۲۹ آذر ۱۳۸۷، ۱۰:۳۲

گزارش خبری مهر/

نمایشگاههای گردشگری در جستجوی معنای گمشده خود

نمایشگاههای گردشگری در جستجوی معنای گمشده خود

رشت - خبرگزاری مهر: نمایشگاههای گردشگری در مقایسه با نمایشگاههای دیگر نیاز بیشتری به آرامش، تفکر، جامعه شناسی خاص خود و ... دارد اما در عمل با درهم شدن موضوعات به خصوص در ایران، معنی نمایشگاههای اختصاصی مثل گردشگری گم شده است.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، نخستین نمایشگاه بین المللی گردشگری استان گیلان با حضور 27 استان کشور و چندین کشور خارجی از 26 آذرماه در قالب 300 غرفه نمایشگاهی در شهرستان لنگرود دایر شده و تا 30 آذرماه جاری نیز ادامه دارد.

نمایشگاه بین المللی لنگرود با جذابیتهای خاصی در حال برگزاریست و استانهای مختلف کشور به ویژه از کردستان، گلستان، کهگیلویه و بویراحمد و... آیین ها فرهنگی خود را در این محل به معرض نمایش گذاشته اند. موزه ملی کشور هم در این نمایشگاه حضور پیدا کرده و اشیاء ارزشمندی را به معرض دید مردم گذاشته است.

به هرحال در مملکت ما یکی از مهمترین جنبه های تولید ملی، استفاده از پتانسیلهای ملی در جلوه های طبیعی و مکانهای باستانی و تاریخی کشور برای جلب گردشگر داخلی و خارجی است.

گردشگری و استفاده از جنبه های توریستی آثار باستانی و تاریخی، زیارتی و منابع طبیعی کشورما بسیار اهمیت دارد از این رو برگزاری نمایشگاههای گردشگری پیوسته اثرات مفید و سازنده ای در بالا بردن سطح اطلاعات، توسعه گردشگری، امکانات سفر، شناسایی تاریخ، فرهنگ، آداب و سنن دارد.

اما سئوال اینکه آیا نمایشگاههای گردشگری ما نیز از این ویژگی برخوردارند و اگر نیستند چرا؟

عدم تعیین استراتژی باعث ناکامی نمایشگاه های گردشگری است

نمایشگاههای گردشگری یک بعدی تحلیل نمی شوند و دارای ابعاد چندگانه هستند و این ابعاد در نمایشگاههای گردشگری می تواند نمود بیشتر و مهمتری داشته باشند و موفقیت در آن نیاز به یک تفکر همه جانبه دارد و عدم موفقیت در این زمینه به خاطرعدم داشتن استراتژیکی مشخص است.

اگر در شکل عینی نمایشگاه گردشگری بخواهد مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد نمایشگاه به شکل ظاهری آن خلاصه نمی شود بلکه در مجموع یک تفکر است نه تعدادی غرفه.

در گذشته، یعنی 30 یا 40 سال پیش در حوزه گردشگری، همه چیز عمومی دیده می شد در حالیکه امروز گردشگری در موضوعات و زیرشاخه های خود دارای ویژگیها و فضای خاص خودش است و راهبری و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی خاص خودش را نیاز دارد.

جمعی از کارشناسان در این باره معتقدند، در برگزاری نمایشگاههای خارج و داخل کشور برنامه و استراتژی نداریم. وقتی گفته می شود، استراتژی نداریم منظور راه و روش و برنامه ریزی مدون است که چه در داخل و چه در خارج باید به طور هدفمند مد نظر قرارگیرد و با تفکر، برنامه و مطالعات اصولی و دقیق حرکت کند.

آنان بر این باورند که در این گونه نمایشگاهها باید مطالعات و تحقیقات کاملی از محیط جامعه، طرز فکر مردم و خواسته ها و احساسات مخاطبین، بازار هدف و فرهنگ بازار هدف داشت.

یک کارشناس گردشگری در این زمینه به مهر گفت: ملاک اهمیت و ارزش نمایشگاههای داخلی حضور کشورهای خارجی است در صورتی که ما باید از فضاها و پتانسیلهای خودمان برای توسعه گردشگری خودمان استفاده کنیم.

صبا سلمانی افزود: خارجیها می آیند هوشمندانه تبلیغ می کنند بازار مصرف را به دست می گیرند ما در حالیکه نظاره گر هستیم که توریست می برند این در حالیست که ما ظاهرا برای توسعه گردشگری داخلی یا جذب گردشگران خارجی نمایشگاه تشکیل داده ایم و می خواهیم با این همه جاذبه و امکانات توریست بیاید.

گردشگری ایران در گذر زمان مظلوم واقع شده است

اما واقعیت اینست که با وجود تمام هزینه ها، گردشگری ما در گذر زمان مظلوم واقع شده چون خدمت به گردشگری عشق می خواهد و باید دوست داشت، عاشق فرهنگ و هنر و ادبیات و سرزمین بود تا موفق شد.

ثمربخشی در امر نمایشگاهها موضوع و هدف نمایشگاه و منطقه ای که نمایشگاه در آن برگزار می شود باید مورد توجه قرار گیرد و نمایشگاه با توجه به موضوعیت آن در یکی از مناطق مشخص شده برگزار شود.

یک منطقه ممکن است پتانسیل برگزاری نمایشگاهی با هدف تاریخی، دیگری جغرافیایی، فرهنگی و هنری داشته باشد اما مهم اینست که حرکت و برنامه باشد و تبلیغ شود و در یک جمله اگر احساس وظیفه، علاقه و تعهد باشد می شود نمایشگاه موفق تشکیل داد.

100هزار میلیارد ریال برای توسعه گردشگری گیلان نیاز است

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان دراین باره می گوید: برای توسعه صنعت گردشگری در گیلان، 100 هزار میلیارد ریال نیاز است که این امر جز از طریق توسعه سرمایه‌گذاری و معرفی جاذبه‌های گیلان امکان پذیر نیست.

محمدحسین مهدی‌پورهمچنین با اشاره به اینکه برگزاری نمایشگاههای بزرگ گردشگری دراستان گیلان امری ضروری است، افزود: از سال آینده برگزاری چنین نمایشگاههای گردشگری در دستور کار این سازمان قرار خواهد گرفت.

وی ادامه داد: برگزاری نمایشگاههای گردشگری در ابعاد وسیع و در زمانهای مشخص می‌تواند تاثیرات مثبتی بر توسعه صنعت توریسم داشته باشد.

رئیس سازمان میراث فرهنگی گیلان یادآورشد: برپایی نمایشگاههای گردشگری نقش موثری در معرفی جاذبه های داخلی دارد و هدف ما نیز توسعه و تعدد این گونه نمایشگاههاست.

وی گفت: نمایشگاههای گردشگری بهترین مرکز برای معرفی قابلیتها و خدمات قابل ارائه در این صنعت هستند تا با انتخاب مقاصد سفر توسط گردشگران، سیاست همه مکانی کردن سفر در کشور اتفاق بیفتد.

مهدی پور هدف ازبرپایی این نمایشگاه را معرفی ظرفیتها و قابلیتهای کشور به ویژه استان گیلان در زمینه گردشگری، آشنایی مردم و فعالان این صنعت با جاذبه های گردشگری استانها و ایجاد تعامل بین فعالان این صنعت و مردم ذکر کرد.

مدیریت علمی در گردشگری برای تحقق اهداف توسعه پایدار حیاتی است

رئیس فراکسیون گردشگری مجلس هشتم نیز دراین باره با تاکید بر علمی کردن مدیریت صنعت گردشگری به منظور تحقق اهداف توسعه پایدار اظهار داشت: ایجاد تعامل مثبت و سازنده با گردشگران، همکاری حول هدف مشترک گردشگر و جامعه میزبان، جذاب سازی مناطق و خدمات برای گردشگران، کیفیت بخشی به خدمات ارائه شده و نظارت بر خدمات قابل ارائه به مسافران و گردشگران ضروری است.

اسدالله عباسی افزود: در کنار این اصول، احترام به آداب و رسوم و فرهنگ بومی نیز به عنوان یکی از قابلیتهای مهم گردشگری باید مدنظر برنامه ریزان قرار گیرد تا از همه ظرفیتها برای توسعه گردشگری استفاده لازم شود.

نماینده رودسر و املش در مجلس هشتم گفت: شناخت جامعه هدف و آماده کردن زیرساختهای لازم متناسب با نیاز و سلیقه گردشگران نیز براساس اهداف توسعه گردشگری از مواردی است که درصورت کم توجهی می تواند قابلیتهای این صنعت را به تهدید تبدیل کند.

رئیس فراکسیون گردشگری مجلس هشتم در ادامه رمز موفقیت این صنعت در استان گیلان را توجه به گردشگری تخصصی به ویژه طبیعت گردی دانست ویادآورشد: وجود مناطق دیدنی، آثار تاریخی، باستانی و چشمه های آبهای گرم و معدنی متعدد و... در این استان قابلیت خوبی در این زمینه محسوب می شود.

کد خبر 802188

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha