به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه نیویورک تایمز روز جمعه از پذیرش پیشنهاد باراک اوباما برای پذیرش وزارت خارجه توسط هیلاری کلینتون خبر داد.
از آنجا که وی گزینه احتمالی وزارت خارجه است بررسی دیدگاههای وی می تواند به روشن تر شدن سیاست خارجی ایالات متحده در آینده کمک کند.
در یک ارزیابی کلی می توان کلینتون را از لحاظ دیدگاههای سیاسی بسیار به جرج بوش رئیس جمهور آمریکا نزدیک دانست و او را گزینه ای ناهمگون برای تحقق بخشیدن به آرزوهای مردم در ایالات متحده در حوزه سیاست خارجی ارزیابی کرد.
مردم آمریکا در چهار نوامبر به اوبامای سیاهپوست رای دادند تا شاهد تغییر در سیاست خارجی و داخلی آمریکا و پایان یافتن دوران فاجعه آمیز بوش باشند اما ستاره گرایی رئیس جمهور جدید برای استفاده از ستاره های حزب دموکرات و جمهوریخواه و دولت های گذشته از جمله رابرت گیتس برای پست وزارت دفاع، کلینتون برای پست وزارت خارجه و استفاده از بسیاری از مشاوران بیل کلینتون رئیس جمهور اسبق و جرج بوش رئیس جمهور کنونی در پست های کلیدی به ناهمگونی کابینه اوباما خواهد انجامید.
عراق
رقیب سابق اوباما در انتخابات درون حزبی به پایان دادن به جنگ عراق و خروج نیروهای آمریکایی از عراق اعتقاد دارد.
وی به عنوان یک از سناتورهایی که به جنگ عراق در سال 2002 رای داد هرگز در اینباره عذرنخواهی نکرده است اما گفته است اگر تاریخ دوباره تکرار می شد وی با جنگ مخالفت می کرد.
اگر چه دیدگاه وی درباره خروج از عراق با اوباما یکی است اما وی برخلاف اوباما اعتقادی به تعیین یک جدول زمانی مشخص برای خروج ندارد.
پاکستان و افغانستان
کلینتون درباره پاکستان و افغانستان هم با اوباما هم نظر است و معتقد به افزایش نیروهای آمریکایی در افغانستان است.
تعیین یک سفیر مشترک از سوی ایالات متحده برای هماهنگ کردن پاکستان و افغانستان در مبارزه با تروریسم یکی از پیشنهادات وی برای حل بحران افغانستان است.
ایران
کلینتون در انتخابات مقدماتی آمریکا، اوباما را به خاطر اعتقاد به مذاکره با سوریه ایران و کره شمالی ساده لوح اعلام کرد. وی ایران را تهدید به ماجراجویی در صورت حمله به رژیم صهیونیستی کرده است.
همسر رئیس جمهور اسبق آمریکا درباره کمک گرفتن از همسایگان عراق دیدگاه متفاوتی داشته و بارها در سنا از استفاده از قدرت ایران و سوریه در بهبود اوضاع بغداد استقبال کرده است.
در همین رابطه ریچارد هولبروک یکی از مشاوران ارشد سیاست خارجی وی معتقد است: رابطه با ایران باید از کانال های خاص ادامه یابد تا در صورت مناسب بودن شرایط تلاش برای ایجاد روابط مستقیم شروع شود.
رژیم صهیونیستی و فلسطینی ها
کلینتون مثل دیگر سیاستمداران آمریکا از حامیان جدی صهیونیسم بوده و با تاکید بر انجام طرح سازش، خواستار به رسمیت شناخته شدن رژیم صهیونیستی توسط اعراب و فلسطینی ها و تامین امنیت تل آویو شده است.
وی با بنیادگرا خواندن مقاومت اسلامی در سرزمین های اشغالی، خواستار تداوم تلاش ها برای جلب حمایت اعراب از تشکیلات خودگردان و در کنار آن به رسمیت شناخته شدن رژیم صهیونیستی از سوی فلسطینی ها شده است.
روسیه و چین
کارشناسان مسائل سیاسی کلینتون را در موضوع تنش ها با روسیه کله شق ارزیابی می کنند و به نظر می رسد وی مثل بوش به افزایش تنشها با مسکو دامن بزند.
با این وجود رقیب سابق اوباما در انتخابات درون حزبی بارها مخالفت خود را با پروژه ایجاد سپر دفاع موشکی آمریکا در اروپای شرقی اعلام کرده و آنرا هزینه برتر از آنچه باید اعلام کرده است.
موضوع استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا در روسیه به یکی از کانون های عمده چالش بین واشنگتن و مسکو تبدیل شده است.
کلینتون همچنین خواستار کاهش زرادخانه های هسته ای روسیه و آمریکا شده و بر تصویب پیمان ممنوعیت گسترش و آزمایش تسلیحات هسته ای صحه گذاشته است.
باوجود نگاه خشن وی به روسیه، این نامزد پست وزارت خارجه در کابینه اوباما، افزایش روابط با چین را مهمترین موضوع سیاست خارجی آمریکا در قرن اخیر اعلام کرده است.
وی تقویت روابط را به منظور کنترل کره شمالی یک هدف مهم اعلام کرده و خواستار ایجاد رئوسی برای برقراری یک رژیم امنیتی در شمال شرق آسیا با کمک پکن شده است.
نظر شما