دکتر علی اکبری ساری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به فعالیتهای بازدارنده ای که می تواند در کاهش تقلب های علمی موثر باشد، خاطرنشان کرد: آموزش به اعضای هیئت علمی، تدوین پروتکل راهنما و اجرای صحیح دستورالعملها می تواند از تعداد افراد کمی که به تقلب علمی می پردازند بکاهد.
وی اضافه کرد: این پروتکل باید به صورت آیین نامه مورد وثوق صاحبنظران قرار گیرد و بخشی از آن نیز به آموزش داوران و هیئت تحریریه مجلات علمی - پژوهشی اختصاص یابد تا بتوان از این تقلب های علمی بیش از گذشته کاست.
اکبری ساری یادآور شد: افراد معدودی هستند که در حیطه تقلب های علمی فعالیت می کنند و این تعداد در مقابل بیش از 30 هزار پژوهشگر کشور که قوانین را رعایت می کنند و به طور جدی به امر پژوهش می پردازند انگشت شمارند اما باید توجه داشت که اندک بودن این افراد از اهمیت کار غلطی که انجام می دهند، نمی کاهد.
وی افزود: برای برخورد درست و اصولی با پدیده تقلب های علمی نیاز به یک پروتکل شفاف و واضح کشوری است و قوانین بازدارنده موجود نیز باید بازبینی شود.
دبیر کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور با تاکید بر لزوم آموزش جدی به اعضای هیئت علمی گفت: برای اعمال درست و جدی این قوانین بازدارنده باید تعداد زیادی کارگاه و جزوات آموزشی برای آموزش محققان تهیه شود زیرا بخشی از استفاده محققان از مقالات و نوشته های دیگر پژوهشگران به طور ناخواسته و ندانسته صورت می گیرد.
وی اظهار داشت: یک محقق ممکن است از بخشی از یک مقاله استفاده کند اما به دلیل اینکه آن مطلب را داخل گیومه مشخص نکرده است تقلب محسوب شود و می توان ادعا کرد که بخشی از این کار ناخواسته انجام شده است.
اکبری ساری اضافه کرد: باید محققان کشور را نسبت به چگونگی تهیه یک مقاله درست، آگاه کنیم و با ایجاد پروتکل کشوری و سختگیری در اجرای آن علاوه بر کمک به آگاه سازی محققان، از انتشار مقالاتی که تقلب علمی محسوب می شوند نیز جلوگیری کنیم.
نظر شما