به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمدباقر قالیباف در افتتاحیه دومین جشنواره انتخاب برترینهای پژوهش و نوآوری در حوزه مدیریت شهری اظهارداشت: سایه سیاست از روابط خانوادگی گرفته تا مسائل اقتصادی، اجتماعی و حتی علمی سنگینی می کند و سبب می شود که جامعه از بسیاری از امکانات و تغییرات محروم شود.
وی تصریح کرد: ما نباید اجازه دهیم که نگاههای سیاسی مانع از آن شود که از تمام ظرفیتهای موجود استفاده کنیم و در واقع اگر به دنبال پیشرفت و توسعه هستیم باید از همه فرصتهای علمی استفاده کرده ودر جذب همه نخبگان و اندیشمندان بکوشیم.
قالیباف در ادامه گفت: اکنون بیش از هر زمان دیگر نیازمند آن هستیم که در تمام تصمیمگیریها و عملکردمان رویکرد علمی داشته باشیم و در صورتی که بخواهیم به توسعه و پیشرفت برسیم لازم است که مردم را در یک محیط علمی قرار داده و رویکردهای علمی، عقلانیت، تدبیر، مشارکتهای مردمی، خردجمعی و تجربه سایر کشورها، دستاوردهای علمی و پژوهشی را اصل و مبنا قرار دهیم.
شهردار تهران تصریح کرد: ما باید فضا را برای نخبگان جامعه به گونه ای فراهم سازیم که همه نیازهای مادی و معنوی آنها برطرف شده و آزادی و ابزار لازم را در حوزه علم، تدبیر و پژوهش در اختیار داشته باشند.
وی با تاکید بر این که عصر امروز عصر علم و دانایی محوری است گفت : نخبگان مهمترین سرمایه های هر جامعه ای هستند و ما نباید به این افراد بی توجه بوده و یا به دلایل مختلف نتوانیم از تواناییهای برخی از آنان بهره مند شویم.
قالیباف ادامه داد : در جامعه امروزی رشد و توسعه با تکیه و بر مبنای منابع انسانی محقق می شود و به همین دلیل در حوزه مدیریت شهری نیز بر این اصل تاکید و تمرکز کرده ایم تا بتوانیم در حد امکان و توان رویکردهای علمی را در همه امور مبنا قرار داده و از نظرات و عقاید نخبگان به بهترین نحو استفاده کنیم.
شهردار تهران با بیان اینکه نظام ما نظامی اسلامی است خاطرنشان کرد: در نظام اسلامی ما وظایف سنگینی را نسبت به علم و نخبگان داریم زیرا اسلام، نقش و جایگاه بسیار بالایی را برای علم قائل شده و از سوی دیگر در همه جوامع امروزه علم و دانش اساس هرگونه پیشرفت و توسعه است.
وی ادامه داد: در جوامع اسلامی اهمیت دین نسبت به جوامع دیگر مضاعف است و هر کس بخواهد از رویکردهای علمی گذر کرده و به علم و دانش بی توجه باشد در واقع به احکام اسلام و رویکردهای دینی بی توجهی کرده و ما نیز مکلف هستیم با توجه ویژه به علم و نخبگان بستر رشد و تعالی انسانها و جامعه مان را فراهم کنیم.
شهردار تهران با اشاره به این که شهید مطهری علم را ابزار و یک بستر حرکت می داند و ایمان را مشخص کننده جهت و اهداف گفت: باید این باور را داشته باشیم که اگر خود را پیرو آرمان های امام و شهدا می دانیم موظفیم کارآمدی دین را در جامعه به اثبات رسانده و با رویکردهای علمی خود را به اهداف والای انقلاب برسانیم.
وی افزود: متاسفانه در حال حاضر فاصله زیادی بین آن چه در حوزه نظری آماده و جمع بندی می شود و آنچه در حوزه عملی به اجرا می رسد وجود دارد و در عمل آن قدر با مشکلات و روزمرگی مواجه می وشیم که گاه تجربیات علمی و نظری را کاملا فراموش می کنیم، به همین دلی مدیریت شهری در تلاش است فاصله بین دستاوردهای نظری و کارهای عملی را به حداقل برساند و به مرور با به کارگیری توان و نظرات نخبگان این دو حوزه را به هم نزدیک کند.
شهردار تهران با تاکید بر اینکه ما به شهروندان تهرانی قول داده ایم شهر را با سعی و خطا اداره نکنیم افزود : برای آن که شهر با سعی و خطا اداره نشود باید تصمیماتی اتخاذ کنیم که به صحتشان اطمینان داشته وهیچ عملی را بدون پیوست علمی و تحقیق و بررسی انجام ندهیم که برای تحقق این مهم نیز نیازمند مشارکت نخبگان و خرد جمعی هستیم.
قالیباف با اشاره به اینکه امروزه در بسیاری از پروژه ها و فعالیتهای مدیریت شهری از تجارب سیار شهرها و کشورهای جهان بهره مند می شویم گفت : تهران با چالشهایی مواجه است که برای حل آن نیازمند رویکردهای علمی و تحقیق و بررسی و استفاده از تجربیات دیگران هستیم.
وی درآمد پایدار شهری را برای شهرهای کشورمان یکی از مهم ترین چالشهای پیش رو دانست و افزود: 50 سال قبل حدود 48 درصد از درآمد شهرداریها از منابع و درآمدهای پایدار بود اما امروزه این رقم به 4 درصد رسیده که به هیچ وجه قابل قبول نیست و برای حل معضل اقتصاد شهری و درآمدهای پایدارشهری نیازمند استفاده از تجارب سایر شهرهای دنیا هستیم.
وی ادامه داد: در شهر سئول تنها با توجه به یک آیتم توانسته اند 20 میلیارد دلار از درآمدهای این شهرداری را به درآمد پایدار تبدیل کنند که اگر ما فقط به این آیتم توجه کنیم می توانیم حدود 50 درصد از درآمدهای شهرداری را تبدیل به درآمدی پایدار کنیم و این معضل را از سر راه برداریم.
قالیباف با تاکید بر ضرورت ایجاد شهر مجازی تهران گفت: بسیاری از معضلات پایتخت در صورت شکل گیری شهری مجازی از سر راه برداشته می شود و تحقق این مهم نیازمند همکاری نخبگان و اندیشمندان است و من به عنوان مدیر شهر قول می دهم اگر نسخه ای علمی برای تحقق این هدف مهم از سوی اندیشمندان و صاحبنظران ارائه شود هیچگونه کوتاهی در تحقق آن نکنم و به بهترین نحو این نسخه را اجرا کنم.
وی افزود: کسانی که فکر و اندیشه خود را در راه مردم و برای توسعه و پیشرفت کشورشان صرف می کنند به طور حتم در نزد پروردگار و خلق اجرشان باقی می ماند.
قالیباف تاکید کرد: همه شهروندان و نخبگان باید این احساس را داشته باشند که به توسعه شهرشان کمک کرده تا بتوانیم زندگی بهتر از گذشته داشته باشیم و هنگامی که شهرمان را با سایر شهرهای دنیا مقایسه می کنیم احساس افتخار کنیم.
شهردار تهران با تاکید بر اینکه به سراغ علم رفتن و توسعه دادن علم و دانش مجاهدت است خاطرنشان کرد: این جشنواره فرصتی است تا جهت خود را برای یکسال آینده مشخص کنیم و فاصله مباحث نظری را با حوزه عمل به حداقل رسانده و برای تمام گامهایمان تدبیر و اندیشه کنیم.
نظر شما