۸ دی ۱۳۸۷، ۱۶:۱۱

سلطانی نیا:

13.5 میلیارد یورو اعتبار برای تکمیل زیرساختها در قشم نیاز داریم

مشاور وزیر بازرگانی در امور مناطق آزاد تجاری و صنعتی گفت: 13.5 میلیارد یورو اعتبار نیاز است تا قشم دارای زیرساخت مکفی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، وزارت بازرگانی پس از برگزاری یک دوره آموزشی 4 روزه آشنایی با مفاهیم بازرگانی کشور برای رسانه های خبری، بازدیدی 2 روزه را از بنادر، شرکتهای کشتیرانی و منطقه آزاد قشم برای خبرنگاران ترتیب داد.

حسین سلطانی نیا در حاشیه بازدید خبرنگاران حوزه وزارت بازرگانی از منطقه آزاد قشم به خبرنگاران گفت: ساماندهی روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی ایران در حوزه خلیج فارس در راستای دستیابی به اهداف سند چشم انداز 20 ساله کشور شامل 91 راهکار مطلوب مصوب در 8 بخش زیربنایی، انرژی، حمل و نقل، ترانزیت، سرمایه گذاری و توسعه تجارت، بانکداری، بیمه، توریسم و آموزش و پژوهش است.

مشاور وزیر بازرگانی در امور مناطق آزاد تجاری و صنعتی افزود: قشم در گلوگاه انرژی دنیا قرار گرفته است که بر این اساس تفاهم نامه ای با وزارت نفت به امضا رسیده است که طی طرحی 10 ساله، قشم به قطب انرژی کشور تبدیل شود، چراکه سالانه 15 هزار کشتی از این گذرگاه عبور می کند که به نظر می رسد راه اندازی بحث سوخت رسانی موضوع مناسب و مقرون به صرفه ای باشد.

وی تصریح کرد: طرحهای توسعه ای بسیاری در منطقه آزاد قشم در نظر گرفته شده که یکی از آنها تبدیل شدن فرودگاه قشم به هاب منطقه ای است، از سوی دیگر اسکله کاوه نیز قابلیت پهلوگیری کشتی های بالای 100 هزارتن پهلو می گیرند.

به گفته سلطانی نیا، قشم به عنوان منطقه آزاد دریایی شناخته شده است که 70 رشته مرتبط با دریا در زمینه حمل و نقل و ترانزیت در آن فعالیت می کنند که امیدواریم علیرغم کم لطفی هایی که به مناطق آزاد شده و نیز مشکلات بین المللی که در این راستا وجود دارد بتوانیم بسترهای لازم را برای اجرای الگوهای توسعه ای در این 8 بخش فراهم کنیم.

وی خاطرنشان کرد: پیش بینی بودجه برای تکمیل زیرساختها صورت گرفته، این درحالی است که نگاه به مناطق آزاد در مباحث بودجه ای نسبت به نگاه به استانها بسیار ضعیف تر است البته عدم توسعه مناطق آزاد را نباید به گردن مدیران منطقه انداخت.

مشاور وزیر بازرگانی در امور مناطق آزاد تجاری صنعتی گفت: در سال جاری برای لایحه بودجه 21 پروژه زیربنایی در منطقه طراحی شده که زمینه ساز جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی است و در حوزه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی قرار گرفته است و در چند روز گذشته نیز طرح توجیهی آنها ارسال شده است که برای این طرحها بودجه اختصاص یابد.

وی افزود: امیدواریم که در بودجه سال 88 کل کشور منابع مورد نیاز دیده شود، در این راستا 5/13 میلیارد یورو اعتبار نیاز است تا قشم دارای زیرساخت مکفی شود.

سلطانی نیا در خصوص پل خلیج فارس نیز گفت: این پل سابقه طولانی دارد و 625 میلیون یورو برای اجرای این پروژه پیش بینی شده است. در این راستا پیمانکاران مختلفی از جمله اتریشی ها تماسهایی را برای اجرای این پل حاصل کرده اند که منتظر اقدامات نهایی برای سرمایه گذاری هستند.

وی خواستار عزم ملی برای توسعه مناطق آزاد شد و گفت: در مجموع 28 طرح و پروژه مهم برای قشم شروع شده است که پیشرفتهایی را نیز داشته اند.

همچنین در این مراسم، محمد اصغری مدیرعامل منطقه آزاد قشم نیز گفت: پل خلیج فارس با سرمایه گذاری 650 میلیون یورو اجرا می شود. این طرح احداث پل خلیج فارس در کمیسیون امور زیر بنایی و محیط زیست دولت به تصویب رسیده و به زودی در جلسه هیئت دولت مطرح و تصویب خواهد شد.

وی افزود: این طرح از نظر توجیهات فنی و اقتصادی مورد تایید دولت و وزارت راه و ترابری قرار گرفته و سازمان منطقه آزاد قشم به عنوان مجری این طرح تعیین شده است.

مدیر عامل منطقه آزاد قشم ضمن اشاره به مذاکره با سرمایه گذاران اتریشی، ژاپنی و چینی در زمینه احداث پل خلیج فارس ادامه داد: پس از بررسیهای فراوان نهایتا مذاکرات گسترده ای با سرمایه گذاران اتریشی انجام دادیم و در صورت تصویب هیئت دولت مراحل انعقاد قرارداد اجرای پل خلیج فارس به سرعت آغاز می شود.

اصغری یاد آور شد: طرح پل خلیج فارس در قالب طرح جامع شبکه ارتباطی خلیج فارس شامل احداث پل 2200 متری خلیج فارس، احداث خط ریلی مابین اسکله شهید رجایی بندر عباس و اسکله کاوه در قشم و گذر آن از روی پل، احداث اتوبان خلیج فارس ما بین اسکله کاوه تا اسکله لافت ( محل احداث پل خلیج فارس) و توسعه و تجهیز اسکله بزرگ کاوه می باشد.

وی در خصوص زمان اجرای این طرح گفت: اجرای طرح پل خلیج فارس 4 سال به طول می انجامد و ارتفاع پل از سطح دریا 14 متر است که امیدواریم ظرف یک ماه آینده در جلسه هیئت دولت مطرح و تصویب شود.

مدیر عامل منطقه آزاد قشم افزود: طرح ملی ساماندهی روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی ایران در حوزه خلیج فارس در منطقه آزاد قشم با مشارکت وزارت بازرگانی و بیش از 5 وزارتخانه و نهادهای دولتی در حال اجراست که طرح احداث پل خلیج فارس و تبدیل شدن کل جزیره قشم به عنوان منطقه آزاد از الزامات اجرای موفق این طرح تصویب شده است.

اصغری با اشاره به جذب سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی در منطقه آزاد قشم تصریح کرد: طی سالهای 85 تاکنون بیش از 1.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری داخلی و خارجی در بخشهای صنعتی، تجاری و گردشگری جذب شده است.

وی ادامه داد: علاوه بر این ، پروژه های عظیم نفت، گاز و انرژی با سرمایه گذاری چندین میلیارد دلاری توسط وزارت نفت، شرکت ملی نفت، سازمان منطقه آزاد قشم و بخش خصوصی در حال اجراست که قشم را تبدیل به قطب نفت، گاز و انرژی در کشور می کند.

به گزارش مهر، بندر شهیدرجایی یکی از نقاطی است که به عنوان نقطه ورود گندم وارداتی به کشور نیز انتخاب شده است. یکی از کشتیهای شرکت کشتیرانی والفجر نیز همزمان با بازدید خبرنگاران از این بندر مشغول تخلیه 73 هزارتن گندم وارداتی بود. اما خدمه این کشتی نیز درددل هایی را با خبرنگاران مبنی بر شیوه کارکردی خود و مدت زمان خدمت مطرح می کردند.

بر این اساس، خدمه کشتی خواستار برخورداری از بازنشستگی هایی مطابق با مشاغل سخت و زیان آور شدند، این درحالی است که لایحه توسعه صنایع دریایی که مدتها است در مجلس شورای اسلامی منتظر تصویب است، به این موارد اشاره دارد.

کد خبر 807805

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha