۱۰ آذر ۱۳۸۷، ۱۰:۳۸

از نظر ظرفیت نصب شده برق؛

ایران در سکوی اول منطقه قرار گرفت

ایران در سکوی اول منطقه قرار گرفت

وزیر نیرو اعلام کرد: ایران از نظر ظرفیت نصب شده برق در دنیا رتبه هجدهم و در خاورمیانه رتبه اول را دارا است.

به گزارش خبرنگار مهر، پرویز فتاح امروز در بیست و سومین کنفرانس بین المللی صنعت برق از این صنعت به عنوان یک صنعت زیر بنایی که نقش مهمی در ایجاد زیرساختهای توسعه کشور دارد، یاد کرد و گفت: به درستی که صنعتی شدن برق کشور مرهون انقلاب اسلامی است چرا که نگاهی گذرا به وضعیت میزان تولید برق ، شبکه های انتقال و توزیع و نیز تعداد محدود شرکتهای پیمانکاری وابسته به خارج کشور در دوران قبل از انقلاب و مقایسه وضعیت فعلی به خوبی جایگاه توسعه یافته صنعت برق را در کشور نشان می دهد.

وزیر نیرو افزود: طی سالهای اخیر صنعت برق دنیا دستخوش تحولات اساسی در زمینه های مختلف از جمله توسعه علمی، ارتقای فناوری، شکست انحصارها، آزاد سازی و خصوصی سازی تولید برق و رشد بازارهای ملی و منطقه ای شده است که ایران نیز با الهام از سند چشم انداز 20 ساله و فراهم نمودن زمینه اجرای اصل 44 قانون اساسی به مرحله نوینی از صنعت برق گام نهاده است.

وی در تبیین وضعیت برق کشور تصریح کرد: ایران در حال حاضر از نظر ظرفیت نصب شده برق در دنیا رتبه هجدهم و در خاورمیانه رتبه اول را دارا است به نحوی که ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور به 51 هزار مگاوات رسیده و با افزایش 4 هزار مگاوات دیگر تا تابستان سال 88 این رقم به 55 هزار مگاوات ارتقا خواهد یافت.

فتاح ادامه داد: از ظرفیت موجود 32 درصد نیروگاههای بخاری، 29 درصد نیروگاههای گازی، 29 درصد سیکل ترکیبی، 15 درصد برقآبی و مابقی نیروگاههای دیزلی و تجدید پذیر هستند.

وزیر نیرو خاطر نشان کرد: در سالهای 85 و 86 شبکه های انتقال و فوق توزیع بیش از 7 هزار و 400 کیلومتر افزایش یافتند به نحوی که وضعیت انتقال و فوق توزیع بیش از 18هزار مگاولت آمپر رشد داشته ، این در حالی است که صد در صد جمعیت شهری و تمام روستاهای بالای 20 خانوار در کشور از نعمت برق برخوردار هستند.

به گفته وی ، صد در صد تجهیزات بخش انتقال ، توزیع و فوق توزیع و 95 درصد تجهیزات نیروگاهی در داخل کشور تولید می شود و هم اکنون شبکه برق ایران به تمامی کشورهای همسایه نظیر آذربایجان، ارمنستان، ترکمنستان، ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان متصل است و 2 هزار مگاوات ظرفیت قابل مبادله این شبکه است.

فتاح اظهار داشت: این شبکه در حال توسعه به حوزه خلیج فارس و کشورهای غیر همسایه است، این در حالی است که میزان تقاضای برق در کشور طی سالهای اخیر رشد زیادی داشته و رشد مصرف سالانه برق به طور متوسط رقم 8 درصد را نشان می دهد در حالی که این رشد در دنیا به صورت متوسط 3 درصد است.

وزیر نیرو افزود: بر اساس این آمار، 51 درصد از مصرف برق در کشور در بخش خانگی و تجاری، 33 درصد در بخش صنعتی و مابقی در بخش کشاورزی و سایر بخشها مصرف می شود.

وی در تشریح اقدامات وزارت نیرو در دولت نهم تصریح کرد: وزارت نیرو با برخورداری از توان بالای نیروهای متخصص و با حمایت قانونی مجلس و عنایت ویژه رئیس جمهوری علی رغم همه تنگناها طی سالهای اخیر اقدامات مهمی را انجام داده است.

فتاح ادامه داد: با هدف تفکیک کامل وظایف حاکمیتی از تصدی گری در صنعت برق، معاونت امور انرژی در وزارت نیرو در سال 85 به معاونت برق و انرژی تغییر نام داد که شکل گیری این معاونت در ستاد وزارت نیرو گام مهمی در آغاز تغییرات ساختاری در صنعت برق کشور محسوب می شود، ضمن اینکه قانون استقلال شرکتهای توزیع در مدت کوتاهی اجرا شده است و هم اکنون 42 شرکت توزیع مستقل در استانها فعالیت خرید انرژی از بازار و فروش آن به مشترکان را صورت می دهند.

وزیر نیرو زمینه خصوصی سازی در صنعت برق را با هدف اجرای اصل 44 مطلوب عنوان و تصریح کرد: واگذاری نیروگاهها به بخش خصوصی و غیر دولتی با طی اخذ مجوزهای لازم و فراهم آوردن ضوابط صورت گرفته و 8 نیروگاه حرارتی و 2 نیروگاه بادی مجموعا به ظرفیت 7 هزار مگاوات تا پایان سال در آستانه واگذاری قرار خواهند گرفت.

به گفته وی ، احصا و درج نرخ تمام شده برق از سال 86 در همه قبوض صادره در کشور مورد اقدام واقع شده است، ضمن اینکه توسعه عملکرد بازار عمده فروشی برق و زمینه سازی جهت راه اندازی بورس برق از دیگراقدامات مثبت این وزارتخانه می باشد.

به گفته فتاح با ابلاغ آئین نامه اجرایی بند "ب" قانون برنامه چهارم توسعه، بخش خصوصی می تواند برق خود را به انواع روشها به فروش برساند.

وزیر نیرو از برنامه ریزی برای توسعه مولدهای پراکنده و تولید همزمان برق و حرارت در وزارت نیرو خبر داد و خاطر نشان کرد: وزارت نیرو به منظور ترغیب بخش خصوصی در احداث مولدهای پراکنده بسته حمایتی را تدوین کرده که در آن جلب مشارکت بخش خصوصی، تدوین خرید برق تولیدی، پیش خرید برق تولیدی و تامین مالی و حمایت از مشارکت بخش تعاون در احداث مولدهای مقیاس کوچک  مورد توجه قرار گرفته است.

وی با تاکید بر ضرورت توسعه همکاریهای بین المللی در زمینه مبادلات برق و صدور خدمات فنی و مهندسی، این کار را در دستور کار وزارت نیرو برای انجام اقدامات وسیع دانست و اظهار داشت: برای مدیریت برق کشور با روشهای سازه ای و غیر سازه ای با مشارکت مردم، منابع و رسانه ها اقداماتی صورت گرفته است.

به گفته فتاح در طول سالیان اخیر و در لایحه بودجه برای توسعه لامپهای کم مصرف حداکثر 4 میلیارد تومان لحاظ می شد که امسال برای اولین بار این رقم به 100 میلیارد تومان یارانه ارتقا یافته که توزیع وسیعی در گستره مطلوب برای توزیع لامپ کم مصرف در سراسر کشور در نظر گرفته شده است، ضمن اینکه در طول سال جاری نیز با استفاده از این یارانه ها تعداد 50 میلیون شعله لامپ کم مصرف توزیع می شود. البته برای سال 88 نیز معادل سال جاری یارانه اختصاص خواهد یافت.

وزیر نیرو گفت: دستگاههای دولتی مکلف به صرفه جویی در مصرف برق شده اند که در این راستا بخشنامه مفصلی در دولت تهیه، مصوب و ابلاغ شده به نحوی که نرخ پرداخت برای کلیه دستگاههای دولتی معادل نرخ تمام شده برق در کشور است.

به گفته فتاح، منطقی کردن تعرفه های برق و حرکت به سمت واقعی شدن قیمت فروش برق سیاست مهم وزارت نیرو است که نقش موثری در کاهش مشکلات موجود است و با پیگیری وزارت نیرو در طرح تحول اقتصادی که هفته جاری به مجلس ارائه می شود هدفمند کردن یارانه های برق با صراحت در این لایحه پیش بینی شده است.

وی اظهار داشت: تدابیر وزارت نیرو برای جبران تبعات ناشی از سرمای سخت زمستان در سال گذشته و خشکسالی و خروج بیش از 5 هزار مگاوات نیروگاه برقابی در تابستان سال جاری فرصتی را پیش روی مدیران صنعت برق قرار داد تا با تکیه بر توان مهندسی و نیروهای متعهد و نیز حمایتهای دولت و مجلس این مرحله بحرانی با مدیریت هوشمندانه و متعهدانه سپری شود.

فتاح اظهار داشت: از هم اکنون پیش بینی های لازم برای افزایش ظرفیت تولید و بهره وری نیروگاهی و کاهش تلفات شبکه توزیع برای مدیریت بهینه مصرف صورت گرفته است، ضمن اینکه خرید برق اضافی نیروگاههای واحدهای صنعتی نیز در دستور کار قرار دارد تا در صورت تداوم روند خشکسالی با کمترین مشکل مواجه شویم.

وزیر نیرو اظهار داشت: ارتباط صنعت و دانشگاه باید مستمر باشد چرا که مرحله جدید صنعت برق با نگاه به آینده این صنعت و جایگاه بخش خصوصی در تولید، توزیع و تامین برق نیازمند نگاه هوشمندانه در شناسایی و تعیین مشکلات پیش رو است.

وی تاکید کرد: روند رو به رشد مصرف برق در کشور و سهم قابل توجه بخش خانگی و تجاری در این میان عزم ملی را برای تغییر الگوی مصرف و فناوریهای موجود به ویژه در بخش صنایع و تجهیزات پرمصرف با کارآیی پایین و بازنگری در سیاستهای واردات تجهیزات پر مصرف می طلبد.

فتاح تاکید کرد: اهداف مهم صنعت برق در سالهای اخیر کاهش تلفات فنی و غیر فنی شبکه برق بوده که طرحهای نمونه نیز با موفقیت اجرا شده لذا مهندسان باید راهکارهای عملی برای کاهش تلفات انرژی ارائه کنند چرا که علی رغم گستردگی شبکه برق در کشور، فرسودگی شبکه توزیع و معضلات فنی، اجتماعی مشکلات پیش رو هستند.

کد خبر 792236

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha