حسین تهرانی در گفتگو با مهر گفت: با وجود این که ساخت راه آهن کربلا از اراک تا مرز خسروی از سال 80 در دستور کار قرار گرفته است اما تا پایان سال 86 تنها 10 درصد از اعتبار مورد نیاز آن تامین شده است و به همین دلیل نیز طبق برنامه زمان بندی خود در سال 91 به اتمام نخواهد رسید.
معاون ساخت راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور افزود: کل اعتبار مورد نیاز این طرح 770 میلیارد تومان است که تا پایان سال 86 حدود 67 میلیارد تومان اعتبار به آن تخصیص یافت که کمتر از 10 درصد از اعتبار مورد نیاز ارزیابی می شود.
وی ادامه داد: راه آهن غرب کشور که به راه آهن کربلا شناخته می شود از اراک تا ملایر، ملایر تا کرمانشاه و کرمانشاه تا مرز خسروی ادامه می یابد که هم اکنون ساخت راه آهن اراک-ملایر بالاترین میزان پیشرفت فیزیکی را در کل بخشهای این خط ریلی دارد و تا پایان سال مالی جاری به اتمام خواهد رسید.
تهرانی ابراز داشت: قرارداد ساخت قطعه حدفاصل ملایر تا 60 کیلومتری کرمانشاه به دلیل مشکلات پیمانکار قبلی فسخ و قطعه مذکور دوباره به مناقصه گذاشته شده است و پیش بینی می شود تا قبل ازاتمام سال جاری این قطعه که حدود 120 کیلومتر از مسیر را تشکیل می دهد، فعال شود.
معاون ساخت راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور خاطر نشان کرد: ساخت قطعه ملایر تا کرمانشاه نیازمند 180 میلیارد تومان اعتبار است و در صورتی که در دو سال اخیر سالیانه 90 میلیارد تومان اعتبار به آن تخصیص یابد، می توان آن را تا پایان سال مالی 89 به اتمام رساند.
وی طول قطعه کرمانشاه تا مرز خسروی را 270 کیلومتر عنوان و خاطر نشان کرد: بخش ریلی در پروژه های راهسازی کشور از توانمندی لازم برخوردار است و تاکنون نیز با وجود عدم تخصیص اعتبار مناسب به این طرح، پیمانکاران با انجام تعهد توسط این شرکت مشغول کار بوده اند و رقم بدهی های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور به پیمانکاران ریلی همواره وجود داشته است.
تهرانی یادآور شد: اما در صورت تخصیص اعتبار طی 4 سال باقی مانده این طرح تنها با یک سال تاخیر زیرسازی این خط ریلی انجام خواهد شد و برای تامین ریل آن نیز باید تدابیر دیگری اندیشیده شود.
نظر شما