غلامعباس عبدی نژاد در گفتگو با مهر با اشاره به نقاط ضعف در زمینه اجرای اقدامات در کنترل فرسایش بادی و مقابله با بیابانزدایی گفت: متناسب نبودن ساختار تشکیلات بخش بیابانی با توجه به اهمیت، گستردگی، حجم عملیات و اعتبارات آن جمله مشکلات مقابله با این پدیده است، ضمن اینکه وجود 324 نفر نیروهای قراردادی متصل به اعتبارات بیابانزدایی دراکثر استانهای بیابانی، بیش از 2 میلیارد ریال را به اعتبارات طرحهای تملک دارایی تحمیل می کند.
مدیر کل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور وجود دام مازاد و شترهای سرگردان در مناطق بیابانی را بیش از 3 برابر ظرفیت موجود خواند و افزود: به منظور کنترل 1.5 میلیون هکتار کانونهای بحرانی بیابانزا در کشوربا کمبود اعتبارات سالانه استانی و ملی روبرو هستیم و به دلیل پایین بودن بنیه مالی انگیزه برای مشارکت سرمایه گذاران در طرحهای بیابانزدایی بسیار اندک است.
اجرای 9.7 میلیون هکتارطرح مدیریتی درمناطق بیابانی
وی بیان کرد: با وجود مشکلاتی که پیش روی مقابله با پدیده بیابانزدایی است، هم اکنون بالغ بر 9.7 میلیون هکتار طرح مدیریتی، اجرایی و کنترل کانونهای بحرانی تهیه و در دست اجرا است، علاوه براین بیش از 182 کانون بحرانی فرسایش بادی در بیش از 97 شهرستان بیابانی شناسایی شده است.
احیای 2 میلیون هکتارجنگلهای دست کاشت کشور
عبدی نژاد اعلام کرد: در حال حاضربه منظور کنترل فرسایش بادی و مقابله با بیابانزدایی 2 میلیون هکتار جنگلهای دست کاشت بیابانی و اراضی بیابانی در سطح کشوراحیاء شده است.
وی وجود دانش بومی غنی در استانهای بیابانی و استفاده از آنها به جای پروژه های پرهزینه، وجود گیاهان اقتصادی، مشارکت برخی از دستگاههای اجرایی در طرحهای بایبانزدایی و تثبیت شنهای روان را از جمله عواملی عنوان کرد که کنترل فرسایش بادی و مقابله با بیابانزدایی را در سطح استاهای بیابانی کشورامکانپذیر می کند.
اجرای مدیریت بحران و مدیریت ریسک در مناطق بیابانی
مدیر کل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشوراظهارداشت: با شناسایی کانونهای بحرانی فرسایش بادی کشور و تصویب برنامه ملی مدیریت مناطق بیابانی هم اکنون به جای اجرای پروژه های مدیریت بحران در مناطق بیابانی دو نوع مدیریت بحران و مدیریت ریسک در دستورکار قرار گرفته است، به نحویکه برای کنترل کانونهای بحرانی فرسایش بادی و مناطقی که واجد خسارت اقتصادی و زیستی هستند، برنامه های اجرایی در قالب مدیریت بحران عملیاتی می شود.
وی تصریح کرد: در مناطقی که تحت تاثیرعوامل انسانی در معرض بیابانزایی قرار دارند، برنامه های اجرایی در قالب مدیریت ریسک و با هدف پیشگیری و کنترل عوامل بیابانزا دنبال می شود.
پیشنهاد احیای بیش از 2 هزار هکتار مناطق بیابانی
عبدی نژاد خاطرنشان کرد: استفاده از انرژی های خورشیدی جهت کاهش بوته کنی درمناطق بیابانی، احیاء کویرهای مرطوب، پیشنهاد اجرای طرح 2 هزار و 250 هزار هکتاری احیاء مناطق بیابانی، اجرای پروژه مقیاس بین المللی ظرفیت سازی اجرای برنامه ملی بیابانزادایی کشور، تهیه و اجرای طرحهای الگویی بهره برداری از اکوتوریسم مناطق بیابانی، تهیبه بانک اطلاعاتی طرحهای اجرایی بیابانزدایی از برنامه هایی است که در راستای کنترل فرسایش بادی و مقابله با بیابانزدایی در دستور کار قرار گرفته است.
نظر شما