوان کرد و افزود: بحث مدیریت پروژه از جمله مباحث بسیار مهمی است که هزینه های یک طرح را تحت تاثیر قرار می دهد، حال آنکه بخش خصوصی ایران توانایی تامین این اعتبار را ندارد.
کارشناس مسائل انرژی اضافه کرد: این در حالی است که متاسفانه شرکت ملی نفت ایران در این خصوص عملکرد مناسبی نداشته و این امر موجب شده هزینه های اجرای پروژه ها به شدت افزایش پیدا کند.
امیر معینی تاخیر در توسعه و بهره برداری فازهای مختلف پارس جنوبی را از جمله نمونه های سپردن پروژه به پیمانکاران داخلی دانست و گفت: در همین راستا مشکلات زیادی در کشور به وجود آمد که از جمله آن می توان به کمبود گاز در زمستان سال گذشته اشاره کرد.
وی تاکید کرد: قطعا اگر زمان وهزینه پروژه اهمیتی نداشته باشد می توان طرحها را با تکیه بر توان داخلی به بهره برداری رساند اما در صورتی که این مسائل برای ما اهمیت داشته باشد در همه پروژه ها نمی توان بر روی توان داخلی حساب کرد.
بورس نفت
معاون پژوهش مرکز مطالعات بین المللی انرژی در خصوص راه اندازی بورس نفت ایران و تاثیر آن بر روی قیمت نفت خاطرنشان کرد: قانون و مقررات حاکی از این است که ما مجاز به فروش نفت به مصرف کنندگان هستیم حال آنکه در بورس امکان حضور دلالان فراهم می شود که این دو نکته با یکدیگر مغایر هستند.
امیر معینی خاطرنشان کرد: این در حالی است که در صورت راه اندازی بورس نفت، بهای نفت در بورس ما که قرار است حداکثر 2 میلیون بشکه نفت در روز در آن خرید و فروش انجام شود، تعیین نمی شود.
به گفته وی در حال حاضر بورسهای نیویورک و لندن به دلیل حجم بالای معاملات در آنها از تاثیرگذارترین بورسهای جهان هستند. حال آنکه بورس دوبی با وجود وابستگی به کشورهای غربی بورس ضعیفی محسوب می شود.
کارشناس مرکزمطالعات بین المللی انرژی با تاکید بر اینکه همه بورسهای جهان به هم متصل هستند واز یکدیگر تاثیرمی پذیرند، یادآور شد: نوسان قیمت نفت بر روی همه بورسهای دنیا تاثیر می گذارد و در غیر این صورت بورسهای مختلف نیویورک، اروپا، سنگاپور و سایر بورس ها نمی توانند تعادل را در بازار برقرار کنند.
واگذاری رقابتی باشد نه انحصاری
معاون پژوهش مرکز مطالعات بین المللی انرژی در خصوص آینده صنعت نفت پس از اجرای اصل 44 و عدم سرمایه گذاری دولت در این صنعت با بیان اینکه قرار نیست در بخش بالادستی نفت خصوصی سازی صورت گیرد، تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به نوعی پایین دستی بخش نفت هم محسوب نمی شود و خود صنعتی جداگانه است.
به گفته وی واگذاری هلدینگی شرکت صنایع پتروشیمی موجب می شود این شرکت در معرض ریسک کمتری قرار گیرد و به صورت رقابتی وارد بازار شود.
امیر معینی با بیان اینکه واگذاری این شرکتها باید به صورت رقابتی باشد ، تصریح کرد: باید توجه شود که اگر شرکتهای خصوصی به صورت انحصاری عمل کنند بسیار خطرناک تر از انحصار دولتی است، زیرا آن چیزی که مهم است ایجاد فضای رقابتی در بازاری است که بازیگران آن بیشترین منافع را کسب کنند.
نظر شما