به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر نصر آزادانی با بیان مشکلات موجود در آسفالت معابر گفت : جدا شدن قیر از مصالح سنگی و عریان شدن آسفالت ، از مشکلات در این زمینه بود و هم چنین استفاده از نمک در فصل زمستان و بارش برف ، خسارات زیادی را به آسفالت ها می زد.
وی افزود: نبود مصالح سنگی مناسب برای احداث ، روسازی و تولید آسفالت در همه مناطق ، از دیگر مشکلاتی بود که چسبندگی قیر به مصالح را ضعیف می کرد و موجب کاهش عمر آسفالت معابر می شد .
نصرآزادانی خاطر نشان کرد: استفاده از پلیمر در این زمینه در همه دنیا برای بهبود آسفالت وجود داشت ، اما از آن جا که ایران وارد کننده پلیمر بود ، استفاده از آن گران تمام شده و مشکلاتی را به همراه داشت .
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه بهبود وضعیت آسفالت اظهار کرد : با استفاده از دانش روز و تکنولوژی نانو ، با تحقیقاتی که در بافت معدنی پودرها و مشخصات هندسی فنی قیر انجام شد ، موفق شدیم تا وضعیت چسبندگی قیر به مصالح را بهتر کرده و آسفالت مناسب تری را تولید کنیم .
نصرآزادانی با بیان این که برای داشتن آسفالت مناسب ، چسبندگی قیر به مصالح اهمیت زیادی دارد ، افزود : شرایط قیرهای اصلاح شده با وضعیت گذشته قابل مقایسه نیست و با روش های جدید ، عمر آسفالت ها بسیار بیشتر شده است ، هرچند که این موضوع تابع شرایط مختلفی مانند نگهداری ، بهره برداری و زیر ساخت های مناسب است .
به گفته مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهرداری تهران ، استفاده از آسفالت های جدید به طور آزمایشی دربخشی از اتوبان شهید بابایی انجام شده است و با بهبود تجهیزات مورد نظر، به استفاده انبوه می رسد.
نظر شما