۵ بهمن ۱۳۸۷، ۱۰:۵۴

سال نجوم در مهر - 81

تصویر روز نجوم؛ تصاویری زیبا از ابر کیهانی حبابی و خوشه ستاره ای کروی

تصویر روز نجوم؛ تصاویری زیبا از ابر کیهانی حبابی و خوشه ستاره ای کروی

تصاویر روزهای 23 و 24 سال نجوم به دو پدیده کروی شکل تعلق دارد که فاصله قابل توجه آنها نسبت به زمین، امکان مطالعه و بررسی آنها را با محدودیتهایی مواجه کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، دو جرم برجسته و زاویه دار در این تصویر تلسکوپی دو جرم شبه ستاره هستند که در نزدیکی صورت فلکی شمالی قرار گرفته اند.

خوشه ستاره ای کروی NGC 2419

جرم سوم خوشه ستاره ای کروی شکل NGC 2419 است که در فاصله 300 هزار سال نوری واقع شده است. این خوشه را گاهی به نام "سرگردان کهکشانها" نیز می خوانند.

این خوشه مانند دیگر خوشه های ستاره ای درخشان است اما به دلیل فاصله زیاد نور آن به نظر کم رنگ می آید. به گفته اخترشناسان خوشه NGC 2419 دارای منشا برون کهکشانی بوده است. به این معنی که این خوشه می تواند باقی مانده کهکشانی کوچک که توسط کهکشان راه شیری جذب و از هم متلاشی شده است، باشد اما فاصله بی کران آن به زمینیان فرصتی اندک را برای مطالعه و مقایسه خصوصیات آن با دیگر خوشه های ستاره ای که در حال پرسه زدن در هاله کهکشان راه شیری هستند، خواهد داد.

تصویر بعدی به یک پدیده میان کهکشانی که به واسطه وزش بادهای ستاره ای از سوی یک ستاره عظیم به شکل یک حباب درخشان تبدیل شده است، تعلق داشته و NGC 7635 یا ابر گازی حبابی نام گرفته است.

ابر حبابی

 این تصویر تلسکوپی با استفاده از زمان نوردهی بالا و فیلتر هیدروژن آلفا به منظور نمایش دقیق جزئیات حباب کیهانی و محیط اطرافش به ثبت رسیده است. فاصله ابر حبابی 10 سال نوری تخمین زده شده و همین امر تصویر برداری از آن را با مشکلاتی مواجه کرده است. 

در قسمت بالا و راست مرکز این حباب ستاره داغ و درخشانی قرار گرفته است که جرم آن 10 الی 20 برابر جرم خورشید زمین است. بادهای قدرتمند ستاره ای و تشعشعات قوی ستاره مرکزی در برابر مواد چگال تر ابرهای مولکولی محیط اطراف،  ساختار حبابی این گازهای درخشان را تشکیل داده است.

کد خبر 821537

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha