به گزارش خبرنگار مهر در رشت، دبیر علمی همایش بزرگداشت استاد سمیعی در این مراسم گفت: جاذبه علمی بیش از شش دهه خدمت صادقانه استاد سمیعی به فرهنگ و ادب ایران زمین باعث شد تا بیش از 75 چکیده مقاله و 60 مقاله کامل در پی اعلام فراخوان دبیرخانه جشنواره از سراسر کشور برای این همایش ارسال شود و این رقم در مقایسه با همایشهای مشابه برای دانشگاه گیلان مایه افتخار و مباهات است.
محمد کاظم یوسف پور با بیان اینکه برگزاری همایش بزرگداشت علاوه بر ایجاد فرصتی برای سپاسگزاری و تقدیر از یک عمر فعالیت استاد سمیعی در گستره ادب و فرهنگ ایرانی و اسلامی عرصه ای برای ارائه تازه ترین یافتههای علمی پژوهشگران و محققان زبان و ادبیات فارسی را فراهم آورده است.
وی همچنین بیان داشت: کمیته علمی همایش حدود 40 مقاله را از میان آثار رسیده برای چاپ در مجموعه مقالات برگزید و حدود 22 اثر نیز از این میان به صورت سخنرانی در این همایش ارائه میشود.
یوسف پور با اشاره به اینکه مجموعه الکترونیکی این مقالات به صورت لوح فشرده در بین شرکت کنندگان توزیع شده است، افزود: متن کامل مقالات پس از بازبینیها و اصلاحات احتمالی به صورت یک کتاب مستقل و در شمایلی شایسته به چاپ خواهد رسید.
استاد دانشگاه گیلان ادامه داد: همایش علمی بزرگداشت استاد سمیعی با مشارکت و پشتیبانی استانداری گیلان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گیلان و شورای اسلامی شهر رشت و...برگزارشده است.
استاد " احمد سمیعی گیلانی" در 11 بهمن ماه 1299 شمسی در محله سنگلچ تهران متولد شد و پس از چند ماه توسط خانواده به شهر رشت آورده شد و در این شهرسالهای آغازین زندگی خود را طی کرد.
در خرداد ماه 1312، امتحان نهایی دوره دبستان را با موفقیت پشت سرگذاشت و شاگرد اول استان گیلان شد در خرداد ماه 1318 نیز در امتحانات سراسری کشور در رشته علمی شاگرد اول استان گیلان شد و با اخذ مدال علمی درجه دو دوره شش ساله دبیرستان را به پایان برد.
در مهر همان سال در امتحان ورودی دانشکده فنی دانشگاه تهران رتبه یک را کسب کرد و مجوز ورود به این دانشگاه را دریافت کرد اما به دلیل علاقه وافر به زبان و ادبیات فارسی از ادامه تحصیل انصراف داد و پس از شرکت در امتحانات ورودی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران این بار در رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران پذیرفته شد.
در دوره تحصیل خود در محضر استادانی همچون ملک الشعرای بهار، بدیعالزمان فروزانفر، کاظم عصار، فاصل تونی، احمد بهمن یار، دکتر یحیی مهدوی، دکتر علیاکبر سیاسی، برتراند و مادام رهاوی که استادان فرانسوی وی بودند تلمذ کرد.
دبیری مجموعه سخن فارسی که 11 عنوان آن به کتاب درسی دانشگاهی تبدیل شد، ویراستاری مجله نشر دانش و مقالات دانشنامه جهان اسلام، سردبیری نامه فرهنگستان، ویراستاری بیش از 100 کتاب درسی دانشگاهی، عضویت در مرکز بینالمللی مترجمان ادبی فرانسه، مشاوره علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سرپرستی و عضویت در هیئت علمی فرهنگ آثار ایرانی اسلامی و عضویت در هیئت تحریریه مجله ادب پژوهی دانشگاه گیلان از جمله فعالیتهای پر شمار استاد سمیعی در عرصه ادب و فرهنگ در سالهای گذشته محسوب میشود.
تالیفات پرشمار او را در چند دسته اصلی از جمله ترجمه و تصنیف میتوان طبقهبندی کرد، ترجمه آثار "دلدار و دلباخته" از جرج ساند، "سالامبو" از گوستاو فلوبر، "خیال پروریها" از ژان ژاک روسو، "برادرزاده رامو"از دیدرو، "نظر خلاف عرف درباره هنرپیشگان "از دیدرو و "چیزها" از جرج ترک، بخشی از ترجمههای پرشمار استاد سمیعی از زبان فرانسوی به فارسی را تشکیل میدهند.
"شیوهنامه دانشنامهی جهان اسلام" و "آئین نگارش و ویرایش" نیز از جمله برجسته ترین کتابهای تالیف شده توسط استاد سمیعی است.
وی در نخستین دوره جشنواره چهرههای ماندگار به عنوان چهره ماندگار ادب و فرهنگ معرفی شد و در دومین دوره جشنواره بینالمللی فارابی برای ادبیات و علوم انسانی نیز از دست ریاست جمهوری لوح تقدیردریافت کرد.
عضویت پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، سردبیری نامه فرهنگستان، مدیریت گروه ادب معاصر در فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضویت در شورای عالی ویرایش صدا و سیما بخشی دیگر از فعالیتهای این فرهیخته نام آور گیلانی را تشکیل میدهند.
نظر شما