به گزارش خبرنگار مهر، در نشست اول این همایش دکتر ضیاء موحد در سخنرانی خود به مبحث ابهام ساختاری قضایا در منطق ارسطویی، دکتر سید محمد حجتی به مبحث قرابتهای میان منطق قدیم و جدید، دکتر علی اکبر احمدی به دیدگاه ویتگنشتاین در خصوص منطق، دکتر رضا رسولی به مبانی نظری منطق جدید و قدیم و دکتر اسدالله فلاحی به مبحث مقولات در منطق جدید پرداختند.
در نشست دوم این همایش دکتر محمد علی اژهای جهت سور و جهت حمل در منطق قدیم، دکتر لطف الله نبوی رویکردهای تطبیقی به جهت فلسفی و نظریه "ضرورت بتاته" ، دکتر غلامرضا ذکیانی فلسفه منطق ارسطویی و سعید انواری نحوه ارتباط منطق قدیم و جدید با مباحث فلسفی را تشریح کردند.
همچنین در نشست سوم همایش تمایزهای میان منطق قدیم و جدید، دکتر میرشمس الدین سلطانی به تحلیل مبحث intensionality در منطق، دکتر موسی اکرمی به بخث منطق کلی، دکتر فرشته نباتی به بحث تکثر نظامهای منطقی، مقایسه دیدگاههای منطق جدید و قدیم و دکتر مرتضی حاجی حسینی به موضوع اصل طرد شقق ثالث و انگاره تخطی از آن در پارادایمهای چند ارزشی پرداختند.
دکتر ضیاء موحد مدیر گروه منطق مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در ابتدای مقاله خود، مواردی را که خواص منطقی جملهها را قرنها دچار ابهام کرده و میان منطقدانان سنتی بحثهای فراوانی را برانگیخته بود تشریح کرد و گفت: منطق موضوع محمولی ارسطویی به جملههای زبان طبیعی ساختارهایی را نسبت میدهد که این خواص منطقی آنها را دچار ابهام میکند. در نتیجه بصیرتهای جالب بزرگانی چون ابنسینا خود را در آن ساختارها نشان نمیدهند.
دکتر سید محمد حجتی استاد دانشگاه تربیت مدرس نیز در سخنرانی خود با عنوان تحلیل دوجزیی از قضیه در نظریه فخر رازی، قول به چهارجزیی بودن قضیه را که قابل مقایسه با قول فرگه در کتاب مفهومنگاری است و بحث عقدالوضع و عقدالحمل را از قرابتهای بین منطق قدیم و جدید دانست و افزود: علیرغم شباهتهای تشریح شده تحلیل منطق قدیم به نحوی با مؤلفههای زبانی آمیخته شده است و در تحلیل منطق جدید نقش منطقی عبارات مورد نظر بوده است و به همین دلیل کارایی منطق جدید بیشتر است.
همچنین دکتر علی اکبر احمدی افرحجانی سخنان خود را به منطق به روایت وینگشتاین و مبادی و نتایج آن اختصاص داد و دکتر رضا رسولی شربیانی استاد دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) با مقایسه میان دو حوزه مهم منطق رواقی مگاری و منطق موجهات و مبانی متافیزیکی این دو حوزه، مبانی نظری منطق قدیم و جدید را تشریح کرد.
سپس دکتر اسدالله فلاحی از دانشگاه زنجان مقولات در منطق جدید و پارادوکسهای سورهای گزارهای را که از درون مقولات فرگهای برمیخیزد برشمرد.
در نشست دوم این همایش دکتر محمد علی اژهای به مبحث جهت سور و جهت حمل در منطق قدیم و نظرات خواجه نصیرالدین طوسی در این زمینه پرداخت.
دکتر لطف الله نبوی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس با رویکردی تطبیقی به جهت فلسفه و جهت محمول و نظریه "ضرورت بتاته" سهروردی پرداخت و تصریح کرد: امروز بهخوبی میدانیم که جهت محمول پیوند و ارتباط استوار و تنگاتنگی با جهت فلسفی و متافیزیکی دارد، بنابراین دیدگاه ارسطو دایر بر اعتبار چنین قیاساتی، تفسیر فلسفی جملات را در دستگاه منطقی وی آشکار میکنند.
سپس دکتر محمد سعیدی مهر با مقایسه دو رویکرد منطقی و فلسفی در باب موجهات و مطالب پیرامون آن به نسبت میان بحث موجهات در حوزه منطق و فلسفه اسلامی و در ساحت منطق جدید و فلسفه معاصر تحلیلی پرداخت.
دکتر موسی اکرمی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز به دو روایت منطق کلی چونان نظریه عام منطقها و منطق کلی چونان تنها منطق فراگیر اشاره کرد و دورنمایی از پژوهشهای آینده را برای منطقپژوهان و منطقورزان ایرانی ترسیم کرد.
همچنین دکتر فرشته نباتی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی با تشریح تکثر نظامهای منطقی به مقایسه دیدگاهها منطقدانان قدیم و جدید اشاره کرد و دلایل این تقارنها را مورد بررسی قرار داد.
در بخش پایانی این همایش طی مراسمی از خدمات علمی اساتید پیشکسوت منطق، تقدیر و قدردانی شد.
نظر شما