ابوالقاسم چاپاری مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر بزرگترین مشکل زعفران ایران را نحوه فرآوری آن دانست و گفت: در روش سنتی، فرآوری با استفاده از دست انجام می شود که این روش به دلیل رعایت نکردن اصول بهداشتی موجب کاهش کیفیت زعفران می شود، ضمن آنکه به دلیل طولانی شدن پروسه فرآوری زعفران عطر خود را از دست می دهد.
وی با نامناسب خواندن سیکل فرآوری زعفران به شیوه سنتی افزود: علی رغم اینکه ایران بهترین نوع زعفران را تولید می کند ولی به دلیل ضعف در بخش فرآوری، امروزه شاهدیم زعفران کشورهایی چون اسپانیا در جهان مطرح شده اند.
چاپاری ادامه داد: برای رفع این مشکل نیاز به دستگاهی داشتیم که فرایند جدا سازی از طریق دست حذف شود. از این رو مکانیزمی را طراحی کردیم که قادر است ضمن آنکه آسیبی به کلاله زعفران وارد نمی کند کلیه مراحل فرآوری زعفران از مرحله جداسازی تا بسته بندی را به صورت مکانیکی در حجم زیاد انجام می دهد.
مجری طرح با بیان اینکه این دستگاه با استفاده از روش "وکیوم" (Vaccum) سیکل فرآوری را انجام می دهد به مهر گفت: این دستگاه شامل بخشهای پیش فرم، خشک کن و بسته بندی است. گلهای زعفران پس از وارد شدن به دستگاه در بخش پیش فرم مرتب و در یک جهت قرار می گیرند و به بخش بعد ارسال می شود.
وی ادامه داد: در مرحله بعد گلها برش می خورند تا قسمت کلاله از بدنه رها می شود و پس از جدا سازی کلاله از گلبرگ و پرچم زرد، بخش قرمز زعفران که بخش استراتژیک و مهم گیاه است به بخش خشک کن ارسال می شود تا تحت دمای خاصی خشک شوند. محصول نهایی پس از بسته بندی از دستگاه خارج می شود.
چاپاری به بیان ویژگیهای این دستگاه پرداخت و خاطرنشان کرد: گل زعفران بسیار حساس است به طوری که حتی در اثر تماس با گل و یا آمیخته شدن با بخش زرد گل که حاوی گرده های گل است، باعث افت جدی کیفیت زعفران می شود. این دستگاه به دلیل استفاده از روش پنوماتیک خسارتی در گل ایجاد نمی کند.
وی با بیان اینکه در شیوه سنتی یک تا دو هفته فرآوری زعفران به طول می انجامد ادامه داد: با استفاده از این شیوه ظرف 8 ساعت فرآوری و بسته بندی با کیفیتی مناسب انجام می شود.
چاپاری این طرح را به دلیل افزایش ارزش افروده، بالا بردن کیفیت فرآوری زعفران و رقابت پذیرکردن این محصول در بازارهای جهانی، پروژه ملی معرفی و ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال جاری نمونه صنعتی آن برای عرضه در بازار تولید شود.
نظر شما