کاظم جلالی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی مهر، با اشاره به سفر اخیر رئیس مجلس به ترکیه و شرکت در اجلاس استانبول اظهارداشت: در روزهای اولیه حملات رژیم صهیونیستی وکشتار مردم غزه، رئیس مجلس شورای اسلامی و ارول قلیچ دبیر کل بین المجالس اسلامی جلسه ای تشکیل دادند و در آن جلسه بحث محوری این بود که در وضع پیش آمده باید از ظرفیت بین المجالس اسلامی استفاده کرد.
وی ادامه داد : پیشنهاد ما این بود که کمیته اجرایی بین المجالس در سطح سران برگزار شود . بنابراین پیشنهاد، دبیر کل بین المجالس پیگیری هایی داشت و شخص رئیس مجلس نیز با چند تن از روسای مجالس کشورهای اسلامی تلفنی گفتگوکرد و قرار شد جلسه کمیته اجرایی در یکی از کشورهای عضو برگزار شود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس یادآور شد: هم جمهوری اسلامی ایران آمادگی داشت که میزبانی را بپذیرد و هم کشور عربستان اعلام آمادگی کرده بود.
وی افزود: نهایتا با صحبتی که با کشور ترکیه شد مسئولان ترکیه پذیرفتند که این اجلاس دراستانبول برگزار شود که در نوع خود اجلاس موفقی بود.
جلالی تصریح کرد: به دلیل عضویت 9 کشور درکمیته اجرایی باید تنها این 9 کشور در این اجلاس شرکت می کردند که ایران، ترکیه آذربایجان، عربستان سعودی، الجزایر ، مصر ، چاد و بنین ، مالی 9 کشور عضو کمیته اجرایی هستند اما دوبرابر این تعداد در سطح رئیس مجلس شرکت کرده بودند.
وی افزود: اجلاس از سطح خوبی برخوردار بود و بیش از 30کشور در این اجلاس شرکت کردند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه مجلس جمهوری اسلامی ایران نقش بسیار موثری در برگزاری موفق این اجلاس داشت، گفت: علاوه بر اینکه دکتر لاریجانی با برخی از روسای مجالس اسلامی تماس تلفنی داشت، به بسیاری از روسای مجالس نیز نامه نوشت و دعوت کرد تا در این اجلاس شرکت داشته باشند.
جلالی در خصوص میزان اثرگذاری این اجلاس در حل بحران غزه نیز اظهارداشت: این اجلاس یک اجلاس پارلمانی بود و اصولا پارلمانها نمایندگان افکار عمومی دنیای اسلام هستند و عملا کار اجرایی وعملی در دست پارلمانها نیست اما پارلمانها می توانند با بکار گیری خوب دیپلماسی پارلمانی فضا را برای مجریان دستگاههای سیاسی کشورشان فراهم کنند.
وی گفت: با تلاشی که جمهوری اسلامی داشت در ماده دو این بیانیه یک طرح اجرایی برای پایان دادن بحران غزه گنجانده شد که یکی از اجزای این طرح این است که اسرائیل در اسرع وقت تجاوزاتش را قطع کند و پس از ان آتش بس شود و سپس نیروهای اسرائیلی کاملا از نوار غزه خارج شوند. نکته دیگر اینکه بدون قید و شرط معابر زمینی، دریایی و هوایی باز شود تا خدمات به مردم غزه برسد و اسرائیل خسارات ناشی از حملات خود را بپردازد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تصریح کرد:جمهوری اسلامی ایران چه در بخش رایزنی های دکتر لاریجانی در سطح روسای مجالس و چه در بخش حضور در کمیته نگارش بیانیه حضور فعالی داشت و تحقیقا می توان گفت که همه پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران در خصوص بیاینه نهایی به تصویب رسید.
وی افزود: البته ممکن است در فرایند کار دسته جمعی برخی عبارات هم تغییر کند اما آنچه مد نظر هیئت ایرانی حاضر در جلسه بود تامین شد.
جلالی همچنین درخصوص برگزاری 2 ساعت از جلسه هیئت های پارلمانی حاضر در اجلاس بین المجالس بدون حضور خبرنگاران و پشت درهای بسته گفت: پس از تصویب بیانیه نهایی توسط کمیته نگارش سران کشورها نیز باید در جلسه ای که برگزار می شود آن را بخوانند و تصویب کنند. در این جلسه اعتراضات و یا نکاتی که مد نظر هیئت ها بود برای اضافه کردن به مواد بیانیه مورد بحث قرار گرفت و در نهایت بیانیه نهایی بیانیه اجماعی همه کشورها شد به همین دلیل این بخش از جلسه بدون حضور رسانه ها برگزار شد.
نظر شما