۲ اسفند ۱۳۸۷، ۱۰:۲۰

درسال 88 صورت می گیرد؛

اجرای عملیات آبخیزداری در 2 میلیون هکتار از اراضی شیب دار

اجرای عملیات آبخیزداری در 2 میلیون هکتار از اراضی شیب دار

معاون آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: در صورت تخصیص اعتبارات استانی و ملی، عملیات آبخیزداری در سال آینده در سطحی معادل بیش از دو میلیون هکتار از حوزه های آبخیز اجرا خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد رضا شجاعی در جریان بازدید خبرنگاران از پروژه های آبخیزداری بندر عباس گفت: در سال جاری در صورت تخصیص اعتبارات ملی به مبلغ 113 میلیارد تومانن معادل یک میلیون هکتار از اراضی حوزه های آبخیز تحت پوشش عملیات آبخیزداری قرار می گیرد، ضمن اینکه با تخصیص 71 میلیارد تومان اعتبارات مصوب استانی معادل 980 هزار هکتار از این اراضی تحت پوشش قرار خواهد گرفت.

معاون آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری بیان کرد: در پایان سال 1404 سطحی معادل 87 میلیون هکتار از حوزه های آبخیز کشور تحت پوشش عملیات آبخیزداری قرار می گیرد، این در حالی است که مساحت حوزه های آبخیز کشور معادل 125 میلیون هکتار است.

وی اعلام کرد: در صورت تخصیص اعتبارات استانی و ملی عملیات آبخیزداری سال آینده در سطحی معادل بیش از دو میلیون هکتار از حوزه های آبخیز کشور اجرا می شود، ضمن اینکه کل اراضی قابل اجرای این عملیات معادل 6.5 میلیون هکتار است.

شجاعی با اشاره به اجرای عملیات آبخیزداری در برنامه پنجم اظهار داشت: پیش بینی می شود در برنامه پنجم در 25 میلیون هکتار از حوزه سدها، 25 میلیون هکتار از خارج از حوزه سدها و یک میلیون و 950 هزار هکتار به حوزه پخش سیلاب عملیات آبخیزداری انجام شود.

معاون آبخیزداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری خاطر نشان کرد: میزان اعتبارات هزینه شده تاکنون برای طرحهای آبخیزداری 5 هزار و 647 میلیارد ریال بوده و سطح عملیات اجرایی آبخیزداری حدود 21 هزار هکتار است.

وی خاطر نشان کرد: اجرای عملیات آبخیزداری در کشور کنترل حدود 15 میلیون تن رسوب در سال، کنترل فرسایش خاک 45 میلیون تن در سال، استحصال و تغذیه حدود 190 میلیون متر مکعب هرز آب سطحی در سال، مقابله با تهدیدات سیل در 15 شهر، 300 روستا و 30 هزار هکتار اراضی زراعی و استحصال بیش از 100 میلیون متر مکعب سیلاب در سال را به دنبال خواهد داشت.

شجاعی یکی از طرحهای پیشنهادی برای مقابله با آثار ناشی از خشکسالی را اجرای طرح آبخیزداری و آبخوانداری در کشور خواند و گفت: کشور دارای 14 میلیون هکتار عرصه مناسب پخش سیلاب است که قابلیت ذخیره 413 میلیارد متر مکعب در شرایط متوسط و بیش از هزار و 34 میلیارد متر مکعب در شرایط پرسالی در آبخوانها را دارد.

وی با اشاره به وجود 399 سد بزرگ و 50 سد برق آبی در کشور، عنوان کرد: سطح حوزه آبخیز این سدها 34.7 میلیون هکتار است که 33.7 میلیون هکتار تحت اجرای عملیات آبخیزداری قرار دارد ضمن اینکه سالانه 178 میلیون متر مکعب از حجم مخازن این سدها در اثر رسوب گذاری کاهش می یابد. 

مهار یک میلیارد متر مکعب آب در استان هرمزگان

هوشنگ همتی فر معاونت آبخیزداری و منابع طبیعی استان هرمزگان نیز بیان کرد: در حال حاضر بالغ بر 14 سد در حوزه آبخیز در دست احداث است، ضمن اینکه با توجه به خشکی 70 درصد چشمه ها، عملیات احیای 30 درصدی آنها در دستور کار قرار گرفته است.

وی با اشاره به وجود 700 چشمه در این استان افزود: با انجام عملیات آبخیزداری هم اکنون 50 درصد چشمه ها احیا و فعال شده است .

معاونت آبخیزداری و منابع طبیعی استان هرمزگان میزان اراضی کشاورزی استان را 148 هزار هکتار خواند و افزود: در 17 سال اخیر بالغ بر حدود 4 میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای اجرای هزار و 46 طرح مصوب آبخیزداری به کشاورزان پرداخت شده است.

وی با اشاره به افت آبهای زیر زمینی در استان، تصریح کرد: با توجه به تشدید روند بیابانی و بهره برداری از منابع زیر زمینی ، انجام عملیات آبخوانداری و آبخیزداری امری ضروری است؛ لذا با اجرای این عملیات مهار حداقل یک میلیارد متر مکعب از سیلابهای استان امکان پذیر می شود.

همتی فر ظرفیت مهار آب در استان را حدود 900 میلیون متر مکعب خواند و افزود: میزان روان آبها در استان معادل 5.6 میلیارد متر مکعب است که 4 میلیارد متر مکعب آن به دلیل عبور از گنبدهای نمکی از دسترس خارج می شوند.

وی با بیان اینکه 31 دشت استان در معرض تخلیه و نشست زمین است، افزود: در راستای تغذیه این تعداد از دشتها هم اکنون معادل 6 هزار و 200 سازه آبی در حال اجرا است که به ذخیره سازی 380 میلیون متر مکعب آب منتهی می شود.

معاونت آبخیزداری و منابع طبیعی استان هرمزگان در پایان رکود تبخیر آب در استان را سالانه حدود 4 هزار میلیمتر عنوان کرد.

کاهش 230 میلیون متر مکعبی منابع آب و خاک

الیاس پرورشی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان گفت: این استان با مساحت 7 میلیون و 100 هزار هکتار جزو مناطق خشک کشور محسوب می شود، ضمن اینکه مساحت جنگلها معادل یک میلیون و 100 هزار هکتار، مساحت بیابان معادل یک میلیون و 560 هزار هکتار و مراتع معادل 4 هزار و 50 هکتار است.

وی ورودی آب به استان را 20 میلیارد متر مکعب ارزیابی کرد و افزود: بالغ بر 13 میلیارد متر مکعب از آبهای ورودی تعریق و تبخیر می شود و با انجام عملیات آبخیزداری و انهار سنتی مردم بالغ بر حدود یک میلیارد متر مکعب آب مهار و کنترل می شود.

پرورشی میزان آبهای زیر زمینی استان را معادل یک میلیارد و 400 متر مکعب خواند و گفت: با انجام عملیات آبخیزداری قبل از انقلاب 150 هزار متر مکعب آب توسط 23 سازه آبخیزداری در استان مهار شده در حالی که هم اکنون 380 میلیون متر مکعب آب به واسطه پروژه های آبخیزداری کنترل می شود.

وی میزان سازه های آبخیزداری در استان را 6 هزار و 200 سازه عنوان کرد و افزود: حدود 19 هزار هکتار از سطوح بیابانی استان توسط جنگل کاری و تثبیت شنهای روان احیا شده است.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان با بیان اینکه امسال 79 میلیارد تومان اعتبار جهت اجرای عملیات آبخیزداری اختصاص یافته است، اظهار داشت: در سال جاری 22 پروژه آبخیزداری اجرایی شده که 14 میلیون و 500 هزار متر مکعب بر روی کنترل آب موثر بوده است.

وی با تاکید بر حفظ بهره برداری صحیح از منابع آبها به منظور تولید پایدار و بهینه از طریق عملیات آبخیزداری، عنوان کرد: سالانه بیش از 230 میلیون متر مکعب منابع آب و خاک در کشور کاهش می یابد.

کد خبر 836936

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha