به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سایت بانک مرکزی، این بانک در گزارشی با عنوان "خلاصه تحولات اقتصادی کشور در سال 1386" اعلام کرد: اقتصاد ایران در سال 1386 دوره نسبتا آرام و باثباتی را طی کرد .
از جنبه مدیریت اقتصاد داخلی، شتاب گیری نسبی تورم و افزایش قیمت ها پدیده ای ملموس و قابل پیش بینی برای اقتصاد کشور بود . افزایش نرخ تورم در این سال با تحولی جدی در متغیرهای بخش واقعی اقتصاد (رشد اقتصادی و نرخ بیکاری ) همراه نبود.
از دیگر تحولات اقتصاد ایران در سال 1386 می توان به تجدید نظر دولت در برخی سیاست های انبساطی قبلی و در نتیجه جابه جایی منابع اصلی تغذیه رشد نقدینگی اشاره کرد. در نتیجه این تغییر سیاست، افزایش در دارایی های خارجی بانک مرکزی جایگاه مسلط سالیان اخیر خود در افزایش پایه پولی را به افزایش در بدهی بانک ها به بانک مرکزی داد . در نتیجه شرایط مذکور، رعایت انضباط پولی بانک ها از طریق محدودسازی دسترسی آنها به منابع بانک مرکزی، در دستور کار سیاست گذار پولی قرار گرفت.
در ارزیابی کلی عملکرد بودجه 1386 ، اهتمام دولت به افزایش درآمدهای مالیاتی و سایر درآمدها و کاهش اتکا به منابع ناشی از نفت و همچنین کنترل رشد هزینه های جاری همراه با درصد تحقق قابل قبولی از تملک دارایی های سرمایه ای، ضمن عدم افزایش سقف منابع و مصارف طی این سال، قابل توجه بوده و مثبت ارزیابی می شود.
بخش خارجی اقتصاد در سال 1386 در نتیجه تحولات مثبت بازار جهانی نفت خام و روند رو به تزاید صادرات غیر نفتی از عملکرد مثبتی برخوردار بود .
همچنین تشدید تحریم نهادها و کارگزاران ایرانی از بابت دسترسی به ابزارهای متعارف مالی و بانکی بین المللی، سبب شد روند تامین مالی خارجی کندتر شود، هزینه واردات افزایش یابد و تکیه بر منابع داخلی برای تامین مالی واردات افزون تر گردد . در نتیجه عوامل مذکور، بر شدت کسری حساب سرمایه و مالی کشور در این سال افزوده شد و بخشی از درآمدهای ارزی کشور صرف تامین نیازهای وارداتی به صورت نقد شود.
در ادامه این گزارش آمده است: براساس برآوردهای اولیه، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و قیمت های جاری از 2038 هزار میلیارد ریال در سال 1385 به 2623 هزار میلیارد ریال در سال 1386 افزایش یافت که نشان دهنده 28.7 درصد رشد اسمی و 6.9 درصد رشد واقعی است.
بر این اساس، تولید ناخالص داخلی کشور در سال 1386 به 0.7 واحد درصد بیشتر رشد داشت. در این سال رشد تولید تولید ناخالص داخلی بدون نفت نیز معادل 7.6 درصد بود که از عملکرد سال گذشته یک واحد درصد بیشتر بود.
براساس آمارهای مقدماتی ، فعالیت های "کشاورزی"، "خدمات " و"حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات" ، "ساختمان" بیشترین سهم را در رشد اقتصادی کشور در سال 1386 به خود اختصاص دادند. در این میان سهم ارزش افزوده گروه کشاورزی، نفت، صنایع و معادن و خدمات از رشد تولید ناخالص ملی در این سال به ترتیب معادل 0.9، 0.1، 2.7 و 3.5 واحد درصد بود.
براساس برآوردهای اولیه، هزینه های مصرفی بخش خصوصی به قیمت های ثابت 1376 در سال 1386 معادل 9.1 درصد رشد داشت در حالی که هزینه های مصرفی در این سال بخش دولتی 4.3 درصد کاهش یافت .
رشد منفی هزینه های مصرفی بخش دولتی در سال 1386 بیشتر به اتخاذ سیاستهای انقباضی در بودجه عمومی دولت مربوط بوده است . مقایسه رشد هزینه های مصرفی بخش خصوصی و دولتی در سال 1386 با ارقام مشابه سال گذشته نشان دهنده افزایش نرخ رشد هزینه های مصرفی بخش خصوصی و کاهش نرخ رشد هزینه های مصرفی بخش دولتی می باشد
در سال 1386 ، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به قیمت های ثابت در ماشین آلات و ساختمان نسبت به سال قبل به ترتیب 2.1 و 12.8 درصد افزایش یافت.
افزایش رشد تشکیل سرمایه در ساختمان به دلیل افزایش نرخ رشد تشکیل سرمایه بخش خصوصی در این بخش و کاهش رشد تشکیل سرمایه در بخش ماشین آلات نیز به دلیل کاهش واردات کالاهای سرمایه ای بوده است . در مجموع ، نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در سال 1386 معادل 6 درصد بود که در مقایسه با سال قبل 3.3 درصد رشد نشان می دهد.
نظر شما