به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، مواد مخدر چهارمین تهدید بزرگ جهان بعد از فقر، آلودگی محیط زیست و بمب هسته ای می باشد.
یکی از آسیبهایی که کرمان را به شدت مورد تهدید قرار داده، بحث قاچاق مواد مخدر از افغانستان و استانهای شرقی به سایر مناطق کشور و اروپا از مسیر کرمان است و استان کرمان تنها به این دلیل مدتهاست که بار سنگین فرهنگی و اجتماعی قاچاق مواد مخدر را بدوش می کشد.
کرمان از لحاظ جغرافیایی در مسیر ترازیت مواد مخدر قرار گرفته و به طور طبیعی هزینه های زیادی نیز در این مبحث از لحاظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پرداخت کرده است و می کند به عبارتی کرمان در صف اول جبهه مبارزه با این پدیده شوم قرار گرفته است.
طبق آمار موجود در 9 ماه ابتدایی سال گذشته در استان کرمان 126 تن مواد مخدر کشف و ضبط شده است که هزینه های مالی و جانی این مبارزات در مقابل قاچاقچیان را مردم استانهای شرقی و به خصوص کرمان متحمل شده اند به طوری که در سال جاری استان کرمان بیشترین میزان کشف تریاک در کشور را به خود اختصاص داده است، این درحالی است که کرمان از لحاظ تعداد معتادان با وجود 90 هزار معتاد از حدود 2 میلیون معتاد در کشور رتبه نهم را در کشور داراست اما متاسفانه در اذهان مردم مناطق مختلف کشور به اشتباه آمار معتادان به مواد مخدر در کرمان بسیار بیشتر جا افتاده است و این دیدگاه غلط سبب بروز مشکلات فرهنگی و اجتماعی برای مردم این منطقه می شود.
متاسفانه در سالهای اخیر در برخی از برنامه های تلویزیونی نیز هر جا صحبتی از مواد مخدر می شود اسم کرمان نیز برده می شود که همواره با اعتراض مردم کرمان همراه بوده است اما در واقع کرمان با تقدیم صدها شهید در راه مبارزه با مواد مخدر مقتدرانه در مقابل ورود مواد مخدر به کشور ایستادگی می کند و این چهره واقعی کرمان در مقابله با مواد مخدر است.
در سال گذشته در استان کرمان 173 تن انواع مواد مخدرکشف شده است که از این میزان بیش از 147تن مربوط به کشف تریاک بوده است.
یکی از دلایل افزایش قاچاق مواد مخدر در سالهای اخیر از مسیر استان کرمان به سایر مناطق کشور و دنیا حضور کشورهای بیگانه در خاک افغانستان است که در ابتدا با شعار مبارزه با تروریست و مواد مخدر در این کشور حضور یافتند اما در عمل به افزایش تولید مواد افیونی انجامید.
در مواقع مواد مخدر منبع اصلی درآمد گروههای تروریستی در افغانستان است و به نظر می رسد گروههای مافیای اروپایی نیز در تولید مواد مخدر در افغانستان نقش مستقیم دارند به طوری که تولید این مواد از زمان حضور آمریکا در افغانستان هشت برابر افزایش یافته است و به هشت هزار تن در سال رسیده است و در اکثر موارد ارقام جابجایی پول این مواد در افغانستان و بانکهای اروپایی انجام می شود زیرا تنها بخش کوچکی از این مواد در ایران مورد استفاده قرار می گیرد و بخش عمده آن از طریق مختلف به کشورهای اروپایی فرستاده می شود اما در این میان هزینه اصلی کشف این مواد بر عهده ایران است به طوری که در سال گذشته از کل تریاک کشف شده در دنیا بیش از 93 درصد در ایران کشف شده است.
این حقیقت است که برخی از کشورهای غربی در راستای اهداف خود درصدد گسترش مصرف در کشورهای در حال پیشرفت از جمله ایران هستند و سعی می کنند با معرفی ارقام جدید از مواد مخدر و همچنین پائین آوردن هزینه تهیه این مواد در راستای گسترش مواد مخدر و منفعل کردن نیروی کار این کشورها کوشش می کنند.
به طوری که بعد از اشغال افغانستان آزمایشگاههای متعدد تولید مشتقات مواد مخدر در کشور افغانستان به خصوص در مناطق نزدیک به مرزهای شرقی ایران ساخته شده است در همین خصوص در سال گذشته هزار و 300 کیلوگرم هروئین در استان کرمان کشف شده است و در سال جاری نیز قاچاق کراک، هروئین و مواد مخدر صنعتی افزایش یافته است.
هر چند حجم کشف این نوع مواد مخدر به خصوص هروئین بسیار کمتر از تریاک است اما استفاده از این ماده مخدر به مراتب اثر مخرب تری بر معتاد می گذارد و مصرف روزانه این ماده در مدت دو هفته سبب اعتیاد می شود و در نهایت وقتی فرد از لحاظ ارگانکی معتاد به مواد مخدر شد کمبود این مواد در بدن احساس می شود و پس از 36 ساعت از آخرین استفاده فرد دچار تشنج می شود مهمترین تاثیر سوء این ماده تحت تاثیر قرار دادن عملکرد مراکز تنفسی در مغز است به طوری که در صورت مصرف هروئین خالص فرد دچار ایست تنفسی خواهد شد.
مواد مخدر صنعتی در واقع با هدف حذف نهایی نیروی کار کشورهای در حال توسعه و همچنین آسانی مصرف و پایین بودن هزینه تهیه عرضه شده است و تاثیر بسیار مخربی بر مصرف کنندگان دارد اما افزایش آمار کشفیات این نوع ماده مخدر نشان از افزایش قاچاق این مواد بخصوص کراک به عنوان یکی از خطرناک ترین مواد مخدر در کشور دارد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی کرمان با اشاره به لزوم عزم ملی برای مبارزه هماهنگ با مواد مخدر در کشور می گوید: در کنار عزم ملی که در خصوص مبارزه با مواد مخدر بین نیروی انتظامی، دادگستری و اداره کل زندانها ایجاد شده است حضور گسترده مردم در قالب تشکل های مردمی مبارزه با مواد مخدر و به خصوص درمان معتادین بسیار حائز اهمیت است به طوری که هم اکنون در کرمان چندین تشکل مردمی در زمینه های پیشگیری و درمان اعتیاد نقش دارند.
سرهنگ ابراهیم شاکری تصریح کرد: یکی از نکاتی که در خصوص سازمانهای مردم نهاد مورد توجه قرار گرفته است جلوگیری از موازی کاری و به هدر رفتن سرمایه های مالی و انسانی است که درکنار آن تخصص گرایی نیز نقش موثری در کارایی این گروهها در جامعه ایفاء می کند.
وی افزود: یکی از مواردی که در زمینه عدم تخصص گرایی به خصوص در بحث ترک اعتیاد مطرح می شود یاس و دلزدگی معتادان و خانواده های آنها از نتیجه ترک اعتیاد و درنهایت غیر ممکن شدن ترک اعتیاد در ذهن این افراد است و در نهایت ترک اعتیاد در مراکز غیر تخصصی بیشتر سبب بروز آسیبهای اجتماعی می شود.
سرهنگ شاکری عنوان کرد: در ماههای اخیر ترک اعتیاد علمی و برپایه علوم روز بسیار مورد توجه قرار گرفته است و در سال گذشته در کرمان پنج هزار نفر از افراد درمان شده در کرمان در همایش انجمن معتادان گمنام شرکت کردند.
وی گفت: در استان کرمان درحال حاضر 56 مرکز ترک اعتیاد تخصصی درحال فعالیت هستند و سعی می شود با استفاده از کارشناسان خبره این مراکز و همچنین اجرای طرح پایلوت شربت تریاک در کرمان ارتباط بین معتادان و قاچاقچیان قطع شود و در نهایت با کنترل قاچاق این معضل در کشور برطرف شود.
وی گفت: طبق برآورد انجام شده در کرمان از 90هزار معتاد موجود در استان تا کنون 75 درصد برای ترک اعتیاد به مراکز درمان مراجعه کرده اند که از این تعداد هفت درصد را زنان تشکیل می دهند که برای درمان این افراد برای اولین بار در کشور مرکز تخصصی درمان زنان معتاد در شهرستان بردسیر کرمان راه اندازی شده است.
جانشین شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کرمان با اشاره به اینکه استان کرمان در بحث مصرف مواد مخدر در کشور رتبه نهم را داراست، گفت: پیشگیری و درمان اعتیاد از اهداف اصلی دستگاههای مختلف در بحث مبارزه با مواد مخدر است و در همین راستا از مجموع مراکز ترک اعتیاد در استان 80 درصد در اختیار بخش خصوصی قرار دارد.
وی با اشاره به عضویت دستگاههای مختلف در شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر عنوان کرد: اعتبارات این شورا در مقاطع زمانی شش ماه در اختیار دستگاههای مرتبط قرار می گیرد و در 6 ماه اول امسال دو میلیارد و 130 میلیون ریال در این زمینه هزینه شده است.
وی گفت: بحث پیشگیری از اعتیاد و در مرحله بعد درمان معتادان موجود از اولویت های ستاد مبارزه با مواد مخدر است که در این زمینه بخصوص دستگاههای فرهنگی استان نقش مهمی دارند.
سرهنگ شاکری تصریح کرد: کشفیات سازمان مبارزه با موادمخدر در سال گذشته 111 تن و نیز آمار متوفیان سوء مصرف و مواد مخدر در سال گذشته 87 نفر و در سال جاری این آمار به 79 نفر رسیده است که از این تعداد 70 نفر مرد و بقیه زن بوده اند.
وی یکی دیگر از سیاستگذاریها در زمینه مبارزه با مواد مخدر در کشور افزایش مراکز مشاوره تخصصی ترک اعتیاد است که در همین خصوص مرکز صدای مشاور کرمان با 10 خط در کرمان راه اندازی شده است.
شاکری با اشاره به مبارزه جدی با قاچاق مواد مخدر در استان گفت: تا کنون نزدیک به چهار هزار نفر در راه مبارزه به مواد مخدر شهید شده اند که استان کرمان در این خصوص جایگاه ویژه ای دارد.
مدیرکل دادگستری کرمان نیز با اشاره به اینکه 9 هزار نفر در زندانهای استان محبوس هستند، گفت: 60 درصد از این افراد در ارتباط با مواد مخدر دستگیر شده اند که نشان از نقش مهم مواد مخدر در جرایم در استان دارد.
احمد تویسرکانی افزود: 10 درصد دیگر زندانیان نیز در ارتباط با جرایم سرقت و موارد دیگری که ریشه در مواد مخدر دارند در زندان به سر می برند.
وی افزود: در صورت عدم وجود معضل مواد مخدر در استانهای شرقی میزان قابل توجهی از جرایم این مناطق کاهش می یابد.
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی نیز یکی از عمده مشکلات استان کرمان را بحث قاچاق مواد مخدر از افغانستان به کرمان دانست و گفت: درکنار قاچاق مواد مخدر مهاجرت غیر قانونی افاغنه نیز که نقش مهمی در تولید و قاچاق مواد مخدر دارند این مشکلات را تشدید کرده است.
غلامرضا کرمی با اشاره به لزوم کنترل جدی مرزهای شرقی کشور گفت: متاسفانه میزان قاچاق مواد مخدر از افغانستان رو به افزایش است و یکی از مهمترین اقداماتی که می تواند در کاهش و کنترل این روند موثر باشد کنترل شدید مرزهای شرقی با استفاده از تکنولوژی روز و همچنین ایجاد موانع فیزیکی است.
وی خاطر نشان کرد: یکی از سیاستهایی که بصورت جدی در خصوص مبارزه با مواد مخدر دنبال می شود افزایش بودجه مبارزه با مواد مخدر است که در بودجه سال آینده نیز این سیاست دنبال می شود.
نظر شما