سخنگوی فراکسیون عشایر کشور و نماینده مردم کلیبر و هوراند در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات ورنی بافان گفت: متاسفانه فقدان نقدینگی و عدم حمایت ازورنی بافان ارسباران، سود و منفعت این هنرمندان را نصیب دلالان می کند.
وی اظهار داشت: متاسفانه عدم حمایت های لازم از این صنعت بسیار مهم، باعث شده رونق این کالای صادراتی به فراموشی سپرده شود.
فتحی پور تاکید کرد: در این میان برای نجات این هنر بومی عشایر منطقه اعزام بازرسان ویژه از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای حل مشکلات ورنی بافان و ارائه تمهیدات ویژه برای حمایت از این صنعتگران گمنام ضروری است.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به پتانسیل های بالقوه در منطقه ارسباران در بخش صنایع دستی، میراث فرهنگی، آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری، راه اندازی اداره میراث فرهنگی و گردشگری را یکی از نیازهای اساسی منطقه در جهت جذب و راهنمایی گردشگران و بازدید علاقه مندان از مناطق مختلف این منطقه ذکر کرد و خواستار تسریع در این زمینه شد.
فتحی پور در عین حال اظهار داشت: به خاطر عدم سرمایه گذاری کلان دولتی در منطقه مفهوم صنعت در آن، فقط در صنایع دستی، ورنی بافی و گلیم بافی و نیز قالی بافی خود را نشان می دهد و دولت باید توجه جدی ویژه ای به صنعت منطقه نشان دهد تا صادرات صنایع دستی رونق یابد.
وی ایجاد نمایشگاه دائمی ورنی ازسوی سازمان صنایع دستی ،میراث فرهنگی و گردشگری رادرجهت عرضه محصولات صنایع دستی عشایروروستائیان غیورمنطقه ارسباران را از خواسته های مهم این قشرخدوم و زحمتکش عنوان کرد و خواستارتشکیل کمیته ای متشکل ازسازمان میراث فرهنگی و امورعشایری در جهت ارائه راهکارهای مناسب عملی به منظور تدوین برنامه های لازم دررونق این صنعت شد.
نایب رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی تاکید کرد: به منظور برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر لازم برای بهبافی و ارتقای آگاهی تولید کنندگان ورنی با آموزشهای تخصصی، معاونت صنایع دستی استان آذربایجان شرقی باید وارد عرصه شود.
نماینده مردم کلیبر و هوراند در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متاسفانه عدم برنامه ریزی در جهت رونق این صنعت باعث شده بازار صادرات جهانی را در حوزه صنایع دستی از دست داده و کشورهای دیگر که به الگوپردازی از کشور ما بعد از ما شروع کرده اند در این زمینه موفق باشند.
وی با اشاره به نقش صنایع دستی در اقتصاد عشایر و روستاییان کشور افزود: توسعه و رونق صنایع دستی یکی از منابع مهم اشتغال پایدار و رونق صادرات غیرنفتی است لذا همه باید در این حوزه تلاش کرده و در جهت شناسایی این صنعت برنامه ریزی کنیم.
یادآور می شود، "ورنی" محصولی است میان گلیم و فرش که همچون سایر گلیمها بصورت ذهنی و بدون نقشه از پیش تهیه شده به وسیله زنان و دختران عشایر و روستائیان منطقه ارسباران بافته میشود.
تار و پود این فرش همانند قالی از نخهای پنبهای، پشمی و ابریشمی فراهم شده و گاهی برای چلهکشی از پشم گوسفند هم که در منطقه بصورت فراوان وجود دارد استفاده میشود.
"ورنی" در میان عشایر شاهسون و روستاهای کلیبر، خداآفرین، هوراند و روستاهای بخش مرکزی از رونق قابل توجهی برخوردار بوده و در حال حاضر کشور ما تنها صادرکننده این محصول است.
این محصول هم بر روی دار افقی و هم بر روی دار عمودی بافته می شود که در داخل چادر و خانههای روستائیان و عشایر مستقر میشود.
20 هزار نفر در منطقه ارسباران به ورنی بافی اشتغال دارند |
در مناطق وسیعی از ارسباران ( اهر، کلیبر، هوراند و ورزقان،آبش احمدوخداآفرین ) ورنی بافی رواج داشته و مردم منطقه معمولاً مواد اولیه خود را از دلالان بومی و غیربومی گرفته و ورنی بافته شده را به صاحب مواد اولیه تحویل داده و فقط دستمزد دریافت میکنند .
جالب اینکه هم اکنون بیش از 20 هزار نفر از جمعیت منطقه ارسباران در مناطق عشایری و روستایی به تولید ورنی اشتغال دارند و امرار معاش خود را از تولید ورنی تامین می کنند.
منطقه ارسباران با جمعیتی بالغ بر چهارصد هزار نفر در شمال شرق آذربایجان شرقی واقع شده و شهرهای اهر،کلیبر و ورزقان راشامل می شود.
نظر شما