به گزارش خبرنگار مهر، سید احمد مومنی رخ در جمع خبرنگاران گفت: مجموع بدهی شرکتهای هواپیمایی به شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور 62 میلیارد تومان است که بیشترین بدهی متعلق به شرکت ماهان به میزان 24.6 میلیارد تومان است.
مدیر عامل شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور افزود: براساس ماده 63 پرواز به نقاط شرقی و غربی کشور بین 60 تا 80 درصد عوارض تخفیف دارد که مشمول سیستم خدمات تکمیلی است و دولت از این محل 40 میلیارد تومان به شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور بدهی دارد که تاکنون آن را پرداخت نکرده است.
وی در خصوص تجهیز فرودگاههای کشور به رادارهای گیرنده-فرستنده اظهار داشت: در حالی که 4 رادار گیرنده- فرستنده فرودگاهی به کشور وارد و مورد استفاده قرار گرفته است کشور فرانسه علی رغم قرارداد فی مابین، از ارسال رادار پنجم که در فرودگاه بندر عباس مورد استفاده قرار خواهد گرفت، خودداری می کند.
مومنی رخ ابراز داشت: در کشور 8 فرودگاه بین المللی، 25 فرودگاه داخلی ،21 مرز هوایی و 58 هزار کیلومتر کریدور هوایی وجود دارد که طول کریدورهای هوایی از بزرگراههای کشور بیشتر است.
مدیر عامل شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور اظهار داشت: در 6 ماهه اول امسال اعزام و پذیرش مسافر نسبت به مدت مشابه سال قبل 8 درصد رشد داشته و انجام عملیات هوانوردی و ناوبری نیز در مدت مذکور نسبت به مدت مشابه 9.8 درصد و نشست و برخاست هواپیما نیز 2.6 درصد رشد داشته است.
وی انجام پرواز از فرودگاهها ایران به مقصد عراق را منوط به صدور اجازه سازمان هواپیمایی کشور ظرف یک هفته آینده دانست و افزود: پس از اعلام رسمی سازمان هواپیمایی کشوری، 14 پرواز از مشهد به نجف، 7 پرواز از تهران به نجف و 7 پرواز از تهران به سایر شهرهای عراق به طور هفتگی انجام خواهد شد و از شنبه هفته آینده نیز پروازهای دبی از فرودگاه ارومیه برقرار خواهد شد.
مومنی رخ تصریح کرد: شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور یک شرکت درآمد-هزینه ای است و ارائه سرویسهای هوانوردی و فرودگاهی از محل هزینه های جاری این شرکت پرداخت می شود اما علی رقم این موضوع شرکتهای هواپیمایی بدهی های خود را این شرکت پرداخت نمی کنند.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور ادامه داد: در ایران به دلیل پهناور بودن 54 فرودگاه وجود دارد که در کلیه آنها اعم از فرودگاههایی که دارای ترافیک زیاد یا کم هستند، در تمامی ساعات آمادگی پرواز وجود دارد و حتی در فرودگاههایی که پرواز در آنها وجود ندارد، تعطیل نیستند و آمادگی پرواز در آنها وجود دارد و پرسنل پشتیبانی و عملیاتی در آن انجام وظیفه می کنند.
وی یاد آور شد: انجام پرواز و تعداد پرواز انجام شده در هر فرودگاه ارتباطی به شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور ندارد و پرسنل عملیاتی وپشتیبانی و زیر ساختهای فرودگاهی در آن وجود دارد و انجام پرواز به سیاستهای جذب مسافر و عملکرد شرکتهای هواپیمایی مربوط می شود.
مدیر عامل شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور خاطر نشان کرد: علی رغم موارد مذکور در ارائه سرویسهای هوانوردی و فرودگاهی در کشور کمبودی وجود ندارد و سطوح پروازی و پارکینگهای مرتبط ایمنی لازم را دارا هستند.
وی اعتبار سال جاری شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور را 300 میلیارد تومان ذکر کرد و اظهار داشت: در سال جاری 93 میلیارد تومان اعتبار به 30 فرودگاه کشور برای اجرای 60 پروژه فرودگاهی اختصاص پیدا کرده است.
رتبه بندی فرودگاهها
مومنی رخ در پاسخ به پرسش "مهر" در خصوص نتیجه طرح رتبه بندی فرودگاهها نیز ابراز داشت: طرح رتبه بندی فرودگاهها، در کمیته سیاست گذاری اولیه برای چگونگی طبقه بندی کردن فرودگاههای کشور مصوب شده و هم اکنون در پژوهشکده حمل و نقل وزارت راه و ترابری به عنوان یک مبحث پژوهشی در حال بررسی است.
مدیر عامل شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور در خصوص مشکل ترخیص بار مسافران فرودگاه امام خمینی (ره) اظهار داشت: در این فرودگاه 18 هزار متر مربع فضای سرپوشیده جهت ارائه خدمات گمرکی و بار به مسافران درنظر گرفته شده که 8 هزار متر مربع آن به نگهداری بار اختصاص یافته است. همچنین مقرر شده بود تا هفته گذشته انبارها از سوی شرکت معرفی شده از طرف گمرک ایران تحویل گرفته شود که تاکنون این امر انجام نشده است.
نظر شما