به گزارش خبرنگار تجسمي مهر ، احمد مسجد جامعي در اين نشست ضمن تشكر از كليه فعاليت هاي انجام شده براي برپائي اين جايزه گفت : آنچه د ربرپائي اين جايزه ، بايد دانست ، اين است كه با يك را ه هموار روبرو نيستيم ، اما هدف اين جايزه فراهم كردن زمينه اي براي توليد آثاري با گرايش نيايش است . طرح اين جايزه از نوع آوري و شجاعت برخوردار است و از اين جهت مي توان آن را كاري دانست كه بايد پيرامونش بحث ها و تبادل نظرات گوناگوني از جهت مفهوم و مصداق انجام شود تا داوران آثار به نقطه ديد مشتركي دست يابند .
وي در ادامه سخنان خود گفت : به هر صورت در عين حالي كه راه برپائي اين جايزه راه همواري نيست ، شايد از لحاظي آن را نتوان راه جديدي در عرصه هنر دانست . بايد دانست هنر و نيايش از يك خانواده هستند . نيايش نوعي توصل و ايمان به غيب است كه علماي عرفان از آن نام برده اند . با اين ديدگاه دو حوزه هنر و نيايش بسيار نزديك به هم هستند . براي مثال با نگاهي به حوزه شعر به عنوان يك گونه هنري به بيتي از نظامي برمي خوريم كه مي گويد : پس شعرا آمد و پيش انبيا .
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي توضيح داد : در اين بيت منظور از پس و پيش ، بيان زمان و مكان نيست . بلكه منظور از آن بيان رتبه و جايگاه است . يعني دراين بيت هنرو انبيا كه مظهر نيايش هستند ، در يك خانواده قرار مي گيرند . در گذشته تاريخي ما نيز همين گونه بوده است ، يعني آثار هنري ما جملگي داراي معاني ظريف و پيچيده اي بوده اند كه درك آنها بدون توجه به ساحت آنچه كه انبيا و اوليا گفته اند ممكن نيست .
احمد مسجد جامعي در رابطه با برد جهاني آثار هنري ايراني كه بر پايه مبناهاي عرفاني خلق شده اند ، افزود : مثنوي ، اثري است كه در سالهاي اخير بيش از ديگر آثار ادبي ايراني به زبانهاي خارجي ترجمه شده است . اين درحالي است كه تنها احاديث مثنوي با نگارش آقاي فروزانفر چهار جلد و آيات مثنوي به نگارش آقاي درگاهي هم يك جلداست . اين به معني ان است كه مطرح ترين و پرفروشترين اثر ادبي ايران در سطح جهان اثري است كه به هنر و نيايش مي پردازد .
وي گفت : با نگاهي به سايت اينترنتي آمازون ، متوجه مي شويم كه توجه جهاني نيز به مقوله نيايش و عرفان بسيار زياد است . در سفري كه به اتفاق حسين خسرو جردي و فرنود و رئيس انجمن مجسمه سازان ايران طي ماه گذشته به كرواسي كه يكي از كشور هاي پيشرفته اروپاي شرقي است داشتم متوجه يك مجسمه بسيار عظيم شدم كه شمشير آن با بدن مجسمه متناسب نبود . پس از آنكه علت آن را جويا شدم ، از سوي راهنمايان كروات عنوان شد ، اين مجسمه به هنگام طراحي از قامتي بلند تر برخوردار بود اما به اين دليل كه اگر با همان ابعاد اوليه طرح ساخته ميشد ارتفاع آن از برج اصلي كليساي مركزي اين شهر بلند تر مي شد به هنگام اجرا 6 متر از ارتفاع آن كاسته شد . اين در حالي است كه ما در ايران نمي توانيم چنين كاري كنيم . در واقع ما در ايران با وجود تمام شعارهايي كه مي دهيم ، با تمام ابعاد، ذليل مدرنيته هستيم . پذيرش اين مسئله كه درابعاد مجسمه اي بخاطر حفظ عظمت يك مكان مذهبي دخل و تصرف شود ، نشان دهنده سطح پذيرش بالاي يك جامعه است .
مسجد جامعي درادامه سخنان خود ضمن اشاره به مجموعه گزارش هائي كه از سوي مراكز امريكائي تهيه شده و در آنها از افزايش چشمگير رويكرد عمومي مردم جهان نسبت به دين ياد شده است ، گفت : ما همواره در مجامع فرهنگي و حتي مجامع سياسي كه رويكرد فرهنگي در آنها مطرح است ، حرف اول را مي زنيم . نمونه آن مطرح شدن بحث گفتگوي تمدن ها در سازمان ملل از سوي رئيس جمهور خاتمي است كه به اجماع هم رسيد .
وي در ادامه با شاره به اين مطلب كه مجيد مجيدي فيلمسازي است كه بيشترين تعداد جايزه هاي بين المللي را در عرصه سينمادر جشنواره هاي بين المللي به خود اختصاص داده است گفت : ويژگي مجيد مجيدي دراين است كه نگاهي معنا گرا دارد وبدون اينكه آيه و قرآن بخواند ، مفاهيم معنوي را مطرح مي كند .
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود : بدون شناخت نيايش نمي توان هنر ايران را شناخت . زيرا در همه هنرهاي ايراني اعم از نقاشي و معماري و شعر و ... زير ساختهائي برپايه عرفان و نيايش موجود است . در حوزه هاي جديد هم به همينگونه است و در ادبيات معاصر ، هم ما بسيار متاثر از ادبيات عرفاني هستيم . مرحوم طباطبائي اوپانيشاد ها را درس مي داد و حتي شرح حافظ را نيز نوشته است . بزرگان ما از همه دستاوردهاي فكري و معنوي بشري استفاده مي كردند . و به همين دليل آثار بزرگي خلق مي كردند . تنها در دوره كنوني است كه عده اي سيعي دارند ، صاحت دين را از هنر جدا كنند . اين شكل بزرگي است كه باعث ناهموار شدن برپائي اين جايزه مي شود . زيرا از هر دوسو عده اي سعي دارند اين دو حوزه را از هم جدا نگاه دارند .
وي درپايان با شاره به ديگر حركت هاي بين المللي از جمله جشنوراه تئاتر فجر ، فيلم فجر و جايزه جهاني كتاب ، تاكيد كرد با ايجاد يك زبان مشترك بين داوران اين جايزه و ايجاد يك حركت اطلاع رساني درست مي توان اين جايزه را در ايران ودر سطح بين المللي به خوبي برپا كرد .
گفتني است ، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي باپايان يافتن نشست اعضاي اصلي برپائي جايزه جهاني هنر ونيايش به استقبال سفير واتيكان رفت .
سخنان وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در نشست جايزه جهاني هنر و نيايش :
هنر و نيايش دو نمود يك پديدار هستند
احمد مسجد جامعي ، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در جلسه اي كه صبح امروز در دفتر كارش به منظور يافتن بهترين راهكارهاي برپائي جايزه جهاني هنر و نيايش انجام شد ، طي سخناني برپائي اين جايزه را يكي از راهكارهاي مطرح شدن ايران در سطح جهان دانست .
کد خبر 85205
نظر شما