به گزارش خبرگزاري " مهر" هدف از انتشارسلسله كتاب هايي با اين عنوان كه شهريار زرشناس ، نگارش آنها را بر عهده گرفته و فعلا جلد اول آن در اختيار ما قرار گرفته است ، آشكار كردن درون مايه تهي و نيست انگارانه آثار و افشاء باطن و عملكرد بعضي چهره هاي جريان ادبيات شبه روشنفكري در ايران قيد شده است .
اين كتاب ، مشتمل بر دو فصل است . فصل اول ، به ادبيات زمينه ساز مشروطه مي پردازد و فصل دوم ، ادبيات پس از مشروطه را مورد كاوش و بررسي قرار مي دهد.
محمد حسن خان بديع صنعتي زاده ، ابوالقاسم عارف قزويني ، ايرج ميرزا ، علي اكبر دهخدا و اشرف الدين گيلاني از جمله كساني هستند كه در اين كتاب همراه با برخي آثارشان مورد توجه قرار گرفته اند.
در فصل اول اين كتاب ( ادبيات زمينه ساز مشروطه ) ازچهار دوره به طور مشخص اسم برده شده كه به عنوان ادوار تاريخ ادبيات معاصر تا مقطع انقلاب اسلامي مد نظر نويسنده قرار گرفته است.
در بخشي ديگر از كتاب ، به بررسي شعر فكاهه مشروطه بر مي خوريم . نگارنده با اشاره به روزنامه " نسيم شمال " به مدير مسئولي اشرف الدين گيلاني مي نويسد : اشرف الدين شاعري بود كه رگه هاي نيرومند مذهبي داشت اما در عين حال ، افق شعر و انديشه او به گونه اي ساده انگارانه ، تحت تاثير مشهورات شبه مدرنيستي و غرب زاده قرار داشته است.
در ادامه مي خوانيم : زبان اين شاعر ، پاك و عاري از ركاكت كلام ، همچون ايرج ميرزا ، عارف قزويني و ميرزاده عشقي بود ، البته در اشعار اشرف الدين نيز رد پاي تاثير گذاري و حضور مشهورات غرب ديده مي شود. حتي اگر ارتباط اين شاعر با چهره هاي فراماسونر و مشكوكي چون " كريم رشتي " و " سردار محيي " را ناديده بگيريم ، سروده هاي او در مدح " ملك المتكلمين " فراماسونر با مطلع " تا كله شيخنا ملنگ است ، تا در دل ما غبار و زنگ است ، " به هر حال حكايتگر وجود يك گرايش نيرومند شبه مدرن در شعر اوست.
كتاب " چشم اندازي از ادبيات معاصر" در فصل دوم ( ادبيات مشروطه و پس از مشروطه ) با اشاره به جنبش اعتراضات مردمي با تكيه بر شعار عدالت طلبي ونيز نگاهي خشمگين به اوضاع پريشان كشور و دخالت استعمار خارجي آورده است : ادبيات اين دوره ، به صورتي گسترده و بي سابقه به طرح درون مايه ها و مشهورات مدرنيستي در خصوص مفهوم ناسيوناليستي " ملت " و " ميهن " ، " پارلمانتاريسم" ، رويكرد سكولاريستي ، ستايش غرب و غرب گرايي به عنوان يگانه راه نجات كشور ، مفهوم ليبرالي آزادي و خلاصه شئون و وجوه مختلف شبه مدرنيسم مي پردازد.
چشم اندازي بر ادبيات معاصر ايران ( جلد اول ) داراي 1500 شمارگان ، 142 صفحه و 9000 ريال قيمت است.
اين كتاب درشركت چاپ و نشر بين الملل ، وابسته به موسسه انتشارات اميركبير به چاپ رسيده است.
كتاب " چشم اندازي از ادبيات معاصر ايران " با رويكردي نقادانه به برخي از وجوه ادبيات معاصر و شبه روشنفكري ايران منتشر شد.
کد خبر 79476
نظر شما