به گزارش خبرگزاری مهر، سید محمد ابطحی رئیس مؤسسه گفتگوی ادیان در همایش "تمدن صلح: فرهنگها و ادیان در مسیر گفتگو" که در قبرس برگزار شد، با اشاره به اینکه یکی از کلیدیترین نکات در مسئله گفتگوهای دینی این است که مسائل مهمی که به نام دین عامل رویاروییهای دینی میشوند و ریشه آن سیاسی است، از ساحت دین جدا شود، تصریح کرد: در دنیای فعلی آنهایی که به رشد بشریت در سایه دین علافمند هستند تلاش میکنند تا دنبال مشترکات دینی باشند و آنها که منافع شخصی و شغلی و یا عقیدتی دارند برروی نقاط اختلاف ادیان تأکید میکنند.
ابطحی با اشاره به اینکه برای ما مسلمانان که باور داریم مسیحیت و یهود ادیان الهی هستند و همه آنها از سوی خداوند واحدی نازل شده است، این پیشفرض وجود دارد که روح همه این ادیان که از یک خدا صادر شده نمیتواند با یکدیگر اختلاف داشته باشد، افزود: وظیفه متدینان است که با تکیه به جوهر ادیان که مشترکات ادیان هستند یا یکدیگر رابطه خود را تنظیم کنند.
رئیس مؤسسه گفتگوی ادیان با تأکید بر اینکه از ناپسندترین مسائل در امر گفتگوی دینی بحث در مورد مبانی نظری ادیان است که در نتیجه آن صاحبان و رهبران هر دینی بخواهند حقانیت کامل خود را بردین دیگر اثبات کنند و به طور طبیعی از متدینان ادیان دیگر بخواهند که به دین کاملی که آنها متولی و مدعی آن هستند تغییر دین دهند، گفت: این باور مهمترین عامل درگیری جنگهای دینی در طول تاریخ بوده است و بسیاری از نیروها و امکانات مذهبیهای جهان را هدر داده است. پس بجای آنکه در مبانی نظری گفتگو شود باید در شیوه همکاری مشترک ادیان با یکدیگر حرف زد که امکان عملی برای آن وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه برای انجام گفتگوی دینی و تنظیم مباحث دینی و رابطه با متدینان با یکدیگر، باید به جای امامان و مسئولان کلیساها که دارای منصب دینی هستند، اندیشمندان و متفکران دینی محور قرار گیرند و آنان نقاط مشترک را با توجه به مبانی دینی پیدا کنند، یادآور شد: امامان و مسئولان کلیساها به دلیل داشتن منافع معمولا نمیتوانند بیطرفانه نظرات دینی ارائه کنند. دولتها بهخصوص در غرب باید با محور قراردادن نظرات اندیشمندان دینشناس، امامان را وادار به تبعیت از آنان کنند.
سید محمد علی ابطی با تأکید بر اینکه یکی از کلیدیترین نکات در مسئله گفتگوهای دینی این است که مسائل مهمی که به نام دین عامل رویاروییهای دینی میشود و ریشه آن سیاسی است، از ساحت دین جدا شود، افزود: برای امکان همکاری بیشتر اسلام و مسیحیت باید زمینه آن در غرب و شرق شکل گیرد. رهبران دینی در شرق و عمدتا رهبران دینی مسلمان، غربستیزی به نام دین را مهار کنند . از این رو پایان همزمان اسلام هراسی در غرب مسیحی و غرب ستیزی در شرق مسلمان میتواند ادیان مسیحیت و اسلام را برای همکاری مشترک تشویق کند.
سید محمد علی ابطحی در همایش "تمدن صلح: فرهنگها و ادیان در مسیر گفتگو" که از 16 تا 18 نوامبر ( 26 تا 28 آبان) از سوی انجمن سنت اگیودیو با همکاری کلیسای قبرس در نیکوزیا برگزار شد، با عنوان "اسلام، مسیحیت، رابطه همه جانبه و چند سویه " سخنرانی کرد.
نظر شما