معاون امور شهري و فضاي سبز منطقه 9 شهرداري تهران در اين باره مي گويد : در ابتدا كه اين طرح را در ناحيه يك منطقه 9 اجرا كرديم ، كارگران فكر مي كردند مي خواهيم آنها را جمع كنيم و اجازه كار كردن به آنها ندهيم .
مهندس صداقت عيوضي مي گويد : خوشبختانه با گذشت زمان كارگران متوجه شدند كه نه تنها نمي خواهيم مانع از كار كردن آنها بشويم ، بلكه با هدايت آنها به منطقه اي خاص قصد داريم وضعيت اين كارگران را سامان دهيم.
وي مي افزايد : در حال حاضر اين كارگران هر روز با حاضر شدن در مكاني كه به همين منظور در ميدان هاشمي تعيين و احداث شده است ، نام و مشخصات شغلي خود را در ليستي كه توسط نماينده ساماندهي شهرداري تهيه مي شود مي نويسند تا به ترتيب اولويت و نياز كارفرما آنها به كار مشغول شوند.
كارگران ساختماني و فصلي در منطقه 9 به صورت متمركز در ميدان هاشمي تجمع مي كنند و منطقه 12 با گذاردن نيمكت هايي در زير "پل چوبي " ، آنجا را محل تجمع كارگران ساخته است .
طرح ساماندهي كارگران ساختماني و فصلي، به دنبال پراكندگي اين افراد و حضور در نقاط مختلف شهر اجرا شد. رييس كميسيون فرهنگي واجتماعي و زيست شهري شوراي شهر تهران معتقد است ، نحوه پراكنش كارگران در سطح شهر به گونه اي است كه سبب به هم خوردن مبلمان ونظم شهري و ايجاد فضاي نامناسب به لحاظ اجتماعي و فرهنگي مي شود.
در سالهاي دور كارگران ساختماني قهوه خانه را پاتوق خود كرده بودند و هر شهروندي مي دانست براي يافتن اين قبيل كارگران بايد به اين مكانها سر بزند. اما با گذشت زمان كاركرد اين قهوه خانه ها كمرنگ شد ه و امروز ديگر اثري از آنها ديده نمي شود . بنابراين كارگران به تناسب قرابت و نزديكي محل سكونت و هم صنف بودن ، يكي از ميادين شهر تهران را براي تجمع خود انتخاب كردند.
چند سالي هست كه حسن آباد از حضور كارگران نقاشي ساختماني و ميدان قزوين از تجمع كارگران نانوايي و ساير ميادين از نشستن كارگران ساختماني در معابر و پياده روها رنج مي برد .
سازمانهاي در گير اين طرح معتقدند درخواستهاي مردمي و دولتي و همچنين ايجاد مشكلات و مسائل امنيتي ، منجر به تدوين راهكاري در اين خصوص شد.
معاون امور شهري منطقه 9 شهرداري تهران در خصوص امكاناتي كه براي اين كارگران در نظر گرفته مي شود، مي گويد: در حال حاضر در محل تجمع كارگران در ميدان هاشمي يك دستگاه تلويزيون رنگي براي گذران ساعات بيكاري آنها تهيه شده و در حال تدارك يك آبدارخانه نيز براي اين افراد هستيم.
وي با اشاره به اين مطلب كه قصد داريم اين مكانها را در ساير نواحي منطقه 9 كه با ازدحام كارگران ساختماني و فصلي مواجه هستيم احداث كنيم، مي گويد: در حال حاضر مكان ديگري را در ناحيه دو براي اين منظور در نظر گرفته ايم . زيرا در اين نقطه از محدوده شهر تهران ( خيابان آيت اله سعيدي - مقابل بيمارستان شهيد رضوي ) با ازدحام كارگران مواجه هستيم. ضمن اينكه در تهرانسر نيز براي تجمع كارگران به دنبال مكاني براي ساماندهي آنها هستيم.
رييس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر تهران معتقد است با اجراي اين طرح شئون و منزلت كارگران حفظ شده و آنان از گوشه و كنار خيابانها و معابر جمع مي شوند.
اما حضور نامحسوس نماينده وزارت كار در اين مكانها يكي از مشكلاتي است كه باعث شده وضعيت ساماندهي كارگران به لحاظ تهيه شناسنامه كار و مواردي از اين قبيل با مانع مواجه شود.
در حال حاضر وضعيت ساماندهي كارگران فصلي و ساختماني به تدريج در ساير مناطقي كه اين كارگران در آن مكانها تجمع مي كنند، در حال اجرا شدن است و كارگران نيز به اين موضوع پي برده اند كه با حضور در چنين مكانهايي علاوه بر حمايت شهرداري ، مي توانند با دريافت شناسنامه كار نسبت به ساماندهي وضعيت خود اميدوار باشند.
كارشناسان مسائل اجتماعي وشهري براين باورند كه نهادينه شدن چنين طرحهايي به زمان كافي نياز دارد و اگر بتوان آنها را در لابه لاي فرهنگ عمومي جامعه جاري ساخت ، قطعا آثار و تبعات مثبت و سازنده آنها منجر به توسعه اجتماعي و فرهنگي خواهد شد.در حال حاضر مناطق مختلف شهرداري به تناسب كثرت و حضور كارگران ساختماني و فصلي ، مبادرت به انتخاب مكاني براي تجمع اين كارگران نموده وبا نصب تابلوهاي تبليغاتي نسبت به آگاهي شهروندان از حضور كارگران در اين قبيل مكانها اقدام به اطلاع رساني مي كنند.
نظر شما