به گزارش خبرگزاری مهر، "چگونه ما میتوانیم جریان اطلاعاتی را که در معرض آن قرار داریم، هدایت کنیم؟"پرسشی است که "رابرت دارنتون"(Robert Darnton) یکی از پژوهشگران فلسفه در مقالهای درصدد بررسی آن در یک نوشتار برآمده است.
دارنتون معتقد است: این پرسشی است که بعد از توافق حاصله و عقد قرارداد میان شرکت گوگل و مؤلفان و نویسندگان در خصوص رعایت حقوق مؤلفان(کپی رایت) مهمتر به نظر میرسد.
وی میگوید: طی چهار سال اخیر شرکت گوگل میلیونها کتاب را دیجیتالی کرده است. عمده این کتابها مشمول کپی رایت هستند. گوگل همچنین امکان جستجوی کتاب در کتابخانه مجازی و تحقیقات online را میسر ساخته است. مؤلفان و ناشران با دیجیتالی کردن کتابها مخالفت میورزند. زیرا این اقدام را نقض حقوق مؤلفان (کپی رایت) میدانند. بعد از مذاکرات طولانی، شاکیان و شرکت گوگل به توافق رسیدند.
این پژوهشگر اعتقاد دارد: این موافقتنامه تأثیر زیادی بر حوزه تحقیق در آیندهای قابل پیش بینی خواهد گذاشت.
او تأکید میکند: دست اندرکاران کتابخانه های تحقیقاتی(مجازی) همگی یک هدف مشترک دارند و آن این است که مجوعه ای از کتابها و تحقیقات را در دسترس مخاطبان در سرتاسر دنیا قرار دهند. اما رسیدن به این مهم آسان نخواهد بود.
وی در پایان تصریح می کند: وقتی به گذشته نگاه می کنیم و قرن هجدهم را مورد توجه قرار میدهیم اصول روشنگری، ایمان به قدرت دانش و علم(علم محوری) و دنیایی از ایدهها را که بستر اقدام هستند را میبینیم. بر همین اساس بود که این قرن به "جمهور اهل ادب"(republic of letters) موسوم گشت. از این رو نگاه ما به آینده باید مبتنی بر حزم و احتیاط باشد.
نظر شما