حسین بهبودی مدیرکل آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: طی یک دهه گذشته تحقیقات میدانی از نحوه عملکرد آموزش و پرورش در رابطه با آموزش قرآن به عمل آمد که به واسطه نتایج آن، مجوریت آموزش قرآن در آموزش و پرورش مورد تأکید قرار گرفت.
وی در ادامه تصریح کرد: دو دهه قبل کارشناسان اعلام کردند آموزش قرآن از سوم دبستان آغاز شود. اما حدود 8 سال پیش آموزش قرآن از اول دبستان آغاز شد. هم اینک نیز تصمیم بر این است که آموزش قرآن از سوم ابتدایی آغاز شود.
حسین بهبودی با بیان اینکه سلیقه ای بودن و قائم به شخص بودن آموزش قرآن در مدارس منجر به آسیبهای این حوزه شده است، یادآور شد: محتوا و نظامهای آموزشی قرآن بنابر سلایق مسئولان تغییر می کند. یعنی با توجه به تغییر مسئولان و تغییر سلیقه ها، ضوابط هم تغییر کردند که مشکلاتی به این حوزه افزوده شد.
وی اظهار داشت: آموزش و پرورش نمی تواند خود را مدعی یا متولی بداند زیرا تنها می تواند عمومی تربیت کند اما نمی تواند حرفه ای تربیت کند. صاحبان هنر، مهارتهای مختلف، مدال آوران و افرادی از این قبیل از سوی آموزش و پرورش صاحبنظر نشده اند. بلکه به دنبال علایق شخصی، مطالعات فردی یا مطالعات تحصیلی به این درجه رسیده اند. از این رو آموزش و پرورش نمی تواند ادعا کند که من پرورش دهنده آنها بودم. این مسئله به حوزه قرآن نیز بازمی گردد.
مدیرکل آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم با تأکید بر اینکه در همه حوزه ها این مشکل وجود دارد، اما در حوزه قرآن کریم مصیبت بار است، افزود: دانش آموزان اول و دوم راهنمایی با آموزش قرآن آشنا می شوند و سوم راهنمایی نیز مرور و تکرار جهت تسلط بیشتر است. به طوری که آنها طی دو سال راهنمایی با 500 کلمه قرآنی که 55 درصد قرآن را شامل می شود، آشنا می شوند که سال سوم هم تکرار می شود. در 4 سال دبیرستان هم تقویت می شود. اما گزینشهای به عمل آمده نشان می دهد که تنها افرادی که علاقمند به قرآن هستند یا دارای زمینه های اجتماعی و خانوادگی هستند به این حوزه علاقمند شده و در طول سال آن را فرا می گیرند اما حدود 70 درصد به روخوانی قرآن نیز تسلط ندارند. یعنی آنچه را که طی دو سال راهنمایی فرا گرفتند و سال سوم هم تکرار شده است را نمی توانند بیان کنند و حتی با علوم دینی و قرآنی نیز آشنایی ندارند.
وی با اشاره به اینکه تا زمانی که بدنه آموزش و پرورش قائم به سلایق شخصی است این مسئله شدنی نیست، یادآور شد: کسانی که توانستند حتی زبان انگلیسی را فراگیرند از آموزشگاههای آزاد و یا مطالعات شخصی و فردی و یا تأثیرات خانواده بوده و هیچ ارتباطی با ادعای آموزش و پرورش ندارد.
بهبودی با بیان اینکه متأسفانه آموزش و پرورش به مباحث علمی، نظرات و آرای اندیشمندان و صاحبنظران کمترین بها را می دهد، گفت: آموزش و پرورش همراهی صاحبنظران را نمی پذیرد. البته ضعفهای جدی از سوی معلمان قرآنی نیز وجود دارد که از سوی سازمان دارالقرآن با آموزش و پرورش جهت تقویت و ارتقای توان معلمان مذاکره شود اما تاکنون نپذیرفتند. یعنی آموزش و پرورش ضفعهای خود را نمی پذیرد و با توجه به به نتایج، خروجیها و مستندات موجود این ضعفها را بعید می داند و قبول نمی کند که ضعف در این حوزه وجود دارد. تا زمانی که آنها احساس نیاز نکنند این مشکل برطرف نشده و اقدام و یا تحولی ایجاد نمی شود.
نظر شما