علیرضا جهانگیریان در گفتگو با خبرنگار مهر در آستانه سی امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه ایران پس از انقلاب اسلامی تا کنون چهار برنامه را برای توسعه کشور پشت سر گذاشته است به برنامه پنجم توسعه و ابلاغ سیاستهای کلی این برنامه توسط رهبری معظم انقلاب اشاره کرد و گفت: در سال جاری تهیه احکام در حوزه فناوری برای برنامه پنجم توسعه به معاونت فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سپرده شد. البته طی جلساتی که با 20 دستگاه اجرایی، وزراتخانه و بخش خصوصی برگزار شده سعی شد بر روی عملکرد برنامه چهارم توسعه مروری صورت گیرد و آسیبهای آن شناسایی شود و اهدافی برای برنامه پنجم توسعه در حوزه فناوری تهیه شود.
تاریخ ایجاد پارکهای علم و فناوری در مسیر انقلاب
وی با اشاره به اینکه دستاوردهای فناوری کشور تا به امروز حاصل تلاشهای پارکهای علم و فناوری، دانشگاهها و پژوهشگاهها است، قبل از اینکه به نگاهی تاریخی درباره شکل گیری پارکهای علم و فناوری در کشور بپردازد ابتدا می خواهد که توجه همه مسئولان کشور به اهمیت حمایت از توسعه فناوری را جلب کند و سپس می گوید: شروع اولیه بحث پارکهای علم و فناوری از سال 1857 میلادی در استنفورد بوده است. موضوع پارکهای علم و فناوری در دنیا طی 20 سال اخیر خیلی معنی دار شده و این پارکها در این سالها توانسته اند جایگاه اجرایی و عملیاتی خود را پیدا کنند.
معاون فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: در ایران نیز از سال 1370 بود که برای اولین بار بحث پارک علم و فناوری در کشور مطرح شد تا این که چند سال طول کشید که مشخص شود این مفهوم چه هست و چگونه؟! مجوز شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان در سال 1376 صادر و اساسنامه این شهرک توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تایید شد. پارکهای علم و فناوری در سالهای بعد در یزد و تبریز گسترش پیدا کردند و در عمل حضور پر رنگ تر پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد از سال 1381 به بعد در کشور عملیاتی تر می شود.
ورود بخش خصوصی به مقوله فناوری
معاون فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری حضور بخش خصوصی در کنار بخش دولتی به عنوان عاملی موثر در توسعه پارکهای علم و فناوری دانست و گفت: در حال حاضر مراکز رشد در کلیه استانها به جز چند استان شکل گرفته است. در استانهایی نظیر کردستان، سیستان و بلوچستان، ایلام و لرستان که مراکز رشد شکل نگرفته اند به این دلیل است که این استانها بنیه های صنعتی ضعیف تری دارند، با این وجود معاونت فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای راه اندازی مراکز رشد در این استانها برنامه ریزی دارد.
وی با یادآوری مجدد اینکه توجه نظام مند به فناوری در کشور فقط چند سال است که شروع شده است، گفت: معاونت فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با توجه به این که امسال از سوی مقام معظم رهبری تحت عنوان "نوآوری و شکوفایی" نامگذاری شده است، سعی کرد تا طرحها و برنامه هایی که از سالهای قبل آغاز شده بودند امسال به پایان برسند که خوشبختانه با حمایتهای مختلفی که انجام شد نزدیک 60 هزار مترمربع از طرحهای عمرانی که معاونت فناوری در نظر داشت در طول امسال به اتمام رسیده یا طی چند ماه باقیمانده تا پایان سال 87 به پایان می رسند.
علیرضا جهانگیریان افزود: طی سال 1387 بیش از 50 هزار مترمربع فضای لازم برای استقرار 500 موسسه جدید ایجاد می شود. تا پایان سال گذشته بیش از یک هزار موسسه مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد داشته ایم و تا پایان امسال می توانیم این تعداد را به یک هزار و 500 موسسه برسانیم. البته بر اساس آخرین آمار تاکنون یک هزار و 400 موسسه را در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد استقرار داده ایم. بنابراین آمارها نشان می دهند که در عرض یک سال به اندازه 50 درصد افزایش ظرفیت توان حمایتی پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد را داشته ایم.
معاون فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از برنامه ریزی معاونت تحت مسئولیتش برای ارتقای سطح کیفی پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد و توجه ویژه به بحث نوآوری و ثبت اختراع خبر داد و گفت: در سال جاری بیش از 350 اختراع از سوی موسسات مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد مرتبط با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به ثبت رسیده که این میزان رشدی 30 درصدی نسبت به سال گذشته را نشان می دهد.
راه اندازی معاونت نوآوری در پارکهای علم و فناوری
وی در بیان استراتژی موجود برای مورد توجه قرار گرفتن بحث نوآوری در پارکهای علم و فناوری به عنوان یک بحث کلیدی گفت: برنامه هایی توسط معاونت فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری طراحی شده است از جمله این که پارکهای علم و فناوری را موظف کردیم در صورتی که چارت سازمانی شان به آنها اجازه می دهد معاونتی تحت عنوان معاونت نوآوری راه اندازی کنند و در صورتی که امکان راه اندازی معاونت جدید با این عنوان را نداشتند، عنوان معاونت فناوری پارکهای علم و فناوری را به معاونت فناوری و نوآوری تغییر دهند.
دکتر جهانگیریان با بیان اینکه تغییر نام معاونت فناوری به معاونت فناوری و نوآوری تنها یک تغییر نام نیست، خاطرنشان کرد: باید مسئولیتهایی در حوزه نوآوری در دستور کار این معاونت قرار گیرد و در راستای این مسئولیتها باید برنامه ریزیها و اجرای طرحهایی در دست اقدام باشند. ایجاد معاونت نوآوری در پارکهای علم و فناوری یا تغییر عنوان معاونت فناوری پارکهای علم و فناوری به معاونت فناوری و نوآوری در شهریور ماه امسال به پارکهای علم و فناوری زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام شد و تا کنون اغلب پارکهای علم و فناوری نظیر خراسان، اصفهان، گیلان و ... نسبت به این مهم اقدام کرده اند.
تاسیس کانونهای شکوفایی و خلاقیت در پارکهای علم و فناوری
معاون فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از تاسیس کانونهای شکوفایی و خلاقیت در پارکهای علم و فناوری به عنوان برنامه ای در راستای نوآوری نام برد و به مهر گفت: این کانونها در تعدادی از پارکها تاسیس شده اند. تفاوتی که فعالیت کانونهای شکوفایی و خلاقیت در پارکهای علم و فناوری با مراکز رشد دارد این است که سعی می شود در این کانونها از دانشجویان سالهای اول و دوم و دانش آموزان نیز حمایت به عمل آید. دانش آموزان و دانشجویان سالهای اول و دوم می توانند به مدت 6 ماه از مشاوره ها و حمایتهای پارکهای علم و فناوری استفاده کنند و در طرحهایی نظیر روباتهایی که در مسابقه ها یا نمایشگاهها شرکت می کنند به اخذ مشاوره هایی از متخصصان و اهل فن مستقر در پارکهای علم و فناوری بپردازند.
نظر شما