۱۴ فروردین ۱۳۸۸، ۱۰:۴۸

گزارش مهر/

عشایر کوچ‌رو از حمایت محرومند

عشایر کوچ‌رو از حمایت محرومند

ناهماهنگی در مدیریت کوچ عشایر و ریزش نزولات آسمانی در چند روز اخیر به ویژه در مناطق سردسیر شرایط زندگی را برای عشایر مرکزی ایران به شکلی نگران‌کننده تغییر داد و از ناآمادگی مراکز مرتبط با جمعیت کوچ‌رو پرده برداشت.

به گزارش خبرنگار مهر، خشکسالی ناشی از تغییرات آب و هوایی در چند سال اخیر، عشایر کوچ رو را مجبور به کوچ زودهنگام کرد. این در حالی است که عشایر مرکزی ایران که جمعیتی بالغ بر یک میلیون و 200 هزار نفر جمعیت دارند و شامل عشایر بختیاری، قشقایی و بویراحمد که در حاشیه رشته کوه های زاگرس زندگی می کنند به خاطر شرایط کوچ زودرس و بارش شدید برف وباران دچار مشکلات جدی شده  و تلفات سنگینی داده اند.

ریزش 80 میلی متری برف و باران در منطقه سردسیر بویراحمد و مجموع 225 میلی متری بارش در استان کهگیلویه و بویراحمد که جمعیت زیادی را در این کوچ زودرس در خود جا داده است، جمعیت دام و طیور عشایر کوچ رو را با بحران جدی مواجه کرده است، اگرچه تلاش برای نجات جان عشایر نشینان و دام هایشان در استان های همجوار در حال برنامه ریزی است، اما شدت سرما و مشکلات جابجایی، حیات کوچ نشینان را تهدید می کند و تا امروز تلفات زیادی نیز به دنبال داشته است. 

بنا براین گزارش، عشایر مرکزی ایران به شکل پراکنده در استان های فارس، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و چهار محال و بختیاری زندگی می کنند، با این حال هیچ سازمان یافتگی ویژه ای در خصوص عشایر انجام نشده و حتی سازمان هواشناسی نیز برنامه ای برای اطلاع رسانی عشایر از میزان بارش و احتمالات جوی که نیاز شدید عشایر به عنوان جمعیتی مولد است ندارد.

یک هنرمند عکاس و مردم شناس که از زندگی مردم عشایر عکس برمی دارد در خصوص مشکلات بوجود آمده برای عشایر مرکزی ایران، به خبرنگار مهر گفت:عشایر کوچ رو قدمت طولانی و سابقه درخشان در کشور دارند و از قدیمی ترین تمدنهای بشری بوده اند و همیشه از منتفع و استقلال و آزادی وطن دفاع کرده اند و مرزبانان خوبی برای کشور بوده اند و روحیه جنگاوری داشته اند و به خاطر اینکه عشایرهمیشه اسب و تفنگ در اختیار داشته از قدرتمند ترین افراد محسوب می شده اند و روحیه نظامی گری داشته اند و در طول تاریخ از مرزهای کشور دفاع کرده اند و کشوری که داری عشایر بوده از خطرات نجات می یافته است و لازم است در شرایط اضطراری مثل این روزها دولت به کمک آنها بشتابد و خطری که الان جانشان را تهدید می کند را مرتفع کنند.

حسن غفاری با اشاره به جنگ تحمیلی و حضور عشایر در جنگ بی هیچ منتی و با امکانات خود، نجات عشایر از بحران پیش رو را از وظایف جدی دولت برشمرد و تاکید کرد: وقتی عشایر چنین روحیه ای دارد و تولید کننده بیشترین پشم و لبنیات و گوشت و دیگر محصولات است و از طرفی هم و کمترین مصرف را دارد آیا نباید مورد توجه و حمایت جدی واقع شود؟ قطعا اگر وضعیت بارندگی به همین صورت ادامه پیدا کند تمام دام های عشایر از بین می رود و عشایر متحمل سختی های زیادی خواهد شد که قطعا به ضرر کشور است و فشار اقتصادی ان به کشور وارد می شود.

این عکاس مردم شناس عشایر را از عدالت اجتماعی جامعه محرم دانست و گفت: آیا یک دهم یک شهروند عادی در اجتماع ما به مردم عشایر توجه می شود که جمعیتی تولید کننده و بی ادعا است؟ و قطعا وضعیت بوجود آمده نشان می دهد عشایر تولید کنندگان بدون ضرر و زیان برای کشوراند و حاصل  دسترنج خود را می خورند، بدون اینکه از کوچکترین امکانات رفاهی برخور دار باشند، عشایر از امکانات آب و برق و گاز استفاده نمی کند و با این شدت بارش و یخ بندان بعد از این  زندگی سخت و طاقت فرسایی خواهد داشت.

غفاری ادامه داد: عشایر کوچ رو در تمام مناطق کشور وجود دارند جز در استان هایی مثل یزد و کردستان، و امروز جز عشایر مرکزی ایران عشایر لک و عرب نیز در کشور هستند که با این مشکلات دست به گریبانند. اما  حوزه نگرانی ما عشایری است که قرار است در مناطق دنا سکنی بگزیند. چون برف زیادی آمده و دنا که بلند ترین قله رشته کوه زاگرس از آباده تا چهارمحال وبختیاری است بیشترین جمعیت عشایر را در دل خود جای می دهد و این شرایط بسیار دشوار است و عشایر بویراحمد و قشقایی در خطر جدی است و حتی عشایری که کوچ نکرده نیز به دلیل فقر زمین از بابت پوشش گیاهی با مشکلات زیادی مواجه اند و نمی توان به بسیج خدمات و امکانات نهادهای مرتبط چندان امیدورا بود.

به گزارش خبرنگار مهر، بر اثر کوچ زودرس و به خاطر نبود قشلاق مناسب و خشکسالی در مناطق جنوبی کشور از استانهای فارس، بوشهر و خوزستان عشایر در مسیر حرکت به سمت مناطق سردسیر کهگیلویه و بویراحمد به علت بارش سنگین برف با مشکلات جدی مواجه شده است.

حیات کوچ نشینان و دامهای آنان به علت نداشتن سرپناه مناسب و شدت سرما و برف سنگین در خطر جدی است به طوری که در منطقه سرگچینه در یاسوج، منطقه بی بی حکیمه در گچساران و مناطقی در اقلید فارس بیش از 50 خانوار در برف سنگین گرفتار شده اند.

کد خبر 853494

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha