به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، برآیندها نشان می دهد که درصد بالایی از اراضی شمال کم بازده و شیبدار بوده و به باور کارشناسان اجرای طرحهایی نظیر تبدیل این اراضی به باغات مثمر می تواند گره گشا باشد.
جلوگیری از تخریب اراضی، کنترل روند فرسایش خاک، حفظ اراضی، ایجاد اشتغال، جلوگیری از مهاجرت و احیای اراضی از مهمترین مزایایی تبدیل و تغییر اراضی شیبدار به باغات مثمر اعلام شده است.
این در حالیست که کمبود اعتبار، نبود برنامه جامع، حمایت نشدن، اطلاع رسانی نامناسب، ناآشنایی با مزایای آن، احداث جاده بین مزارع و تامین آب، اجرای این طرح را در برخی استانهای کشور از جمله گلستان با مشکل روبرو ساخته است.
بر اساس آمار 110 هزار هکتار اراضی شیبدار و 280 هزار هکتار اراضی کم بازده در گلستان نیاز به احیا و اصلاح دارند و استان گلستان با داشتن 750 هزار هکتار اراضی کشاورزی و تولید 90 نوع محصول، قطب مهم کشاورزی در کشور به شمار می آید.
بر اساس آمار 110 هزار هکتار اراضی شیبدار و 280 هزار هکتار اراضی کم بازده در گلستان نیاز به احیا و اصلاح دارند. |
علی محمد قزلسفلی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: در صورت مشارکت مردم در سال جاری نیز یک هزار و 500 هکتار از اراضی شیبدار منطقه به انواع باغات تبدیل می شود که این سطح در شش سایت مطالعه شده و در صورت مشارکت به باغ مبدل می شود.
این کارشناس جهاد کشاورزی مینودشت بیان داشت: گردو، زیتون، فندق، سیب و گلابی در اراضی شیبدار منطقه کشت می شود.
وی خاطرنشان کرد: توسعه باغات مثمر و درختکاری تنها راه بهره برداری بهینه از اراضی شیبدار و نجات مردم منطقه است و همکاری و مشارکت مردم برای اجرای این طرح ملی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
مدیر زراعت و باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: 250 هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی این استان به اصلاح و احیا نیاز دارد و درصد قابل توجهی از این اراضی در دشت واقع شده که بازسازی و اصلاح آنها ضروری است.
محمدرضا عباسی اظهار داشت: مطالعات اولیه برای اصلاح شوری خاک این اراضی انجام شده و طبق برنامه باید احیا و نوسازی شود.
وی تصریح کرد: شور بودن و افزایش تداوام این روند از مهمترین مشکلات است که باید کنترل و مدیریت شود.
به گفته عباسی، استفاده بی رویه از منابع آب و خاک روند شوری خاک را در اراضی این استان شدت بخشیده است.
مدیر زراعت و باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: در حال حاضر با اعتبارات موجود سالانه حدود پنج درصد از این اراضی اصلاح و احیا می شود که با روند موجود احیا آن سالها طول می کشد.
وی عنوان کرد: برای تسریع در روند اصلاع اراضی زراعی و باغی استان به اعتبارات کلان و ویژه نیاز است و مسئولان امر باید در این زمینه برنامه ریزی کنند.
شور بودن خاک و افزایش تداوام این روند از مهمترین مشکلات در بخش کشاورزی است که باید کنترل و مدیریت شود. |
مدیر زراعت و باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان |
این مسئول افزود: میزان شوری برخی از اراضی بیش از 20 درصد بوده و برخی از اراضی نیز به دلیل شوری زیاد قابلیت کشت ندارد.
مجری طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: 110 هزار هکتار از اراضی شیبدار این استان به تغییر کاربری نیاز دارد و این شمار اراضی باید به باغ تبدیل شود که تاکنون از برنامه تعیین شده عقب هستیم.
محمدرضا بنی عقیل در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: بر اساس برنامه تا پایان سال 88 باید 73 هزار هکتار از اراضی شیبدار استان به باغ تبدیل و تغییر کاربری داده شوند که تاکنون حدود 15 هزار هکتار آن انجام شده است.
بنی عقیل کمبود اعتبار را مهمترین دلیل اجرا نشدن کامل این طرح اعلام و تصریح کرد: برای تغییر کاربری 73 هزار هکتار از این زمینها 460 میلیون ریال در نظر گرفته شده بود.
به گفته وی تاکنون برای حدود 15 هزار هکتار اراضی شیبدار که تغییر کاربری داده شد، 150 میلیارد ریال اعم از تسهیلات و تملک دارایی هزینه شده است.
مجری طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار سازمان جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: برای تغییرکاربری و تبدیل هر هکتار ارضی شیبدار به باغی چهار میلیون و 500 هزار ریال تسهیلات ارائه می شود.
بنی عقیل عنوان کرد: انتظار داریم تا متولیان امر با تامین اعتبار مناسب برای اجرای کامل این طرح در استان برنامه ریزی کنند.
مجری طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار گلستان گفت: ۱۸۵ هزار بهره بردار در گلستان، اراضی شیبدار را به باغات مثمر تبدیل کرده اند.
وی اظهار داشت: این طرح در کاهش بیکاری و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و تبدیل اراضی کم بازده به باغات مثمر موثر است.
وی خاطرنشان کرد: احداث جاده بین مزارع و تامین آب از مشکلات اساسی این طرح است که باید رفع شود و برای جلوگیری از فرسایش خاک و احیای اراضی کم بازده چاره ای جز توسعه و کشت درختان مثمر نداریم.
مجری طرح تغییر کاربری اراضی شیبدار گلستان افزود: اکنون شش سایت با وسعت بیش از 24 هزار هکتار در مناطق روستاهای بلم، جرک ، ده چناشک، زندان چال، قلعه قافه، دوزین و فارسیان شهرستان مینودشت مشخص شده است.
وی بیان داشت: مطالعات انجام این طرح در این سایت انجام شده و مجوز لازم نیز از سوی وزارت جهاد کشاورزی صادر شده است.
معاون برنامه ریزی استاندار گلستان نیز اعلام کرد: 280 هزار هکتار از اراضی محدوده گرگان رود این استان به احیا و اصلاح نیاز دارد.
عباس نیاوند افزود: بر اساس مصوبه سفر دولت در این استان سالانه باید 10 هزار هکتار از این اراضی احیا و اصلاح شود.
وی میزان تولیدات بخش کشاورزی این استان را سالانه دو میلیون و 712 هزار تن در سال اعلام کرد.
به هر حال توجه به تبدیل اراضی شیبدار و کم بازده به باغات مثمر در استانهای شمالی از جمله مهمترین طرح هایی است که باید با برنامه ریزی دقیق و کارشناسی شده به آن توجه شود و انجام این مهم از عهده مسئولان استانی به تنهایی خارج است.
نظر شما