به گزارش خبرگزاری مهر، سید مهدی زریباف سرپرست پروژه جامع الگوی اسلامی ــ ایرانی پیشرفت در مرکز پژوهشهای فرهنگی و اجتماعی ضمن توضیح مفهوم "الگوی اسلامی ــ ایرانی توسعه" و اهمیت آن اظهار داشت: طی سه دهه گذشته، به منظور نظریهپردازی درباره نظامهای اجتماعی اسلام و نیز اجرای آنها در کشور، کوششهای بسیاری شده است، در این میان، تاکنون در عرصهۀ نظام سیاسی، توفیقات بسیاری بهدست آمده است.
زریباف افزود: یکی از این توفیقات استقرار نظام مردمسالاری دینی در ایران با محوریت ولایت فقیه است. پس از دوران معصومین و بهویژه حکومت امام علی(ع) چنین دستاوردی در دنیای اسلام سابقه نداشته است. در سه دهه اخیر آشکارا نشان داده شد که نظام مردمسالاری دینی، آثار بسیاری، هم در بعد معنوی و هم در بعد مادی برای کشور دارد.
وی با بیان اینکه در عرصه نظام اقتصادی، با وجود گذشت سه ده از عمر انقلاب، تعالیم اسلامی آنگونه که باید به صورت نظریهای کارآمد طراحی و اجرا نشده، تصریح کرد: در دهه اول انقلاب، بهطور طبیعی کشور درگیر دفاع مقدس بود و مباحث اقتصادی اسلام، چه در مرحله نظر و چه مرحله عمل، چندان مطرح نمیشد. طی دهه دوم و سوم، در کشور ما چهار برنامه توسعه اقتصادی و اجتماعی اجرا شده است. هدف برنامههای اول و دوم اجرای سیاست تعدیل اقتصادی بود. این سیاست در فراهم کردن زمینه لازم برای ایجاد بعضی از تغییرات ساختاری در اقتصاد ایران خوب عمل کرد، اما در مورد مسائل مهمی چون توزیع عادلانه درآمد و اصلاح الگوی نادرست مصرف تابع الگوهای رایج غربی بود و توفیق لازم را نیافت.
زریباف در ادامه یاد آور شد: در برنامه سوم و چهارم، همچنان برنامههای قبلی ادامه یافت و بر دنبالهروی از الگوهای غربی پافشاری شد بهگونهای که رفتهرفته تعارض میان اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی با برنامههای اقتصادی کشور پررنگتر شد. در حال حاضر آنچه مقام معظم رهبری برای دهه چهارم انقلاب مطرح کردهاند این است که ما از عملکرد گذشته در حوزه مدیریت درس بگیریم و با اتکا به منابع غنی اسلامی به الگوی اسلامی ــ ایرانی پیشرفت دست یابیم.
وی با اشاره به اصول مهم در الگوی اسلامی، نخستین اصل را محوریت انسان و توسعه و تکامل توأم مادی و معنوی خواند و گفت: محوری بودن، پایهای و ساختاری بودن بحث "عدالت"، سعادت و قرار گرفتن تکنولوژی، دانش و فناوری در خدمت انسان است، تفکیک نکردن فرهنگ، سیاست، اقتصاد و سایر ابعاد اجتماعی و انسانی را از دیگر اصول این بحث عنوان کرد .
زریباف با اشاره به اینکه الگوسازی برای پیشرفت، خود مقدمه پیشرفت است و لازمه تحقق چنین الگوی ایده آلی که شایستگی عرضه به جهان را داشته باشد، درونزا بودن درخواست و نیاز چنین الگویی و همکاری و همیاری عموم جامعه و فرهنگ اجتماعی با آن است، اظهار داشت: ایران را باید از دو منظر بررسی کرد یکی در قالب نظام جمهوری اسلامی ایران و دیگری در قالب هویت خاص ایرانی و"ایرانیت".
سرپرست پروژه جامع الگوی اسلامی ــ ایرانی پیشرفت در مرکز پژوهشهای فرهنگی و اجتماعی با اشاره به اینکه نظام جمهوری اسلامی، مولود انقلاب اسلامی است، تصریح کرد: با این نوع رویکرد ما علاوه بر داشتن الگو برای همه جوامع بشری باید بتوانیم این الگو را در قالب نظام جمهوری اسلامی و ایرانیت ایران در نظر بگیریم.
زریباف یادآور شد: در قالب نظام جمهوری اسلامی، این نظام، با توجه به استمرار انقلاب اسلامی تا حکومت حضرت مهدی(عج)، رسالتهای منطقهای و بینالمللی را هم دنبال میکند. بنابراین الگوی پیشرفت را نمیتوان بدون توجه به این نکته تدوین کرد. به علاوه تحولات جهانی هم در طراحی الگوی ما تأثیرگذار است یعنی رابطهای دو طرفه میان این دو برقرار است.
وی در طراحی الگوی توسعه دو نکته اساسی داشتن اعتمادبهنفس یعنی باور به توانایی خود در طراحی و تولید الگوی اسلامی پیشرفت و دیگری داشتن اراده سیاسی و عزم ملی برای طراحی و تحقق این الگو را مورد توجه قرار داد.
به مناسبت ورود به دهه چهارم انقلاب، که رهبر معظم انقلاب اسلامی آن را دهه پیشرفت و عدالت نامگذاری کردهاند، مرکز پژوهشهای فرهنگی اجتماعی با همکاری شماری از مراکز علمی کشور، همایشی را تنظیم کرده که نشست مقدماتی آن چهارشنبه 30 بهمن برگزار خواهد شد. این همایش با همکاری مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مرکز مطالعات راهبردی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، پژوهشگاه علوم انسانی و اجتماعی جهاد دانشگاهی و مرکز پژوهشی مبانی و مدلهای اقتصادی برگزار میشود.
نظر شما