۱۳ بهمن ۱۳۸۷، ۹:۰۲

گزارش خبری - تحلیلی مهر/

لرستان؛ سرزمین کلنگهای بدون کارشناسی!

لرستان؛ سرزمین کلنگهای بدون کارشناسی!

خرم آباد - خبرگزاری مهر: متوقف کردن پروژه های مختلف در لرستان بعد از پیشرفت چند درصدی به امری عادی بدل شده حتی گاهی در پایان اجرای برخی پروژه ها زمزمه غیر کارشناسی بودن آنها به گوش می رسد تا حدی که می توان لرستان را سرزمین کلنگهای بدون کارشناسی نامید.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، قصه پر غصه کلنگهای بدون پشتوانه کارشناسی قصه امروز و دیروز این سرزمین است که شاید هر روز بدون توجه به آن به سبب عادی شدن این موضوع از کنار آن می گذریم.

مردم این استان گویا به بودن و نبودن خیلی از پروژه ها عادت کرده اند: اینکه یک روز به آنها بگویند کارخانه سیمان خواهید داشت و روزی دیگر بگویند انشاء الله جای دیگری خواهیم ساخت... امروز کلنگ موزه حیات طبیعی به زمین می خورد و فردا با پیشرفت های چند درصدی بگویند، بعدا زمینش را خواهیم یافت!

در لرستان، ساختمان ها و پروژه ها اول پیشرفت فیزیکی می کنند و سپس زمینشان پیدا می شود و جایشان تغییر می کند تا باز هم سالها بعد، از پیشرفتی معادل پیشرفت امروز آن سخن به میان آید.

عمران شهری در شهرهای مختلف لرستان به ویژه خرم آباد نیز عرصه آزمون و خطا شده است و پلهای زیادی با صرف هزینه های بسیار ساخته می شوند و فردای روز افتتاح از کارشناسی نبودن آنها سخن به میان می آید.

معلوم نیست این قصه از کجا شروع شده است ولی قصه کلنگهای بدون کارشناسی در لرستان همچنان ادامه دارد و آخرین پرده از این نمایشنامه، کارخانه سیمان خرم آباد است که بعد از گذشت دو سال از مراسم کلنگ زنی آن تازه به این قضیه پی برده شده است که اجرای این پروژه توجیه زیست محیطی ندارد.

علاوه بر این شاید ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که بدانید اخیرا مسئولان متوجه شده اند که ساخت کارخانه سیمان در محل کنونی برای نیروگاه خرم آباد نیز که قرار است کلنگ آن به زودی بر زمین زده شود، مضر است و اجرای این پروژه اصلا کارشناسی شده نیست.

و حال این سوال مطرح است که آیا کارخانه سیمان و نیروگاه خرم آباد به سرنوشت پتروشیمی خرم آباد که در حال حاضر در یکی دیگر از استانهای کشور مشغول فعالیت است، دچار خواهد شد؟

کارخانه سیمان خرم آباد حرکت دولت نهم در راستای کاهش نرخ بیکاری در لرستان

وضعیت کنونی احداث این کارخانه در حالیست که وزیر کار و امور اجتماعی در حاشیه مراسم کلنگ زنی کارخانه سیمان خرم آباد احداث این کارخانه را حرکت موثر دولت نهم در راستای کاهش نرخ بیکاری در لرستان دانست و از اختصاص اعتباری بالغ بر یک میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برای تکمیل کارخانه سیمان خرم آباد که یک بنگاه اقتصادی بزرگ محسوب می شود خبر داد.

محمد جهرمی در این مراسم گفته بود: واحدهای صنعتی به ویژه صنایع معدنی و سیمان جدا از ایجاد 500 تا هزار شغل به صورت مستقیم می تواند 10 برابر در محیط بیرون همان منطقه اشتغال غیرمستقیم ایجاد کند.

وی همچنین با اشاره به نرخ بالای بیکاری در لرستان، عنوان کرده بود: استان لرستان از لحاظ عدم تعادل بازار کار جزو استانهای محروم محسوب می شود به طوریکه نرخ بیکاری در این منطقه بالاتر از نرخ بیکاری متوسط کشور است به همین دلیل اعتبارات اشتغالزایی بیشتری برای این استان در نظر گرفته شده است.

با توجه به سخنان وزیر کار باید گفت که این حرکت دولت نهم برای کاهش نرخ بیکاری در بیکارترین استان کشور هنوز ناکام مانده است.

البته در هیچ کدام از بندهای این گزارش قصد نداریم از بودن با نبودن کارخانه سیمان دفاع کنیم بلکه غرض این است که وقتی کلنگ کارخانه ای با این عظمت به زمین زده می شود و از اشتغالزایی و تولید یک میلیون تنی آن در سال سخن گفته می شود چرا هیچ کس به فکر بررسی مراحل کارشناسی این پروژه نبوده است؟

نماینده خرم آباد در مجلس: کارخانه سیمان خرم آباد مشکل آلودگی ندارد

نماینده مردم خرم آباد در مجلس هفتم نیز در حاشیه کلنگ زنی کارخانه سیمان خرم آباد نیز گفته بود: خوشبختانه با توسعه فناوری و مجهز شدن این کارخانه به تکنولوژی روز مشکل آلودگی هوا را نخواهیم داشت.

قدرت الله ایمانی با اشاره به اینکه این کارخانه قرار است در دو فاز در 20 کیلومتری خرم آباد ساخته شود، ادامه داد: ایجاد چنین کارخانه ای در جهت توسعه و اشتغالزایی در لرستان موثر است.

وی ابراز امیدواری کرده بود: با احداث کارخانه سیمان نرخ بیکاری در لرستان کاهش یابد.

استاندار پیشین لرستان: موقعیت مکانی کارخانه سیمان خرم آباد مطلوب است

اولین استاندار دولت نهم در لرستان نیز در این مراسم تاکید کرده بود که مکان انتخاب شده برای ساخت کارخانه موقعیت مطلوبی دارد.

محمدرضا محسنی ثانی عنوان کرده بود: موقعیت مکانی کارخانه سیمان خرم آباد به گونه ای است که در کنار جاده ترانزیتی شمال به جنوب قرار گرفته و مزایای فروانی دارد چرا که کامیون هایی که از بنادر بار به سمت مرکز استان و بخش های شمالی، شرقی و غربی کشور حمل می کنند می توانند در هنگام بازگشت، سیمان را با قیمت کمتری به بنادر انتقال دهند.

این سئوال مطرح است که در مقابل این اظهارات احتمالا کارشناسی شده مسئولان وقت لرستان چرا هیچ کدام از کارشناسان محیط زیست و هواشناسی به میدان نیامده و از آلودگیهایی که موجب فرو رفتن خرم آباد در دودهای سیمانی می شود سخنی نرانده اند؟     

احداث کارخانه سیمان خرم آباد 24 درصد پیشرفت فیزیکی دارد

با گذشت دوسال از مراسم کلنگ زنی کارخانه سیمان خرم آباد و هیاهوی بسیار برای پذیره نویسی از متقاضیان امروز برخی از اعضای هیئت مدیره این کارخانه از رشد فیزیکی 24 درصدی آن سخن می گویند.

مدیرعامل کارخانه سیمان خرم آباد در اظهاراتی مدعی شده است که ساخت کارخانه سیمان خرم آباد به عنوان یکی از بزرگ ترین طرح های غرب کشور تاکنون ۲۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

محمد خدری در اظهاراتش عنوان می کند: این کارخانه با تسهیلات اعطایی دولت جمهوری اسلامی ایران ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو ارزی و ۲۰ میلیارد تومان کار خود را آغاز کرده است.

وی مشارکت گسترده ۴۶ هزار نفر از هموطنان از شهرهای مختلف کشور را مهم ترین توفیق این کارخانه می داند و یادآور می شود: تمام مجوزهای قانونی برای ساخت این طرح بزرگ تولیدی و صنعتی از مراجع ذیربط دریافت شده است و در ساخت و راه اندازی این طرح از تکنولوژی روز جهان و مطابق با استانداردهای اروپا بهره گیری شده است. 

غالب بودن جهت وزش باد از کارخانه به شهر، دلیل ابطال مجوز کارخانه سیمان 

علی رحیم کاکاوند، مدیرکل محیط زیست استان لرستان نیز در روزهای اخیر در جمع خبرنگاران یا در جلسات مختلف از ابطال مجوز ساخت کارخانه سیمان خرم آباد خبر داده و گفته بود: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متصدی اجرای قوانین زیست محیطی و ضامن سلامت مردم با طرح احداث کارخانه سیمان خرم‌آباد به طور کلی مخالفت کرده و این کارخانه بایستی به مکانی دیگر انتقال یابد.

وی همچنین با اشاره به ضرورت اجرای طرح در لرستان به دلیل اشتغالزایی و تولید اظهار داشت: در سال 85 در کمیته‌ای با حضور استاندار لرستان، مدیرکل صنایع و معادن، مدیر شرکت ملی نفت و دیگر دستگاه‌های اجرایی این طرح بررسی شد تا اگر امکان اجرا و بهره‌برداری در لرستان هست مجوز آن را صادر کنند که مسئولان وقت استان مصوبه را به تصویب رساندند.

کاکاوند تصریح کرد: مجوز مشروطی صادر شد که کارخانه را موظف کرد تا اقدامات پیشرفت مرحله به مرحله این کارخانه را به محیط زیست لرستان گزارش دهد ولی هیچگونه گزارشی از سوی مدیر کارخانه سیمان خرم‌آباد به این اداره ‌کل داده نشده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست لرستان خاطرنشان کرد: به دلیل ارائه گزارش ارزیابی اثرات زیست محیطی، رعایت نکردن فاصله قانونی از مراکز جمعیتی، ندادن گزارش‌های پیشرفت کارخانه، اعتراض ساکنان منطقه و مدیران پادگان و زندان پارسیلون خرم‌آباد همچنین غالب بودن جهت وزش باد از کارخانه به طرف شهر خرم‌آباد مجوز ساخت این کارخانه از سوی اداره محیط زیست لرستان باطل شده است.

وی گفت: همانگونه که دستور توقف آن را صادر کرده‌ایم در حال حاضر چند مکان را در مناطقی که فاقد مسائل زیست محیطی هستند با همکاری سازمان صنایع و منابع طبیعی برای اجرای این طرح شناسایی کرده‌ایم.

کلنگ زنی کارخانه سیمان در دوران مسئولیت من نبوده/ من در مقابل مردم خرم آباد مسئولم

استاندار لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد، اینگونه صحبت هایش را آغاز می کند: کار آغاز احداث کارخانه سیمان خرم آباد در زمان مسئولین من نبوده است ولی پیگیری برای راه اندازی آن در زمان استانداری من آغاز شده است.

سید حسین صابری در پاسخ به سوال مهر که آیا آغاز این پروژه از همان ابتدا با مطالعه همراه بوده است یا خیر، پاسخ داد: در خصوص بخشهایی از این پروژه کار مطالعاتی و تحقیقاتی انجام شده ولی از برخی از بخشهای دیگر غفلت شده است.

وی با تاکید بر اینکه امروز ضوابط زیست محیطی احداث این کارخانه را مجاز نمی داند، بیان داشت: تا روزی که این ضوابط زیست محیطی وجود دارد نمی توان به آنها بی توجه بود.     

استاندار لرستان با اشاره به اینکه در حال حاضر صاحب کارخانه زیر بار جابجایی این کارخانه نمی رود، ادامه داد: از سوی دیگر مسئولان نیروگاه خرم آباد نیز به ما نامه داده اند که با توجه به فعال شدن کارخانه سیمان در این محل ما نیروگاه خرم آباد را به یکی دیگر از استانهای کشور منتقل می کنیم.

نمی خواهم خاطره تلخ پتروشیمی خرم آباد تکرار شود/ آخرین راه حل فراخوان سهامداران است

صابری با تاکید بر اینکه نمی خواهیم خاطره تلخ پتروشیمی در خرم آباد تکرار شود و این نیروگاه را از دست بدهیم، افزود: در حال حاضر کارخانه سیمان خرم آباد هم دارای بیش از 46 هزار سهامدار از سراسر کشور است.

وی با تاکید بر اینکه من در قبال همه سهامداران مسئولم، یادآور شد: در جلسه ای با مسئولان این کارخانه مقرر شد که یک مکان جایگزین را برای احداث کارخانه پیدا کنند که یک نقطه نیز پیدا شده که همه جوانب مورد نیاز احداث کارخانه را دارد و به فاصله چند کیلومتری از آن هیچ اثری از زندگی بشری نیز به لحاظ آلودگی وجود ندارد.

استاندار لرستان با اشاره به اینکه هنوز صاحبان کارخانه سیمان این مکان را قبول نکرده اند، خاطرنشان کرد: در صورت عدم قبول این موضوع از سوی صاحبان کارخانه کتبا موضوع به وزارت صنایع و فرد صاحب کارخانه اعلام می شود و به عنوان آخرین راه حل ضمن اعلام فراخوان سهامداران هیئت مدیره جدید برای کارخانه تعیین می شود.

صابری با تاکید بر اینکه معتقد است که در این زمینه کار کارشناسی انجام نشده است، افزود: در بحث جابجایی کارخانه نیز تسهیلات آن تصویب شده است.

وی پیرامون اینکه چرا مسئولان قبلی استان مطالعه لازم را برای چنین پروژه عظیمی انجام نداده اند، عنوان کرد: شاید به دلیل کم تجربه بودن مسئولان وقت بوده است.

ولی به هر حال این کم تجربگی به زعم استاندار لرستان در حال حاضر موجب ایجاد چالشی جدی در بخش صنعت و انرژی استان شده است و دو پروژه مهم کارخانه سیمان و نیروگاه خرم آباد را بلاتکلیف نگه داشته است.

استاندار لرستان: پروژه های کارشناسی نشده دیگری هم در لرستان وجود دارد

وی در پاسخ به سوال مهر که آیا در لرستان باز هم طرح های کارشناسی نشده وجود دارد، گفت: بله، متاسفانه در این استان بازهم از این طرح های بدون پشتوانه کارشناسی وجود دارد.

استاندار لرستان با اشاره به وضعیت پل کوی جهادگران خرم آباد این پروژه را یکی از پروژه های غیر کارشناسی شده دانست که در اولین فرصت جلوی آن گرفته شد تا امروز با انجام مطالعات کارشناسی دوباره آغاز شود.

صابری همچنین احداث پل خیرآباد خرم آباد را نیز از دیگر پروژه های بدون کارشناسی در لرستان نام برد و یادآور شد: ما قصد داریم که از این به بعد حتی یک پروژه زیر 10 میلیون تومان نیز بدون کار کارشناسی در لرستان آغاز نشود.

شاید باید این تصمیم مدتها پیش و در مسائل مهم و مختلف لرستان اتخاذ می شد تا امروز شاهد اینگونه جدال ها که مانع از رشد و توسعه استان لرستان می شود نباشیم.

به گزارش مهر، شرکت سیمان خرم آباد به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شده و طی شماره ٣٥٧٣ مورخ ٢٠/٠٥/١٣٨٢ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی استان لرستان به ثبت رسیده است و در تاریخ ٠٦/٠٦/٨٥ طی صورت جلسه مجمع عمومی فوق العاده و عادی سرمایه شرکت به مبلغ 64 میلیارد و ٤٠٠ میلیون ریال افزایش یافت و در تاریخ ١٠/١١/٨٥ برابر صورت جلسه مجمع عمومی فوق العاده و عادی شرکت سرمایه شرکت طی مجوز پذیره نویسی از ثبت شرکتها به مبلغ 171 میلیارد و ٥٦٩ میلیون ریال افزایش پیدا کرده و شرکت به سهامی عام تبدیل شد.

این کارخانه در حال حاضر تنها روی "کاغذ" بزرگترین پروژه زیربنایی استان لرستان با معافیت ١٠ ساله مالیاتی و با برخورداری از ذخائر کافی بیش از ٣٠٠ سال است.

کد خبر 826168

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha