خبرگزاري مهر: يكي از مباحث و مفاهيمي كه به طور گسترده اي در ميان سينماگران و حتي فعالان عرصه تلويزيون در جهان از آن استفاده مي شود، تبليغ چهره هاي فرهنگي و سياسي كشور مورد نظر است كه با بهره گيري از جلوه هاي تصويري خاص و حتي در مواقعي با قلب تاريخ و اسطوره سازي هاي غلو آميز به انجام مي رسد. شخصيت هايي كه گاه از صفات بارز يك انسان خوب هم برخوردار نيستند، چه رسد به اينكه به عنوان الگو، اسطوره يا نماد صبر، مقاومت و تلاش معرفي شوند.
در كشور ما از جمله موضوع هايي كه توليد كنندگان آثار ديداري - شنيداري نسبت به آن بي توجه هستند تحقيق، نگارش و ارايه آثار تصويري مناسب، درباره شخصيت هاي برجسته عرصه هاي فرهنگ و سياست است كه طي چند سال اخير و به خصوص پس از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي، فعاليت هاي قابل توجهي در سربلندي كشورمان از خود بروز داده اند و حتي در راه ايجاد جامعه اي پويا و موفق، سهم به سزايي داشته اند و در نهايت جان با مقدار خويش را نيز در اين راه از دست داده اند. شايد از جمله بارزترين اين شخصيتهاي برجسته بتوان به پروفسور حسابي، استاد شهريار يا شهيدان بهشتي، رجايي و باهنر اشاره كرد كه برخاسته از متن ملتي سربلند و متمدن هستند .
ارايه تصويري گويا و واقعي از شخصيت اين بزرگواران بيش ازاينكه عاملي در جهت تبليغ اين افراد باشد يا بخواهد تصويرگر گوشه اي از تاريخ پر افتخار اين مرز و بوم به حساب بيايد، مي تواند تاثيرات عميق فكري و فرهنگي بر جواناني داشته باشد كه شايد به راه پرمخاطره اي كه در پيش دارند، نمي انديشند و نسبت به قدرت جواني و جنبه هاي سازنده مادي و معنوي آن بي توجهي نشان مي دهند.
مهمترين جنبه از شخصيت روحي اين بزرگواران، سخت كوشي و به دست آوردن مدارج بالاي علمي است. براي نمونه لازم است بپرسيم، چند درصد از جوانان ما يا حتي نسل اول انقلاب، درميان عامه مردم، اطلاع دارند شهيد چمران تنها دانشجوي ايراني است كه توانسته نمره 23 را در دانشگاه كسب كند. نمره اي كه با امضاي مهندي بازرگان داده شده و در آن 20 نمره به خاطر دانش، 2 نمره براي تقوا و يك نمره هم به سبب خط خوش به آن بزرگوار اختصاص يافته است. حتي اين موضوع در سالروز شهادت آن عزيز مبارز نيز با تسامحي ناخوشايند ناديده گرفته مي شود يا چند درصد از مردم ما مي دانند كه شهيد بهشتي به بيش از 3 زبان زنده دنيا با تسلط صحبت مي كرد و در معتبرترين دانشگاه هاي جهان تحصيل نموده است و در راه تبليغ دين مبين اسلام برنامه هايي را در ديگر كشورهاي جهان از جمله آلمان، به انجام رسانيده اند.
از آسيب هاي برنامه هاي مناسبتي توليد شده در صدا و سيما كه طي سال هاي اخير در سالروزهاي مشخصي ارايه شده و معرف شخصيت يك شهيد يا بزرگداشت واقعه اي مهم در راه پر مخاطره پيروزي و استقرار جمهوري اسلامي است يكي هم همين اين است كه در اين برنامه ها طبق كليشه اي رايج و تكراري تنها به بيان گوشه اي از تاريخ زندگي يا وقوع آن حادثه اشاره مي شود و با برخي از همرزمان شهيدان بزرگوار گفت و گو مي شود. هر چند كه يادآوري چندين باره اين بخش هم لازم به نظر مي رسد، اما بهتراست برنامه ريزي دقيق و حساب شده اي صورت گيرد تا به جاي اينكه تنها به زندگي نامه اين سرافرازان پرداخته شود، رويكردي به عظمت روحي، علمي، معنوي، فرهنگي و سيره زندگي اين شخصيت هاي افتخار آميز كشور صورت بگيرد و در قالب مجموعه هاي تلويزيوني داستاني و مستند و حتي در قالب ديگر تكنيك هاي تصويري از قبيل انيميشن يا فيلم هاي كوتاه و بلند سينمايي، جلوه اي درخور توجه و جذاب از آنها ارايه شود تا هم الگوي مناسبي برا ي جوانان باشد و هم گروه هاي مختلف سني ما به اين افراد برجسته كشور افتخار كنند و غرور ملي شان در اين زمينه احيا شود.
نكته حائز اهميت ديگري كه مي تواند مورد توجه كارگردانان ايراني قرار بگيرد، تاثيرهاي عميقي است كه به خاطر اعتقادات مذهبي و نيز عشق به آب و خاك در اين افراد تجلي بارزي يافته است. اين امر بايد با چنان ظرافت و دقتي انجام شود كه يك اثر تصويري در دامان شعار گويي نلغزد و بتواند تاثير واقعي و شگرف باورهاي مذهبي را در لايه هاي زيرين اثر نمايان سازد تا به جاي آنكه مخاطب را به يك كلاس اندرزگويي دعوت كنيم، جلوه اي واقعي، ملموس، پاك و مستند از تاثيرات دين انسان ساز آسماني را در جاي جاي زندگي اين عزيزان تصوير نماييم و به بيننده خاطر نشان سازيم كه دين تنها براي آخرت نيست. بلكه حضور بسيار واضح و مثتبي نيز براي استفاده در زندگي مادي انسانها دارد.
توجه به مساله توليد مجموعه تلويزيوني يا فيلم بايد به گونه اي شايسته و درخور توجه انجام شود كه بدون شك نيازمند صرف هزينه هاي لازم و دعوت از برجسته ترين سينماگران و دست اندركاران توليد آثار ديداري - شنيداري در كشور است. در حال حاضر صدا و سيما با ايجاد زمينه و ارايه تجربيات عملي مثبت و مهم نشان داده است كه با برنامه ريزي، تحقيق، نگارش و استفاده از عوامل حرفه اي توليد مي توان آثاري ماندگاري در عرصه تاريخ مذهبي كشور و زندگي ائمه اطهار (س) توليد و ارايه كرد به صورتي كه براي بيننده هم آموزنده و هم حائز جذابيت هاي لازم باشد.
اين تجارب گرانبها مي تواند به خوبي از سوي ساير دست اندركاران توليد در امر ارايه تصوير شايسته اي از شخصيت هاي فرهنگي و سياسي انقلاب اسلامي به كار گرفته شود تا ما به گنجينه اي زيبا، تاثيرگذار و ستودني از حضور شخصيت هاي برجسته كشورمان دست يابيم.
در جهان امروز تصويرگران عرصه سينما و تلويزيون يكي از تاثيرگذارترين ابزارهاي ارتباط جمعي را در اختيار بيان و حتي القاي بسياري از مفاهيم يا عقايد خاص قرار داده اند. اين امر در ميان كارگردانان اروپايي و آمريكايي بيش از سايرين رواج دارد.
کد خبر 8226
نظر شما