فرهنگ ترکی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر در خرم آباد، اظهار داشت: مارمولک ها گروهی از خزندگان هستند که در نواحی مختلف از قبیل کوهستان ها، دشت ها و در مناطق شهری زیست می کنند.
وی ادامه داد: بسیاری از مردم بر این عقیده هستند که برخی از مارمولک ها سمی هستند و می توانند انسان را تا پای مرگ برسانند که این موضوع در مورد مارمولک های خانگی بیشتر صادق است.
مسئول مرکز تحقیقات اکولوژی و خزنده - دوزیست شناسی لرستان با بیان اینکه موضوع سمی بودن مارمولک ها به خصوص مارمولک های سمی در تمامی نقاط ایران مورد بحث است، عنوان کرد: این موضوع در بسیاری از اقشار جامعه به چشم می خورد اما افراد بسیار کمی می دانند که واقعیت موضوع چیست.
مارمولک های ایرانی سمی نیستند
ترکی یادآور شد: نتایج مطالعاتی که روی موضوع سمی بودن مارمولک ها ایران و به خصوص مارمولک های خانگی انجام شده نشانگر این است که هیچ کدام از مارمولک های ایران یا سوسمارهای ایران سمی نیستند و نمی توانند برای انسان خطرناک باشند.
وی با بیان اینکه نتایج این مطالعات در سال 2007 در ژورنالی تخصصی در ایالات متحده آمریکا به چاپ رسیده است، افزود: بر اساس این مطالعه شایعه سمی بودن مارمولک های خانگی به سالهای 1930 میلادی بر می گردد که در این سال در کشور هند تشخیص داده شد که بر اثر افتادن مارمولک خانگی در غذای یک خانواده همه افراد آن خانواده کشته شدند.
این محقق برجسته با اشاره به اینکه تشخیص این موضوع به متخصصین سم شناسی هندی در همان سالهای ابتدایی بر می گردد، ادامه داد: بر همین اساس در کشور هند برای اولین بار موضوع سمی بودن مارمولک های خانگی مطرح شد که این اخبار با قاطعیت تمام از سوی متخصصین هندی در سراسر هند پخش شد و در همین سالها اخبار سمی بودن مارمولک های خانگی به نقاط همجوار و دیگر کشورهای دنیا کشانده شد به طوریکه حتی در ایالات متحده و کشورهای اروپایی و آفریقایی و یا حتی استرالیا این موضوع به طور جدی از طرف بسیاری از مردم و مسئولین پیگیری می شد.
مسئول مرکز تحقیقات اکولوژی و خزنده - دوزیست شناسی لرستان با اشاره به اینکه در این سالها مارمولک های خانگی به عنوان موجوداتی سمی و کشنده شناخته شدند، افزود: در کشورهای مختلف شایعه افتادن مارمولک در غذای یک خانواده هندی و کشته شدن 8 تا 12 نفر به موضوع روز تبدیل شده بود.
کشتار مارمولک ها در پی رواج شایعه سمی بودن
ترکی به مهر یادآور شد: موضوع سمی بودن مارمولک های خانگی آنچنان در سطح جهان پیچیده شده بود که چند سال بعد از کشته شدن افراد خانواده هندی در سال 1937 گروهی متخصص انگلیسی به کشور هند سفر کردند و ماجرا را از نزدیک مورد بررسی قرار دادند که بررسی های آنان موضوع کشته شدند افراد این خانواده را بر اثر سم مارمولک های خانگی نفی کرد و آنان دریافتند که سمی که خانواده هشت نفره هندی را از پای درآورده است سم یک گیاه بوده است و سم جانوری در این حادثه نقشی نداشته است.
این محقق لرستانی خاطرنشان کرد: کشف شدن این موضوع در همان سالها نتوانست مردم را راضی کند و مردم منطقه و دیگر نقاط دنیا بر این عقیده بودند که مارمولک های خانگی همچنان سمی هستند.
وی به آخرین مطالعات صورت گرفته در این زمینه توسط خود اشاره کرد و افزود: نتایج این مطالعات نشان داد که مارمولک های خانگی سمی نیستند و در تمام دنیا تنها دو گونه سوسمار سمی وجود دارد که هر دو آنها در مکزیک زیست می کنند.
ترکی تاکید کرد: هیچگونه مارمولک یا سوسمار سمی در کشور ایران وجود ندارد اما مردم کشور ما همچنان بر این باورند که مارمولک های خانگی و برخی دیگر از مارمولک های کوهستانی یا صحرایی سمی هستند.
انقراض نسل مارمولک های خانگی
مسئول مرکز تحقیقات اکولوژی و خزنده - دوزیست شناسی لرستان با تاکید بر ضرروت اطلاع رسانی به مردم، تصریح کرد: مارملوک های خانگی برای خانه های شهری سودمند هستند و با از بین بردن حشرات موزی از جمله مگس، پشه و سوسک به نظافت خانه های شهری کمک می کنند.
ترکی با اشاره به در معرض خطر بودن نسل این مارمولک ها، از همه مردم خواست تا این موجودات را از بین نبرند و زمینه انقراض نسل مارمولک های شهری را فراهم نکنند.
وی خاطرنشان کرد: مارمولک های خانگی بایستی از دیدگاه اکولوژی شهری برای مردم جا بیافتد و دیدگاه مردم راجع به این موجودات نیازمند تغییر است.
نظر شما