به گزارش خبرگزاری مهر ، دیابت که از آن به عنوان بیماری شیرین یاد می شود ، هر ساله جان زیادی از مبتلایان را می گیرد و افرادی که با این بیماری زندگی می کنند، با مشکلات عدیده ای مواجه هستند که تا حدودی زندگی را برای آنان طاقت فرسا می کند.
بر اساس آمارهای جهانی، در حال حاضر بیش از 246 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند که با توجه به اینکه اقدام مناسبی برای مقابله با این بیماری صورت نمی گیرد، پیش بینی می شود تعداد مبتلایان به دیابت به بیش از 380 میلیون نفر برسد و این می تواند هشدار جدی برای تمامی کشورها به خصوص جوامع فقیر و در حال توسعه باشد که 80 درصد مبتلایان در کشورهای با درآمد متوسط و پایین زندگی می کنند.
دکتر محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت تغییر در شیوه زندگی را از مهمترین عوامل موثر در کاهش شیوع دیابت عنوان می کند و به مهر می گوید: مطالعه سال 2007 میلادی در کشور ، از افزایش مختصر شیوع دیابت در ایران حکایت دارد که این موضوع بی ارتباط با شیوه زندگی افراد اعم از تغذیه، فعالیت فیزیکی و استعمال دخانیات نیست.
دکتر رضا سالاروند، یک متخصص چشم پزشکی ضمن هشدار نسبت به افزایش آسیبهای جدی چشم در بیماران دیابتی ، می گوید: آسیبهای جدی چشم در بیماران دیابتی، می تواند منجر به نابینایی آنان شود.
وی با عنوان این مطلب که با کنترل دقیق و مناسب دیابت، می توان از بروز این عوارض پیشگیری کرد، می افزاید: دیابت به رگهای کوچک شبکیه آسیب می زند و باعث از بین رفتن عروق شبکیه چشم می شود.
این متخصص چشم پزشکی، با اشاره به اختلال شبکیه در اثر دیابت (رتینوپاتی دیابتی)، آن را یکی از چهار علت شایع نابینایی عنوان می کند و می گوید: هر سال حدود 2 درصد از افراد دیابتی و 6 درصد از مبتلایان به رتینوپاتی دیابتی دچار نابینایی می شوند.
سالاروند با عنوان این مطلب که احتمال بروز نابینایی در مبتلایان به دیابت 25 برابر افراد عادی است، می افزاید: در اغلب موارد، عوارض چشمی بدون اینکه علائمی به همراه داشته باشد، شدت می یابد و تا زمانی که عارضه چشمی به مراحل پیشرفته نرسد، تغییر در قدرت بینایی ایجاد نمی شود.
از سوی دیگر، دکتر مسعود نواصرزاده، متخصص غدد و گوارش می گوید: اگرچه دیابت نوع 2، معمولا در سنین میانسالی دیده می شود اما اخیرا در کودکان نیز این نوع دیابت رو به افزایش است.
به گفته وی، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در کودکان، ناشی از شیوع چاقی، کاهش فعالیت بدنی و همچنین عادت بد غذایی است.
دکتر ایرج نجفی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز ، از دیابت به عنوان شایع ترین علت قطع عضو، کوری و نارسایی کلیه در افراد مبتلا یاد می کند و می افزاید: شیوع دیابت در سالهای آینده خیلی بیشتر خواهد بود که درصد بالایی از این افراد دچار عوارض کلیوی می شوند.
وی با اشاره به اینکه عوارض کلیوی به شکل فامیلی هم رخ می دهد، می گوید: مطالعات نشان می دهد که 40 درصد بیماران دیابتی نوع 1 یا 2، به عوارض کلیوی مبتلا می شوند و زمانی متوجه عارضه کلیوی می شویم که 70 درصد کلیه تخریب شده و این بیماری تا آن زمان بدون علامت است.
به گزارش مهر، تقریبا 50 درصد افرادی که از دیابت رنج می برند، از بیماری خود اطلاعی ندارند که این امر باعث محرومیت آنان از بهره مندی از اقدامات پیشگیرانه می شود. در واقع ، عدم آگاهی از دیابت، باعث می شود که تحت کنترل در آوردن بیماری به تاخیر بیفتد و در نتیجه عوارض جدی متوجه فرد می شود.
بر همین اساس ، بیماران دیابتی دو برابر افراد غیر دیابتیک در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هستند. نارسایی کلیوی ناشی از دیابت، اغلب به دیالیز می انجامد و بخش عمده ای از قطع عضوها (در اندام تحتانی)، ناشی از عوارض دیابت است که به رغم این همه عوارض پزشکی، اغلب از نامیدن دیابت به عنوان یک عامل مرگ غفلت می شود و سالهای زندگی توام با ناتوانی و محاسبه بار بیماریهای ناشی از دیابت کمتر از حد واقعی تخمین زده می شود.
بی تردید رشد فزاینده شیوه زندگی ناسالم و افزایش سریع شهرنشینی بر این موارد تاثیر منفی خواهد داشت و این بدان معنی است که هنوز راه طولانی در پیش رو قرار دارد. این امر فقط در صورتی قابل حصول خواهد بود که مقامات کشوری، دسترسی کافی به منابع مالی و فنی را تضمین کنند و متخصصین سلامت مطمئن شوند، بیمارانی که از دیابت رنج می برند در اولین فرصت تشخیص داده شده و هیچ کس بی نصیب از داروهای دیابت نخواهد ماند.
در آستانه 23 آبان برابر با 14 نوامبر که به نام روز جهانی دیابت نامگذاری شده است، دیابت به عنوان یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت شاخته شده است که خانواده ها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه اند.
نظر شما