دکتر میترا آزاد در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد مرمت بناهای تاریخی گفت: تمامی مرمتهایی که در کشور انجام می شود تحت پوشش پژوهشکده مرمت آثار سازمان میراث فرهنگی است و معمولا این کار توسط بخش خصوصی انجام نمی شود و اگر هم انجام شود با دقت کامل و با نظارت این پژوهشکده صورت خواهد گرفت.
این در حالی است که اخیراً انتقادات جدی از سوی مرمتگران و کارشناسان امر مرمت بر شیوه مرمت آثاری نظیر آرامگاه کوروش به سازمان میراث فرهنگی شده است.
در این باره این استاد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی گفت: البته ممکن است فرصت رسیدگی به برخی از آثار وجود نداشته باشد و به دلیل برف و باران در معرض تخریب باشند اما تعداد آثاری که در موقع مرمت دچار آسیب شوند معمولا کم است.
آزاد در مورد تخریب آثار در حال مرمت نیز افزود: در مجموع هدف مرمتگران بهبود وضعیت آثار و بناهای تاریخی است کما اینکه ممکن است بعد از سالها مشخص شود روشی که در گذشته برای مرمت استفاده می شده روش مناسبی نبوده است.
این کارشناس میراث فرهنگی در مورد مرمت آرامگاه کوروش و اشکالات احتمالی در مرمت آرامگاه نیز اظهار داشت: البته آقای راهساز مرمتگر مقبره کوروش از نظر تجربی فرد با سابقه ای است و سالها با گروه مرمتگران ایتالیایی همکار بوده مسلما اقدام وی با نیت خیر و نجات بخشی این اثر تاریخی بوده ولی به نظر می رسد نظارت سازمان میراث فرهنگی بر نحوه مرمت این اثر و سایر آثار باستانی نظارتی ضعیف بوده است.
گرچه هیچکدام از کارشناسان و علاقمندان میراث باستانی کشور در صداقت و دلسوزی مرمتگران فعلی محوطه و آرامگاه کورش شکی ندارند اما برخی از آنها معتقدند چون این افراد فاقد دانش علمی و آکادمیک روز هستند بیش از آنکه به حفاظت بنای آرامگاه کمک کرده باشند چه بسا موجب تخریب آن شده اند.
مدیر سابق گروه مرمت دانشکده میراث فرهنگی با اشاره به اینکه تصمیمگیری کلی در مورد بناها و آثار باید شورایی انجام شود گفت: یک شورا با حضور متخصصین فن در مورد مرمت آثار باید وجود داشته باشد که طرحهای بناها ابتدا به تائید آنها برسد و بعد اجرایی شود وقتی این شورا نباشد و افراد تصمیم گیرنده باشند حتی ممکن است اساتید دانشگاه کارهای مرمتی را انجام دهند اما دچار مشکل شوند.
آزاد با اشاره به اینکه وجود ناظر باعث کاهش اشتباهات مرمتی می شود افزود: چنانچه در شورای عالی افراد متخصص و چند نفر نظر دهند این اشتباهات در مرمت کمتر می شود.
به گفته استاد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی نظارت بر محوطه هایی که به ثبت جهانی رسیده اند باید از سوی یونسکو انجام شود و برای دیگر محوطه ها شورای عالی در سازمان میراث فرهنگی باید تعدادی ناظر را برای نظارت براین بناها تعیین کنند.
نظر شما