۵ خرداد ۱۳۸۳، ۱۷:۴۸

دومين همايش جهاني حكمت متعاليه و ملاصدرا

صانع پور : وحي اسلامي در برگيرنده همه حيات انسان است

دكتر مريم صانع پور در آخرين روز از دومين همايش جهاني حكمت متعاليه و ملاصدرا تحت عنوان " مسائل مطرح در فلسفه اخلاق و نسبت آن با دين " سخنراني كرد .

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري " مهر" ، وي گفت : در تفكر اسلامي نمي توان دايره اخلاق و دين را متباين تلقي كرد چرا كه خداي اسلام در عين تخصص و تعالي از رگ گردن به انسان نزديك تر است . بنابراين ، خدا در همه شئون انسانها و من جمله اخلاق حضور دارد . اصولا در عرفان اسلامي همه تكثرات به منزله مظاهر اسماء الهي هستند در قوس نزول از وحدت الهي آغاز و به وحدت الهي در قوس صعود منجر مي شوند و شئون گوناگون حيات انسان، اعم از دين و اخلاق از يك جشمه جاري مي شوند وبه سوي  تعالي در حركت هستند . وحي اسلامي در برگيرنده همه حيات انسان است و اخلاق اجتماعي و فردي از اين قاعده مستثني نمي باشد . 

صانع پور افزود : اولا اخلاق اسلامي اصولا در بعد علمي و معرفت شناسانه از طريق اگاهي نسبت به صفات خداوند در مرحله فيض القدس از طريق وحي ممكن است و ثانيا در بعد عملي و وجود شناسان انتولوژيك از طريق تحقق بخشي به آن صفات در مرحله فيض مقدس در جايگاه خليفة الهي روي زمين ممكن است .  به بيان ديگر، عرفان تحقق بخش فناي ذاتي است . اخلاق تحقق بخش فناي صفاتي است . احكام و شريعت اسلام تحقق بخش فناي افعالي است . به اين ترتيب دايره اخلاق اعم از احكام شرعي است و همچنين دايره اخلاق اعم از احكام شرعي است و همچنين دايره اخلاق اخص از دايره اخلاص است.

وي اضافه كرد : اگر دين به منزله هستها و حقايق تلقي شود اعم از اخلاق مي شود و اگر به منزله بايدها و الزامات اخلاقي تلقي شود اخص از صفات اخلاقي است، كه با تقيد صفات اخلاقي به صفات معرفتي، مبداء و معادي واحد پيدا مي كند وعلت غايي و غايت فعل اخلاقي با يكديگر به وحدت مي رسد . به  اين ترتيب دوآليسم و ثنويت از ميان برداشته مي شود. به  اين صورت كه انگيزه عمل اخلاقي از معرفت به ذات احديت وعبوديت آن آغاز مي شود و به غايت تقرب به ذات ختم مي شود و از جهت ديگر، فضايل اخلاقي، انسان را به پرستش خوبي مطلق قدرت مطلق و دانايي مطلق در ذات خداوند دعوت مي كند و سپس با عبوديت در برابر چنين خدايي عمل اخلاقي انجام مي گيرد . پس اخلاق در جهت تصوري مقدم بر خداپرستي است، اما در جهت فعلي متاخر از دين و شريعت است.  مساله ديگر فضيلت اخلاقي است . " كانت"  اراده خير را به عنوان قضيلت اخلاقي مطرح كرده ، اما اراده خير او به قاعده فرد گرايانه اش باز مي گردد،

وي در پايان سخنان خود گفت : اما در مورد اين كه فضايل اخلاقي نسبي است يا مطلق،  مي توان گفت اصول اخلاقي مفاهيمي همواره ثابت است ، اما تحقق عيني اين مقاهيم به عنوان ارزش اخلاقي شرايط زماني و مكاني خاصي را مي طلبد .  

کد خبر 81628

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha