۲۳ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۱۳:۳۲

نگاهي ديگر به اثرات مخرب آلودگي هوا

نگاهي ديگر به اثرات مخرب آلودگي هوا

گروه اجتماعي خبرگزاري مهر - در كشورهاي جهان سوم سالانه 800 هزار نفر در اثر استشمام دود ناشي از آلودگي هاي فضاي باز جان خود را از دست مي دهند و آلودگي هوا منشا 5 درصد از ابتلا به سرطان هاست.اما اين پديده ناخوشايند زيست محيطي كه به دست آدميزاد هم ايجاد شده ، افزون بر سالمندان ، بيماران قلبي ، كودكان و ... بر جنين مادران هم اثر منفي مي گذارد . مي پرسيد چگونه ؟ اين گزارش را بخوانيد و براي داشتن آسمان آبي بكوشيد .

با وجود اينكه آلودگي هوا اثرات نامطلوبي را بر انسانها و حتي بر جنين داخل شكم مادر مي گذارد، و آثار مخرب آن تا پس تولد همراه آنها خواهد بود، اما تا كنون آمار مشخصي از ميزان مخرب  اين آلودگي ها به صورت ويژه بر جنين وجود ندارد.

تحقيقات نشان مي دهد ميزان انتشار تركيبات سرب در هوا و سلامت شهروندان  و به ويژه كودكان ارتباط مستقيمي وجود دارد و خطر انتشار سرب نسبت به انتشار ساير آلاينده ها ملموس تر است ،  چرا كه اين ماده سمي قابليت ماندگاري در سيستم عصبي و كبد  دارد.

مسموميت سيستم اعصاب ، افزايش فشار خون، مشكلات جهاز هاضمه ، صدمه زدن به عروق قلبي و امراض كبدي  از ديگر عوارض سرب است و به لحاظ بهداشتي و زيست محيطي نيز ثابت شده است كه وجود 10 تا 15 ميكروگرم بر دسي ليتر سرب در خون كودكان موجب كاهش هوش و رشد و تاخير در بلوغ آنها مي شود.

بنابر اعلام سازمان بهداشت جهاني عامل 7/35 درصد از عفونت ها ي تنفسي ، 22 درصد از بيماري هاي مزمن و انسداد ريه  و بسياري از بيماري هاي ديگراز استشمام دود ناشي از مصرف سوخت هاي جامد ناشي مي شود.

بر اساس تحقيقات انجام شده، كودكان ساكن در منازل مجاور خيابانهايي كه بالغ بر 20 هزار خودرو در آن به طور روزانه تردد مي كنند ، حدود 6 برابر بيش از ساير كودكان در معرض ابتلاء به بيماريهاي ناشي از آلودگي هوا قرار دارند.

رئيس جمعيت علمي مامايي ايران درباره اثرات منفي آلودگي هوا بر رشد جنين به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد: آلودگي هوا بر رشد جنين داخل رحم مادر تاثر منفي مي گذارد چرا كه سبب تاخير رشد جنين مي شود.

دكتر نجمه تهرانيان اظهار مي دارد: جنين هايي كه در معرض آلودگي هاي ناشي از  سرب موجود در هوا و دود سيگار بوده اند به علت تاخير در رشد، در هنگام تولد از وزن كمتري برخوردار بوده اند.

 وي با بيان اينكه آلودگي هوا بر ضريب هوشي و رشد مغزي جنين اثر منفي مي گذارد، مي افزايد: نوزاداني كه  هنگام تولد با كاهش وزن مواجه هستند، پس از تولد به لحاظ رشد ذهني و هوشي پايين تر از ديگر نوزاداني هستند كه داراي  وزن طبيعي بوده اند.

دكتر تهرانيان مي افزايد:  همچنين كمبود وزن نوزادان زمينه ابتلاي آنها به بيماري هاي عفوني بيشتر را در مقايسه با نوزادان در حد معمول مساعدتر مي كند چرا كه بدن اين نوزادان نسبت به نوزادان با وزن طبيعي از مقاومت و قدرت تغذيه اي كمتري  برخوردار است.

دكتر نرگس قلاوند، متخصص زنان و زايمان نيز در اين باره مي گويد: سرب ناشي از دود اتومبيل ها و كارخانجات بر روي مغز جنين اثر منفي مي گذارد اما متاسفانه تا به حال در اين باره هيچ گونه تحقيق و يا پژوهشي صورت نگرفته است.

وي خاطر نشان مي كند: آلودگي هوا بر عملكرد سلول هاي مغزي ، ريه ها و قلب اثر منفي مي گذارد وبر گوارش و همچنين ميزان اشتهاي افراد به ويژه نوزادان تاثير نامطلوب دارد.

دكتر بهروز موحد متخصص و جراح بيماري هاي زنان، زايمان و نازايي درباره تاثيرات منفي آلودگي هوا بر رشد جنين مي گويد: همانطور كه يك زن باردار سيگاري مي تواند با كشيدن سيگار موجب تاثيرات سوء براي جنين خود شود كه از جمله آن، ايجاد اختلال در رشد جنين است،  آلودگي هوا هم مي تواند بر زنان باردار غير سيگاري، مضر باشد. 

وي  با بيان اينكه خوشبختانه امروزه با افزايش و رواج استفاده از بنزين هاي بدون سرب ميزان آلودگي هوا رو به كاهش است، اظهار مي دارد: سرب و يا ذرات معلق ناشي ازمصرف بنزين سربي در هوا مي تواند بدن جنين را سمي كند.

عضو فدراسيون بين المللي جراحان زنان و زايمان با بيان اينكه هنوز آمار مشخصي درباره ميزان زيان هاي وارده آلودگي هوا ارائه نشده است، مي گويد: سرب موجود در هوا باعث كوچك ماندن و ريز شدن جنين مي شود.

وي مي افزايد:  اكسيژن خون مهمترين عامل در مغز است و هواي آلوده باعث مي شود كه اكسيژن لازم به خون مادر وارد نشود و از آنجا كه جنين نيز به وسيله خون مادر تغذيه مي شود بنابراين كمبود اكسيژن خون مادر به جنين نيز منتقل مي شود، درنتيجه تاثير سوء ناشي از اين آلودگي ها به جنين نيز منتقل مي شود.

    تاثير آلودگي هوا بر هوش دانش آموزان

يك كارشناس مركز كنترل كيفيت هوا نيز مي گويد: نتايج حاصل از يك مطالعه تحقيقاتي در شهرهاي آمريكا حاكي از آن است كه آن دسته از كودكاني كه نزديك خيابانها و يا بزرگراههاي پرتردد زندگي مي كنند به مراتب بيش از سايرين در معرض خطر ابتلاء به سرطان ( به خصوص سرطان خون ) قرار دارند .

مهندس الميرا پرتو ، علت اصلي سرطان خون در كودكان و بزرگسالان را تاثير هيدروكربنهاي حلقوي از جمله بنزين و خودروها را  منبع عمده انتشار اين آلاينده عنوان و اظهار مي كند : در اين مطالعه  كه از سوي  دانشگاه كلرادو صورت گرفته ، رابطه مستقيم ميان  زندگي در مجاورت بزرگراههاي پر ترافيك  با نرخ سرطان در كودكان به اثبات رسيده است .

وي  به مقايسه اي كه بين دو شهر پر جمعيت جهان صورت گرفته است ، اشاره مي كند و مي گويد:  در مقايسه اي كه ميان  تهران  و شهر توكيو در ژاپن در طرح جامع آلودگي هواي تهران صورت گرفت ، مقدار بنزين موجود در هواي تهران در حدود 10 الي 100 برابر مقادير اندازه گيري شده در هواي شهر توكيو بوده است  و اين در حالي است كه بيشترين  ميزان اندازه گيري شده  آلاينده هاي  حاصل از سوخت بنزين  در شهر توكيو مربوط به جاده ها بوده در حاليكه اين امر در تهران كاملا برعكس است به اين معني كه  خيابانهاي شهر،  بيشترين مقادير اين آلاينده ها را به خود اختصاص داده است .

 هواي تهران از نظر آلودگي هوا مقام دوم  را در جهان دارد ، سالانه نزديك به يك ميليون خودرو جديد از كارخانجات توليد كننده وارد تهران مي شود و خودرو هاي فرسوده هم در خيابانهاي شهر تردد مي كنند . چه بايد كرد ؟ افزون بر كودكان و سالمندان جنين هاي كوچولو هم از تاثير آلودگي هوا در امان نيستند . آيا به داشتن آسماني آبي در تهران مي توان اميد داشت ؟ ! 

کد خبر 77883

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha