۲۰ دی ۱۳۸۷، ۱۰:۵۶

همایش عاشورا از نگاه مولانا/

مولانا قیام عاشورا را حماسه‌ای عاشقانه و عارفانه می‌داند

مولانا قیام عاشورا را حماسه‌ای عاشقانه و عارفانه می‌داند

دکتر ناصر مهدوی معتقد است امام حسین (ع) از نگاه مولانا عاشقی راستین است که می‌خواهد ما را از زندان دنیا نجات دهد و به سوی طریقت اولی راهنمایی کند و از همین رو قیام عاشورا حماسه‌ای عاشقانه و عارفانه است.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر ناصر مهدوی استاد دانشگاه و مولاناپژوه در نشست "واقعه عاشورا از نگاه مولانا" که عصر امروز یکشنبه در تالار باستانی پاریزی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: مولانا در مثنوی و دیوان شمس علاوه بر بررسی جنبه‌های سیاسی اجتماعی واقعه عاشورا برجسته‌ترین ویژگی امام حسین (ع) را ثابت قدم بودن در راه عشق توصیف می‌کند.

وی افزود: مولانا معتقد بود امام حسین (ع) به همه انسانها می آموزد تا زمانی که در زندان نفس خود حبس هستیم امکان شناخت زیبایی‌های حقیقی وجود ندارد. برای دیدن زیبایی‌ها و لطایف ناب حقیقی باید زندان نفس را شکست.

مهدوی در ادامه خاطرنشان کرد: حقیقتی که در سراسر مثنوی و دیوان شمس به چشم می خورد این است که انسان برای لذت بردن از زیبایی‌های حقیقی باید زندان نفس را بشکند. از نگاه مولانا امام حسین (ع) بزرگترین شخصیتی است که قفل زندان را می‌شکند تا به معشوق برسد.

این استاد دانشگاه اذعان کرد: مولانا نجات و رهایی انسان را در شخصیت امام حسین جستجو می‌کند و می‌گوید امام حسین (ع) خود تیشه به دست می‌گیرد و زندان نفس را می شکند تا به ما بیاموزد چگونه از زندان عبوس خودپرستی خود را نجات دهیم و به خدا برسانیم.

وی با بیان اینکه که امام حسین (ع) در نگاه مولانا رسن محکمی است که آمده تا انسان را از ظلمت نجات دهد، گفت: مثنوی مولانا عشق‌نامه است و مولانا عاشق را کسی می‌داند که همه زندگی‌اش را در راه معشوق می‌بازد و امام حسین (ع) حقیقت ناب و مجسمی است که تمام هستی‌اش را در راه معشوق نثار می‌کند.

مهدوی با بیان اینکه عاشورا از نگاه مولانا تقدیری ازلی در پیش نوشته شده نیست تصریح کرد: مولانا به همه احوال امام حسین(ع) آشنایی دارد و معتقد است این شخصیت بزرگ می‌خواهد در وهله اول زنده بماند ولی از شخصیت خود عقب نشینی نکند و عاشق باشد برای همه شخصیت سرافرازی است که به خاطر عاشق بودن در نقطه مقابل یزید قرار می گیرد که عاشق‌کش است.

این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: مولانا امام حسین(ع) را قربانی عشق می‌خواند و در دفتر سوم مثنوی تصویرها و مصداقهای روشنی از این قربانی شدن عاشق در راه عشق نشان می‌دهد که مشخص است به صحنه کربلا اشاره دارد.

مهدوی اذعان کرد: در دفتر ششم مثنوی برداشتی که مولانا از عزاداری امام حسین(ع) دارد به معنای انکار نیست بلکه او می‌خواهد بگوید امام حسین (ع) چه شخصیت بزرگی است که می‌خواهد ما را از زندان دنیا نجات دهد و ما چقدر کوچک هستیم که به جای پیروی از حرکت او فکر می‌کنیم ما را دعوت به غم و افسردگی می‌کند.

وی افزود: مولانا معتقد است از علامتها و اوصاف اخلاقی شخصیتهای عاشقی مثل امام حسین(ع) این است که شجاعت دارد و در برابر باطل دلیرانه از حقیقت دفاع می کند.

مهدوی در پایان یادآور شد: مولانا عزاداری شعیان را انکار نمی کند بلکه عدم شناخت آنها را از امام حسین(ع) را به نقد می کشد و می گوید ایشان شب خرم ، سرزنده ، امیدوار و پشت گرم بودند تا ما را به راه طریقت و حقیقت رهنمون شویم ولی شما این درس را کمتر آموخته‌اید.

این نشست که انجمن اسلامی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران از برگزارکنندگان آن بود با تاخیر نیم ساعته شروع شد.

کد خبر 813238

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha