مراسم "قدس؛ پایتخت فرهنگی جهان عرب در سال 2009" که قرار بود از 22 ژانویه (3 بهمن) در فلسطین آغاز شود، به 21 مارس (1 فروردین) موکول شد.
مراسم "قدس؛ پایتخت فرهنگی جهان عرب" به تأخیر افتاد
کمیته ملی عالی مراسم قدس؛ پایتخت فرهنگی جهان عرب در سال 2009 اظهار داشت: در شرایطی که کمیته آماده آغاز برنامه ها و فعالیتهای فرهنگی مراسم قدس است، به علت تعرضات و دشمنیهای رژیم اشغالگر اسرائیل بر ملت فلسطین و کشتارهای خونین این مراسم به تأخیر افتاده است.
بر اساس پیش بینیهای انجام شده، قرار است که این مراسم در سطح فلسطین و کشورهای عربی به تاریخ 21 مارس ( اول فروردین سال 1388) موکول شود. کمیته فوق اهداف برگزاری این مراسم را حفظ جایگاه این شهر، تبیین هویت فرهنگی و اسلامی آن، تثبیت توسعه ملی و پیشرفت ملت فلسطین در مقابل این هویت و تمدن غنی، مبارزه با تعرضات سیاسی به شهر قدس به عنوان پایتخت دولت فلسطین، مبارزه با تعرضات رژیم اشغالگر اسرائیل که سعی در از بین بردن هویت فرهنگی مسلمانان و تخریب مؤسسات فرهنگی فلسطین دارد، عنوان کرده است.
صهیونیستها مانع اقامه نماز جمعه فلسطینیان در مسجدالاقصی شدند
رژیم اشغالگر اسرائیل برای سومین هفته پیاپی از ترس بر افروخته شدن شعله خشم فلسطینیان، مانع اقامه نماز جمعه آنها در مسجدالاقصی شد. رژیم اشغالگر اسرائیل تصمیم گرفت که محدودیتهای بسیاری در شهر قدس و در اطراف مسجدالاقصی قرار دهد و مانع اقامه نماز جمعه از سوی شهروندان فلسطینی شود.
رژیم اشغالگر اسرائیل علاوه بر اینکه از رسیدن شهروندان نوار غزه به قدس برای ادای نماز جمعه در مسجدالاقصی جلوگیری میکند، مانع از حضور شهروندان فلسطینی کمتر از 45 سال به مسجدالاقصی میشود. صهیونیستها تنها به مردانی اجازه ورود به مسجدالاقصی میدهند که کارت شناسایی اسرائیلی داشته و عمر آنها بیش از 45 سال باشد.
این برای سومین هفته پیاپی است که رژیم اشغالگر اسرائیل از ترس شروع شدن شعله خشم فلسطینیان از مسجدالاقصی، مانع تجمع آنها میشود. در تشدید محدودیت برای مسلمانان، پلیس رژیم اشغالگر اسرائیل، نیروهای ارتش و سربازان صهیونیست همکاری میکنند؛ به طوری که هزاران نفر از این افراد در قدس بهویژه در اطراف مسجدالاقصی به منظور ممانعت از اعتراض نمازگزاران پراکنده شدهاند.
صدور فتوهای نادرست در شبکههای ماهوارهای عامل سرگردانی شده است
دبیرکل انجمن جهانی مسلمانان در همایش "فتوا و ضوابط آن" که از شنبه 20 محرم (28 دی) در عربستان آغاز شد، فتواهای بدون علم و نادرست صادره از سوی شبکههای ماهوارهای را عامل سرگردانی مسلمانان به ویژه جوانان خواند. خالد فیصل امیر منطقه مکه در همایش "فتوا و ضوابط آن" در عربستان با اشاره به اینکه جهل و نادانی نسبت به دین و پیروی از هوای نفس در فتوا خطرناکترین موضوعی است که جامعه اسلامی با آن مواجه است، اظهار داشت: جوانان آسیبپذیرترین گروه به شمار می روند که آرای انحرافی از سوی سودجویان منجر به گمراه کردن آنها میشود.
در ادامه این همایش عبدالله عبدالمحسن ترکی دبیرکل انجمن جهانی مسلمانان با بیان اینکه آنچه که برای امت اسلامی اهمیت دارد، گفتگوی میان مسلمانان و نقش فتوا و علمای مسلمان است و تصریح کرد: علمای مسلمان میتوانند هر گونه تلاشی انسانی را به خاطر امت اسلام و مسلمانان انجام دهند و مانع نادیده گرفتن حقوق مسلمانان شوند.
وی با بیان اینکه اهل علم مرجع امت هستند و فتوا نقش و جایگاه مهمی دارد، یادآور شد: مفتی باید پرهیزکار باشد و آنچه که میگوید مخالف شرع نباشد که در این صورت مسئولیت بسیاری در مقابل امت اسلام به عهده خواهد داشت. فتواهایی که از سوی شبکههای ماهوارهای منتشر میشوند بدون هیچ علمی مطرح شده و عاملی برای سرگردانی و سردرگمی مسلمانان بهویژه جوانان میشود؛ چرا که برخی از افراد به منظور دستیابی به شهرت به این کار اقدام میکنند که این امر عواقب خطرناکی به دنبال خواهد داشت.
تکثر فتواها جنجالآفرین شد
همایش "فتوا و ضوابط آن" که در عربستان در حال برگزاری است، به اختلاف نظر شدید شرکتکنندگان در مورد واحد یا متکثر بودن فتوا دامن زد. همایش "فتوا و ضوابط آن" که از شنبه 28 دی ماه در عربستان آغاز شد، یکی از جنجالی ترین همایشهایی بود که تاکنون در این کشور برگزار شده است. یکی از مسائلی که مورد اختلاف نظر شرکت کنندگان بود پیوستن همه مجامع فقهی جهان اسلام به مجمع فقهی وابسته به انجمن جهانی مسلمانان عربستان در مکه بود که مورد انتقاد شدید شرکتکنندگان قرار گرفت.
با توجه به کثرت مفتیان در کشورهای اسلامی این نظر و فعالیت آنها زیر نظر یک مجمع با انتقاد بسیاری مواجه شد. شرکتکنندگان با بیان اینکه مشکل فتوا درمورد وجود مفتی نیست و آنها میتوانند فتوا صادر کنند، مشکل را به افرادی نسبت دادند که بدون علم و دانش فتوا میدهند.
دکتر عبدالسلام عبادی دبیرکل مجمع بین المللی فقه اسلامی وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی ادغام این مجمع با مجمع فقه اسلامی وابسته به انجمن جهانی مسلمانان را رد کرد و اظهار داشت: هیچ دلیلی برای ادغام این دو مجمع وجود ندارد. اما خوب است که مسئولان فتوا با یکدیگر بیشتر هماهنگ باشند چه در مجامع فقهی و چه در مجالس. حتی مفتیهای جهان اسلام هم باید با یکدیگر بیشتر همکاری کنند.
محمد زحیلی استاد دانشکده شریعت و مطالعات اسلامی دانشگاه شارجه در امارات با اشاره به اینکه صدور فتوا از امور پسندیده دین به شمار میرود که در طول تاریخ نیز وجود داشته است، یادآور شد: این امر نیاز به تنظیم آن از سوی اولیاء امور با توجه به شرایط، رعایت منافع، استفاده از تکنیکهای معاصر، مقتضیات عصر و مبارزه با امور منفی دارد. امروز فتواهای رسمی و غیر رسمی متعددی وجود دارند که این مسئله به کمبود آموزشهای دینی افراد جامعه برمیگردد. هنگامی که آموزشهای دینی در میان افراد یک جامعه کاهش یابد، شاهد رشد سؤال و فتوا خواهیم بود که از افراد غیرمتخصص برای این کار بهره رفته میشود و منجر به تناقض گویی و اشکالات فراوان در آن میشود.
دکتر محمد بن احمد صالح استاد مطالعات عالی دانشکده شریعت ریاض با اشاره به شرایط نابسامان فتوا در برخی از کشورهای عربی، خواستار اصلاح مؤسسات رسمی فتوا و ارزیابی و بررسی آنها از سوی علمای برجسته شد و افزد: باید زمینه همکاری و هماهنگی میان شوراهای فتوا در جهان اسلام ایجاد شود.
رفع بحرانهای مالی جهان نیازمند اعتماد به بانکداری اسلامی است
علی جمعه در مورد رفع بحرانهای مالی جهان گفت: کشورهایی که دچار بحرانهای مالی شدهاند، باید به نظام بانکداری اسلامی اعتماد و به منظور رفع آن از این نظام بهرهمند شوند. علی جمعه مفتی مصر در ادامه ضرورت حمایت و همکاری با کشورهای اسلامی را در زمینه سرمایه گذاری و تحکیم قوانین نظام مالی اسلامی متذکر شد و اظهار داشت: رفع بحرانهای مالی و بانکهای اقتصادی جهان اتفاقی قابل تأمل است که کشورهای مختلف باید به نظام بانکداری اسلامی تکیه کنند.
مفتی مصر با تأکید بر اینکه کارشناسان مسلمان اقتصاد می توانند در رفع بحرانهای مالی کمک بسیاری کرده و در فعال سازی نظام مالی جهانی نقش به سزایی ایفا کنند، تصریح کرد: نظام بانکداری اسلامی بر توسعه پایه های تولیدی در تجارت، صنعت و کشاورزی استوار است و بانکها نقش شرکا را بازی می کنند.
نماز باران در عربستان اقامه شد
در پی تأخیر در نزول باران، مردم عربستان چهارشنبه 25 دی ماه نماز باران را در سراسر این کشور اقامه کردند. در پی صدور بیانیه از سوی دفتر پادشاه عربستان مبنی بر اقامه نماز باران، این نماز صبح امروز در تمامی استانها، شهرها، مراکز، مدارس و دانشگاههای عربستان همزمان با هم اقامه شد. صبح روز چهارشنبه نماز باران در مسجدالحرام (مکه) و مسجدالنبی (مدینه) با حضور مسئولان به صورت گسترده اقامه شد.
این نماز با اقتدا به سنت نبوی، برای درخواست نزول باران هنگام خشکی اقامه می شود که طی آن مسلمانان با استغفار، توبه، عبادت، صدقه، صلوات و دعا از خداوند طلب بخشش می کنند تا باران نازل شود. این نماز که از سنتهای حسنه حضرت محمد (ص) است زمانی اقامه می شود که در نزول باران تأخیر افتد. در این روز همه مسلمانان جمع می شوند و ضمن توبه و استغفار، صدقه می دهند و با احسان و نیکوکاری، فرستادن صلوات و خواندن دعا از خداوند متعال نزول باران را خواستار و بر این مسئله بسیار پافشاری می کنند.
نماز باران آداب و رسوم خاصی دارد، از جمله اینکه مردم پابرهنه باشند، منبر را با خود به صحرا ببرند، پیران و کودکان و چهارپایان را نیز با خود ببرند و جای پاکی برای اقامه نماز انتخاب کنند، اما امروزه برخی از آداب آن چون رفتن به صحرا و وجود چهارپایان و دیگر اصول رعایت نمی شود.
ائمه جماعات عربستان با مسائل روز آشنا میشوند
سیزدهمین دوره آموزشی علوم شرعی ائمه جماعات و خطیبان مساجد عربستان به منظور آشنایی با مسائل روز دنیا از دیروز شنبه 28 دی ماه آغاز و تا دو هفته ادامه دارد. سیزدهمین دوره آموزش علوم شرعی ائمه جماعات و خطیبان عربستان با هدف توسعه سطح علمی آنها و افزایش و ارتقای مهارت برگزار می شود.
این دوره های آموزشی ضمن ساماندهی خطیبان، آنها را با مهمترین آموزه های اسلام چون اعتدال و میانه روی و گفتگو آشنا می کند. آشنا شدن با مسائل روز دنیا، تأکید بر دستاوردهای معاصر و همراه شدن با مسائل و مشکلات جوانان طی این دوره آموزشی مورد توجه قرار می گیرند. این دوره از شنبه 28 دی ماه آغاز و تا دو هفته ادامه دارد.
قدیمیترین و بزرگترین قرآن سوریه ترمیم شد
قدیمیترین و بزرگترین قرآن سوریه که تاریخ آن به عصر مملوکیان باز میگردد، از سوی مرکز فرهنگی و میراث ماجد در دبی ترمیم شد. تاریخ این قرآن به قرن هفتم و هشتم هجری بازمیگردد؛ یعنی حدود 650 تا 700 سال پیش که پس از اتمام ترمیم از سوی این مرکز قرار است به کتابخانه حلب که فوریه آینده افتتاح میشود، بازگردانده شود.
جمعه ماجد رئیس مرکز فرهنگی و میراث ماجد اظهار داشت: این مرکز به منظور اهتمام به میراث انسانی و حفظ آن در جهان با تعدادی از مراکز، مؤسسات و شوراها توافقنامه همکاری امضا کرده است تا به واسطه آن بتواند گنجینههای بسیاری از میراث مسلمانان را ترمیم و از خطر تخریب و از بین رفتن نجات دهد.
دکتر بسام داغستانی رئیس بخش ترمیم این مرکز و ناظر ترمیم قرآن تصریح کرد: یک گروه 10 نفره متخصص و کارشناس کار ترمیم و بازسازی قرآن را به عهده گرفتند که حدود 2 ماه طول کشید.
نمایشگاه دستنوشتههای نادر قرآنی در عراق برگزار میشود
نمایشگاه سه روزه دستنوشتههای نادر قرآنی که قدمت قدیمیترین آن به قرن اول هجری بازمیگردد، از 30 دی آغاز شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری شینهوا، این نمایشگاه در نوع خود نخستین نمایشگاه از سال 2003 به شمار میرود که بیش از 80 دستنوشته نادر در آن نگهداری میشود.
این نمایشگاه سه روزه که از دوشنبه 30 دی ماه در بغداد آغاز شده است، قدیمیترین و نفیسترین دستنوشتهها را که برخی از آنها به قرن اول هجری باز میگردد، ارائه کرده است. دستنوشتههای آیات قرآن به خط کوفی است و در کنار دستنوشتههای علوم حدیث، زبان، ادبیات، دعاهای مختلف، علومی چون نجوم، هندسه و ریاضیات در معرض دید علاقمندان و بازدید کنندگان قرار میگیرند.
این نمایشگاه از سوی مرکز ملی دستنوشتههای عراق برگزار میشود که بزرگترین مرکز دستنوشتهها و یکی از مراکز مهم و بزرگ جهانی است که مجموعهای از دستنوشتهها را که در برگیرنده 47 هزار جلد با 200 هزار عنوان در زمینه علوم و معارف مختلف است نگهداری میکند.
همایش "علما و اندیشمندان مسلمان" برگزار میشود
دومین همایش بینالمللی "علما و اندیشمندان مسلمان" به منظور بررسی وضعیت جهان اسلام امروز سهشنبه اول بهمن با حضور دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در عربستان برگزار میشود. این همایش از سوی انجمن جهانی مسلمانان و در مقر این انجمن در مکه مکرمه برگزار می شود .
طی این همایش قرار است مسائلی چون تعرضات رژیم اشغالگر اسرائیل به مردم بی دفاع غزه و جایگاه علما و اندیشمندان مسلمان جهان در خصوص این تعرضات مورد بررسی قرار گیرند. بررسی چگونگی برگزاری همایش بین المللی قدس و چگونگی همکاری بهتر و بیشتر سازمانهای اسلامی با انجمن جهانی مسلمانان در خصوص این همایش از دیگر موضوعات مورد بررسی خواهد بود.
عنوان این همایش به سوی "امتی بیدار و تمدنی رشد یافته" است و آیت الله محمد علی تسخیری دبیرکل مجمع بین المللی تقریب مذاهب اسلامی نیز در آن شرکت می کند. شرکت کنندگان ضمن بررسی وضعیت جهان اسلام، گزارشهای خود را از همایش پیشین ارائه می کنند تا همایشهای آینده با دستاوردهای بهتری همراه باشد.
نظر شما