وی افزود: "کرگدن" متعلق به فضای عجیب دهه 50 میلادی است که جریانات جنگ و عواقب آن وجود داشت و یونسکو نیز از روشنفکران بزرگ بود. "کرگدن" از مسخ شدگی انسان سخن میگوید که در آن زمان مطرح شده بود. البته از آغاز قرن بیستم درباره جایگاه مدرنیته و مسائل مارکسیستها، مسائل مختلفی مطرح شده است.
صحنهای از اجرای نمایش "کرگدن" در سالن اصلی تئاتر شهر
رئیس جمهوری سابق در ادامه سخنان خود اظهار داشت: آقای آئیش و بازیگران و هنرمندان حاضر در این نمایش از اثر یونسکو الهام گرفته بودند، اما با توجه به دیدگاه، گرایش و رویکردی که این هنرمندان عزیز دارند اثری تازه به صحنه آمد که برای بنده نیز جالب بود و استفاده کردم.
خاتمی تأکید کرد: تئاتر مادر هنرهای نمایشی است و متأسفانه آنگونه که باید به تئاتر توجه نمیشود. همواره فرهیختگان و اقشار خاص از تئاتر استفاده میکردند. به نظر بنده میتوان میزان رشدیافتگی جامعه را در استقبال از تئاتر دید. هنرمندان تئاتری ما نقشی بسیار بزرگ دارند، ولی به دلیل مسائل مختلف مجبورند به سینما نیز روی بیاورند.
وی با اشاره به اهمیت سینما، درباره تفاوت سینما و تئاتر گفت: در سینما تکنیک به کمک هنر میآید ولی در تئاتر جز دکور که مسئلهای فرعی است، تنها هنر است که عرضه میشود و هنرمند روی صحنه تمام خلاقیت خود را به تماشاگر نشان میدهد. بنده به هنرمندان نمایش "کرگدن" و آقای آئیش تبریک میگویم و برای من افتخاری بود که از نزدیک با این عزیزان ملاقات کردم.
خاتمی نقش هنر را در فرهنگسازی و ارتقای فرهنگ جامعه دوجانبه دانست و افزود: هنر هم بازتابدهنده وضعیت جامعه است و از طرفی میتواند اصلاحکننده نیز باشد. بین هنر و جامعه یک نوع دیالکتیک وجود دارد که بسیار مهم است. هنر متعلق به دنیای مدرن است و گرچه نمایش از قدیمیترین شاخههای هنری است، ولی تئاتر به معنای امروزی آن به دنیای مدرن تعلق دارد.
رئیس دولت هشتم در پاسخ به سئوال خبرنگاری دیگر مبنی بر کمبودهای موجود برای تئاتر و راهکارهایی که باید برای رفع آنها در آستانه جشنواره تئاتر فجر و سیامین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در نظر گرفته شود، گفت: این سئوال باید از هنرمندان پرسیده شود و بزرگترین افتخار ما این است که در خدمت هنرمندان هستیم.
وی یادآور شد: کاری که من علاقمند بودم انجام شود که تا حدی انجام شد ولی متأسفانه تداوم نیافت، محور بودن هنرمندان است. چنانکه در دانشگاه محور بودن اساتید و دانشجویان به معنای دیگر هست. نمیتوان از تئاتر توقع داشت خودکفا باشد، بلکه باید مورد توجه و حمایت باشد. سینما هم اگر به سمت گیشه برود از محتوا تهی میشود، ولی میتواند روی پای خود بایستد.
خاتمی افزود: معتقدم به خاطر زمینههایی که برای سینما هست کمبودهایی وجود دارد و سینمای ما میتوانست بیشتر از این رشد کند. تئاتر همیشه باید پشتوانه کمک را داشته باشد. اما خطری که وجود دارد این است که توقع میرود تئاتر به دلیل کمکگیری باید در اختیار و به عنوان یک ابزار باشد.
رئیس مؤسسه گفتگوی تمدنها و فرهنگها گفت: تئاتر باید آزاد باشد و در عین حال پشتیبانی شود. معتقدم بودجههایی که برای تئاتر گذاشته میشود کافی نیست. مسئله دیگر اینکه هنرمند مستقل باشد. تأسیس خانههایی نظیر خانه هنرمندان و خانه سینما آنگونه که باید مورد توجه قرار نگرفت. اگر به هنرمند احترام گذاشته شود و آزاد باشد هنر ما رشد خواهد کرد.
فرهاد آئیش و گروه نمایش "کرگدن" اجرای خود را به سیدمحمد خاتمی تقدیم کردند و خاتمی بعد از اجرای نمایش از پشت صحنه نمایش "کرگدن" دیدن کرد و با بازیگران و عوامل نمایش به گفتگو پرداخت.
نظر شما