به گزارش خبرنگار مهر، براساس ضوابط تعیین شده درچهل و هشتمین جلسه کمیسیون تنظیم مقررات، اپراتورهای تلفن همراه موظف شده اند که تجهیزات لازم برای پالایش (فیلتر) انواع پیام های موجود در فهرست (لیست) سیاه را ایجاد کنند.
علاوه بر این، اپراتورها باید نسبت به اخذ تعهدات متناسب با این آئین نامه از متقاضی، قبل از فعال سازی خدمت اقدام کنند و کلیه فرمهای تعهد باید قبلا به تائید سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برسد.
همچنین، اپراتورها موظف به اتخاذ تمهیدات لازم در خصوص ثبت اطلاعاتی پیام های ارسالی بوده تا امکان شناسایی فرستنده پیام برای مراجع ذیصلاح فراهم شود.
اپراتورها باید در صورت ارسال یکی از پیامهای موجود در فهرست سیاه، ضمن پالایش آن، نسبت به ارسال پیام "شما اقدام به ارسال پیام غیر مجاز کرده اید" برای مشترک ارسال کننده، اقدام کرده و ارائه سرویس مذکور را به مشترکینی که در فهرست سیاه قرار می گیرند، متوقف کنند؛ زیرا در صورت تخلف اپراتور باید در قبال پیامد های این تخلف پاسخگوی مراجع قانونی باشد.
ایجاد امکانات سخت افزاری و نرم افزاری برای دریافت ثبت پیام های برگردانده شده در ظرف زمانی مجاز (48 ساعت) و نگهداری آنها به مدت 90 روز، ثبت مشخصات مشترک برگرداننده پیام، مشترک انتشار دهنده پیام، محتوا و تاریخ و زمان دقیق ارسال پیام از دیگر وظایف اپراتور در این آیین نامه مطرح شده است.
بنا بر این گزارش، اطلاع از مشخصات واقعی فرستنده پیام از حقوق گیرندگان پیام بوده و اپراتور موظف است تدابیر کافی برای جلوگیری از فریب گیرندگان پیام ها را توسط ارسال کنندگان، اتخاذ کند و درصورت سهل انگاری کلیه عواقب ناشی از تحویل پیام های فاقد مشخصات صحیح فرستنده، برعهده اپراتور خواهد بود.
در راستای حقوق و تکالیف فراهم کنندگان شبکه اپراتورها موظفند نسبت به ارائه خدمات موضوع آئین نامه به کلیه مشترکان متقاضی بدون تبعیض اقدام کنند و اطلاع رسانی مناسب در مورد نحوه درخواست، استفاده از خدمت، جرایم، تخلفات و عواقب ناشی از آن به متقاضیان را به عمل آورند.
در بخش دیگری از این آئین نامه تامین امکانات لازم برای جلوگیری از ارسال انبوه توسط مشترکین از دیگر وظایف اپراتورها عنوان شده و اپراتور موظف به تخصیص یک کد اختصاصی برای برگرداندن پیام های غیر متعارف توسط گیرنده پیام شده است.
نظر شما