دکتر سعدالله نصیری قیداری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اطلاعات لازم برای مکان یابی رصدخانه شامل اطلاعات هواشناسی، ژئوفیزیکی، نجومی و اطلاعات محلی جمع آوری شده است و در اولین جلسه شورای راهبری رصدخانه ملی ایران نسبت به مکان نهایی رصدخانه تصمیم گیری می شود.
وی از احتمال حضور کارشناسان خارجی در این جلسه خبر داد و افزود: افراد حاضر در این جلسه از دانشگاههای سراسر کشور حضور دارند. همچنین کارشناسان خارجی نیز دعوت خواهند شد.
در حالی که راه اندازی رصدخانه ملی در اوایل دهه 70 در شورای پژوهش های علمی کشور به عنوان پروژه ای کلان تصویب و اقدامات اولیه آغاز شد اما نصیری در مورد زمان اعلام سایت نهایی رصدخانه ملی به مهر گفت: تصمیم گیری درباره محل نهایی احداث رصدخانه ملی اورژانسی نیست و ما عجله ای برای اعلام سایت نهایی رصدخانه نداریم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مکانی که برای سایت رصدخانه در نظر گرفته شده است بر اثر بارش برف مسدود است، ادامه داد: از این رو بحث و بررسی در این زمینه و اعلام نتیجه نهایی مکان رصدخانه موکول به زمانی می شود که تمهیدات لازم فراهم شده باشد.
مسئول مکان یابی رصدخانه ملی به مکانهای احتمالی احداث رصدخانه اشاره کرد و به مهر گفت: در مرحله ابتدایی تحقیقات 33 محل در نظر گرفته شد که پس از بررسی های نهایی این تعداد به دو مکان کاهش یافت.
نصیری منطقه مرزی استانهای قم، اصفهان و اراک به نام "دینوا" و "گرکش" واقع در ارتفاعات کاشان را از محلهای احتمالی رصدخانه ذکر کرد و گفت: هر زمان که ضرورت و نیازی احساس شود با تشکیل جلسه شورای راهبردی درباره مکان نهایی تصمیم گیری می شود.
خانه ای مناسب برای نصب تلسکوب
نصیری به بیان ویژگیهای مکان احداث رصدخانه پرداخت و خاطرنشان کرد: برای احداث رصدخانه 16 پارامتر در نظر گرفته شد.
وی آلودگیهای نوری برای رصدخانه ها را حائز اهمیت دانست و تاکید کرد: این پارامتر بسیار مهمی است که باید برای ایجاد چنین مکانهایی به آن توجه شود. آلودگیهای نوری موجب می شود تا در کار رصد اختلال ایجاد شود.
مسول مکان یابی رصدخانه ملی در این مورد نیز تاکید کرد: در صورت نهایی شدن سایت رصدخانه در خصوص این مسئله نیز چاره جویی خواهد شد.
تلسکوپ ملی
نصیری که 5 آذر ماه با خبرگزاری مهر گفتگو می کرد، به اهمیت ساخت تسکوپ ملی اشاره و خاطرنشان کرد: سرمایه گذاریهای کلان بسیاری از کشورها چون ترکیه، پاکستان، هند، آذربایجان، ارمنستان، تاجیکستان و ازبکستان نشان دهنده اهمیت فعالیت در این حوزه است.
وی با بیان اینکه کشوهای مذکور برای امر رصد از تلسکوپهای 2 تا 5/2 متری استفاده می کنند، ادامه داد: از این رو اگر در این زمینه سرمایه گذاری نشود در آینده باید دست نیاز به سمت کشورهای منطقه دراز کنیم.
مسول مکان یابی رصدخانه ملی اضافه کرد: در این راستا اقدام به طراحی و ساخت تلسکوپ ملی کردیم که در صورت نهایی شدن محل دقیق رصدخانه ملی سفارش ساخت این تلسکوپ داده خواهد شد.
نظر شما