به گزارش خبرنگار مهر در سنندج، وجود منابع طبیعی بکر و تولیدات کشاورزی از یک سو و داشتن 230 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق از سوی دیگر از جمله پتانسیلهایی است که در صورت توجه به آنها می توان شاهد توسعه صادرات در استان بود.
استان کردستان هم اکنون دارای یک مرزی رسمی و دو بازارچه فعال است که در صورت توجه خاص مسئولان به توسعه و تجهیز این مراکز می توان آینده ای بسیار روشن را در زمینه افزایش صادرات در این استان متصور بود.
به دنبال دور اول سفر هیئت دولت به استان کردستان، مرز باشماق در مرداد ماه سال 86 به عنوان مرز رسمی مورد بهره برداری قرار گرفت و ردیف ترانزیت کالا نیز در آبان ماه همان سال برای این مرزی رسمی اخذ شد.
به دنبال اجرایی شدن این مصوبه مهم صادرات کالا از استان کردستان به کشور عراق وارد سیر صعودی شده و در سال 86 نسبت به سال گذشته بیش از 40 درصد رشد داشته است.
جدای از مرز رسمی باشماق مریوان دو بازارچه مرزی در شهرستانهای سقز و بانه نیز فعالیت می کنند و تاثیر بسیار خوبی بر افزایش میزان صادرات کالا از استان کردستان به کشور عراق را ایفا می کنند.
معاون برنامه ریزی استاندار کردستان در این رابطه به خبرنگار مهر در سنندج گفت: کل صادرات صورت گرفته در استان کردستان در سال 85 تنها 258 میلیون دلار بوده است که این میزان در سال 86 به رقم 360 میلیون دلار رسیده که نشان از رشد 40 درصدی توسعه صادرات در این استان است.
ارسلان ازهاری با اشاره به سهم استان در میزان صادرات صورت گرفته به کشور عراق گفت: کل صادرات صورت گرفته از سراسر ایران به کشور همسایه عراق در سال 86 رقم یک میلیارد و 840 میلیون ریال بوده که بیش از 20 درصد از این میزان صادرات سهم استان کردستان بوده است.
وی عنوان کرد: رشد 40 درصدی افزایش صادرات در استان کردستان بسیار خوب و قابل توجه است ولی با توجه به پتانسیلهای موجود در استان باید به رقمهای بیش از این نیز افزایش یابد.
معاون برنامه ریزی استاندار کردستان ادامه داد: وجود 230 کیلومتر مرز مشترک با عراق، فعالیت 14 تعاونی مرزنشین در استان کردستان و وجود منابع عظیم معدنی و تولید محصولات مختلف کشاورزی از جمله توانمندیهایی است که می توان از آنها برای افزایش صادرات به کشور عراق بهره گرفت.
معاون برنامه ریزی استاندار کردستان صدور برق و خدمات فنی و مهندسی به کشور عراق را از جمله دیگر پتانسیلهای استان کردستان برشمرد و یادآور شد: در کنار توجه به وجود نیروی عظیم انسانی متخصص می توان با بهره گرفتن از منابع آبی و تولید انرژی برق نسبت به توسعه صادرات در استان کردستان برنامه ریزی کرد.
ازهاری در ادامه با اشاره به رسمی شدن مرز باشماق مریوان در دور اول سفر هیئت دولت به استان کردستان گفت: ما با تخصیص به موقع اعتبار در تلاش هستیم که در کوتاهترین زمان ممکن نسبت به تجهیز و تکمیل امکانات و زیرساختهای مرز رسمی باشماق اقدام کنیم و خوشبختانه تا کنون نیز اقدامات بسیار خوبی در این زمینه انجام شده است.
وی خرید دستگاه ایکس ری برای مرز رسمی باشماق و راه اندازی پایانه مسافربری را در آن از جمله این اقدامات دانست و عنوان کرد: تا پایان سال جاری دستگاه ایکس ری مرز رسمی باشماق نیز نصب خواهد شد.
معاون برنامه ریزی استاندار کردستان گفت: حمایت و همکاری با صادرکنندگان در استان کردستان همواره مورد توجه مسئولان بوده که امیدواریم در این راستا عزیزان فعال در این بخش نیز بتوانند با استفاده از این شرایط نسبت به افزایش فعالیت های خود و توسعه صادرات در استان همت گمارند.
رئیس سازمان بازرگانی استان کردستان نیز در این رابطه اظهار داشت: جذب سرمایه گذاری و توجه به توسعه صادرات یکی از مهمترین برنامه های این سازمان در سال گذشته بوده و همچنان برای توسعه این بخش تلاش خواهد شد.
مصیب محمدیان شمالی بیان داشت: استان کردستان به لحاظ مزیت های ویژه پتانسیل های بسیار خوبی را برای توسعه صادرات داراست و باید برای استفاده از این شرایط و توانمندی به شکلی اصولی برنامه ریزی شود.
رئیس سازمان بازرگانی استان کردستان خاطرنشان کرد: در شش ماه اول سال جاری بیش از 307 میلیون دلار ترانزیت کالا از مرز رسمی باشماق صورت گرفته است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 100 درصد افزایش داشته است.
نائب رئیس اول اتاق بازرگانی سنندج نیز معتقد است: که بازار عراق یکی از بهترین فرصت های است که باید به نحو احسن از آن بهره گرفت.
نجم الدین قادری بیان داشت: یکی از برنامه های مسئولان این بخش باید تلاش در جهت تبدیل امکانات بالقوه به بالفعل است و در این راستا باید از نظرات افراد باتجربه و صادرکنندگان نمونه نیز بهره گرفت.
وی افزود: متاسفانه ما در حال حاضر در مقابل کشورهای ترکیه و سوریه در بازار عراق توان رقابتی را نداریم و این کشورها با استفاده از این شرایط بسیار خوب بازار این کشور را قبضه کرده و فضا را برای صادرکنندگان ایرانی تنگ کرده اند.
نائب رئیس اتاق بازرگانی سنندج توجه ویژه تر به صادرکنندگان و حمایت های مالی و معنوی از آنان را خواستار شد و بر انجام آن تاکید نمود.
نظر شما